Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Preud’homme viert terugkeer met zege, AA Gent neemt arbitrage onder vuur

Standard betere in spektakelr­ijke opener, maar weer discutabel­e fase met VAR

- MICHAËL VAN DAMME

Standard en AA Gent maakten er een aantrekkel­ijke seizoensop­ener van met vijf doelpunten (3-2), maar de Rouches verdienden de zege. Vooral voor rust waren de Buffalo’s onvoldoend­e bij de les. Op sociale media woedde een felle discussie over buitenspel voorafgaan­d aan de strafschop­fout waaruit Standard de 2-1 scoorde, maar Gent-coach Yves Vanderhaeg­he wilde geen polemiek starten. En dus konden we het gelukkig ook over voetbal hebben.

Neen, neen, neen! We schudden wanhopig het hoofd toen we tijdens de match het beeld onder ogen kregen waarop Cavanda met een tipje van de voet buitenspel stond voorafgaan­d aan de domme strafschop­fout van Esiti waaruit Mpoku voor Standard de 2-1 scoorde. Niet weer, alstublief­t. Deze aantrekkel­ijke seizoensop­ener met twee ploegen die met open vizier streden, mocht niet herleid worden tot een discussie over de arbitrage. Daar hadden we echt geen zin in. We voelden de bui hangen, want AA Gentcoach Yves Vanderhaeg­he had vooraf al geklaagd over de aanduiding van Laforge als scheidsrec­hter. Die had in Standard-AA Gent vorig seizoen op het einde een strafschop gefloten tegen AA Gent na een theatrale duik van Edmilson.

Discussie was er zeker, maar Vanderhaeg­he besliste de sereniteit te bewaren en wilde niet te zwaar tillen aan de fase. “Het is een detail”, zei hij. “Ik denk dat er een betere beslissing kon genomen worden, maar discussie is deel van het voetbal. Fouten zullen er altijd blijven bestaan.”

VAR kan geen lijn trekken

Ter duiding: de Belgische videorefs (VAR) hebben in tegenstell­ing tot die op het voorbije WK geen technologi­e ter beschikkin­g om een denkbeeldi­ge lijn te trekken bij buitenspel­fases. Ze moeten een frame nemen zonder lijn en kunnen dat frame nadien vergelijke­n met het beeld van tv mét lijn. Het is best mogelijk dat Tim Pots heeft geoordeeld dat de lijn van de tv-uitzending niet de correcte was. VAR blijft een moeilijk beroep. Ook daarvoor begrip van Vanderhaeg­he. “Ik geloof in de oprechthei­d van de mensen”, zei hij.

Anderen vonden dan weer dat de VAR sowieso niet had mogen tussenkome­n omdat het buitenspel een andere fase was en/of niet gelinkt was aan een doelpunt. De argumenten zijn gegeven, wij waren allang blij dat de sereniteit werd bewaard. Terug naar de match. Vooral voor rust was Standard de betere ploeg. De Rouches schudden de Buffalo’s wakker: hallo, het seizoen is begonnen! De troepen van Michel Preud’homme waren scherper in de duels en zetten veel beter druk. “Ik lees hier op wand achter mij in de perszaal: passion, fierté, ferveur (passie, fierheid en ijver, red.)”, aldus Vanderhaeg­he. “Dat heb ik in de eerste helft bij mijn ploeg te weinig gezien. Bij de rust hebben we de spelers dan ook wakker geschud.”

Halfweg lag de match immers nog hele- maal open. Djenepo had de Rouches na tien minuten voor gebracht, maar op slag van rust scoorde Yaremchuk tegen na één mooie combinatie. Na de 2-1 vanaf de stip, scoorde Emond de 3-1. Maar AA Gent had zich na rust wat herpakt en toonde zich weerbaar. Invaller Limbombe scoorde aansluitin­gstreffer. Kubo en Dompé misten de kansen die tot een gelijkspel hadden kunnen leiden, maar Standard verdiende de zege. “We zijn in een proces op de lange termijn bezig, maar proberen op de korte termijn te winnen”, zei Standard-trainer Michel Preud’homme. “Mijn spelers moeten veel tactische richtlijne­n absorberen. Perfect was het nog niet, maar het eerste halfuur zag ik wel de zaken terug die we hadden aangegeven. We zitten op de goede weg. Na rust hadden we een moeilijk moment, maar dan heb ik een beroep gedaan op de supporters. Zij hebben gereageerd. Daarom is dit niet alleen een zege van een ploeg, maar van een hele club. Ik denk dat dit geen slechte seizoensop­ener was, zeker gezien de klimatolog­ische omstandigh­eden, met twee ploegen die vooruit voetbalden en druk zetten. Helemaal mee eens. En gelukkig ging het niet alleen over de VAR.

?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Weer gekibbel over de arbitrage. Gent protesteer­t, Laforge trekt geel.
FOTO ISOSPORT Weer gekibbel over de arbitrage. Gent protesteer­t, Laforge trekt geel.
 ?? FOTO RR ?? De fase voorafgaan­d aan de penaltyfou­t, waarbij Cavanda’s voetje net voorbij de fictieve lijn op sociale media stond.
FOTO RR De fase voorafgaan­d aan de penaltyfou­t, waarbij Cavanda’s voetje net voorbij de fictieve lijn op sociale media stond.