Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweedehand­szaak 2de Kans geeft straat geen tweede kans en sluit

Lange Koepoortst­raat kreunt onder diefstalle­nplaag en vandalisme

- BRITT PEETERS

Tweedehand­szaak 2de Kans in de Lange Koepoortst­raat geeft er de brui aan. Ze bestaat nog maar sinds 1 april, maar heeft al maandenlan­g problemen met diefstalle­n en vandalisme. “In deze straat kan je bijna geen zaak openhouden.”

“Waarom zouden we nog hard werken in onze zaak als we steeds problemen hebben?”, aldus een moedeloze Jean-Philippe Taveirne, een van de zaakvoerde­rs van 2de Kans, de tweedehand­swinkel in de Lange Koepoortst­raat. “In de vier maanden dat wij hier winkel houden, hebben we te maken gehad met een plaag aan diefstalle­n en vandalisme”, klinkt het.

Vrijdag besloten de eigenaars van 2de Kans om de handdoek in de ring te gooien. “Het is enorm spijtig, maar we zien geen andere uitweg. De deuren sluiten lijkt de enige oplossing”, zegt mede-eigenaar Max Post. “Voor de inkoop rij ik het hele land af op zoek naar unieke, vintage spulletjes. Maar ik krijg niets terug voor al dat werk, behalve problemen. Vandaag (vrijdag, red.) was de druppel. Ik had net enkele mooie vaasjes opgekocht en gepoetst, toen iemand ze wilde stelen. Bij het naar buiten lopen liet hij ze vallen: ze waren kapot. Ik ben de dief achterna gefietst, maar kon hem niet vatten. Zo gaat dat hier.” De Lange Koepoortst­raat in hartje centrum staat al langer bekend om de vele diefstalle­n. In april werd fietsenwin­kel The Bike Project nog het slachtoffe­r van een zware diefstal. Toen werden er negen fietsen gestolen, die samen 25.000 euro waard waren. Amper een maand later werd er opnieuw een dure Italiaanse fiets buitgemaak­t.

Niet de enige

Ook gitaar- en koffiehuis The Guitar Bar, tegenover 2de Kans, kan erover meespreken. “Drie weken geleden werd onze terrasverw­armer nog in stukken geslagen”, vertelt zaakvoerde­r Dries D’Haese. “Vooral ’s nachts slaan de vandalen toen. Met diefstalle­n hebben wij voorlopig geen problemen, maar wat voor rotzooi er ’s ochtends soms op ons terras ligt, dat wil je niet weten”, zegt hij.

Politiepat­rouilles

Enkele maanden geleden besloot de lokale politie om meer toezicht te houden in de omgeving van de Lange Koepoortst­raat, en er werd ook een mobiele camera geplaatst. Ook nu is de politie nog steeds aanwezig. “De Lange Koepoortst­raat is voor ons zeker geen afgesloten hoofdstuk”, laat Willem Migom van de lokale politie Antwerpen weten. “We zijn ons ervan bewust dat de straat en de omliggende straten het moeilijk hebben als het gaat om vandalisme. Er wordt dan ook regelmatig gepatrouil­leerd.”

Maar voor 2de Kans is de maat toch vol. “In deze straat kan je gewoon niet op een normale manier een zaak openhouden. De politie doet haar best, maar het crapuul kan altijd vluchten. Misschien beginnen we wel in een andere straat, want onze winkel willen we behouden. Eén ding is zeker: hier blijven we niet. Dit houdt niet op.”

Dries D’Haese The Guitar Bar “Je wil niet weten wat voor rotzooi er ’s ochtends soms op ons terras ligt.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Jean-Philippe Taveirne, Max Post en Michèle openden op 1 april de winkel 2de Kans in de Lange Koepoortst­raat. Na een reeks diefstalle­n sluiten ze hun zaak nu.
FOTO DIRK KERSTENS Jean-Philippe Taveirne, Max Post en Michèle openden op 1 april de winkel 2de Kans in de Lange Koepoortst­raat. Na een reeks diefstalle­n sluiten ze hun zaak nu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium