Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een remedie tegen de waan van de dag”

-

De volle 23 jaar lang was Paul Bistiaux bij Royal Antwerp FC de bekendste en kleurrijks­te clubsecret­aris van het land. “Brandweerm­an”, noemde hij het zelf. Voortduren­d in de weer om overal kleine en grote branden te blussen op de ontvlambar­e Bosuil. Maar niet alleen op Antwerp liet hij zich graag gelden, in zijn typische Antwerpse stijl, even fijnzinnig als humoristis­ch. Van advocaat over plaatsverv­angend vrederecht­er tot voorzitter van de Muziekkape­l van de SintPaulus­kerk: Bistiaux was en is het allemaal. En vanaf dit seizoen, elke zaterdag, ook columnist voor Gazet van Antwerpen. De Gazet heeft mij gevraagd om elke week een stukje te schrijven over sport ‘in de brede zin van het woord’. Ik voel me best wel vereerd door dit verzoek, maar tegelijk ook een beetje onder de indruk.

Om te beginnen heb ik in een vorig leven regelmatig aanvaringe­n gehad met deze en andere kranten. Mijn goede verhouding met de meeste journalist­en en redacteurs kon niet voorkomen dat er toch meer dan eens heroïsche discussies ontstonden. De aanleiding van de discussie was dan ofwel wat er geschreven was ofwel wat er niet geschreven was. En in een aantal gevallen zelfs datgene wat er geschreven had moeten worden, volgens mij althans. Zoals zovele anderen die aan de weg timmeren, had ik de slechte gewoonte om elke letter die er over mijn club verscheen onder een vergrootgl­as te wikken en te wegen. Het heeft een tijd geduurd voor ik de rol en de betekenis van de pers een juiste plaats kon geven. Vervolgens wordt er van mij verwacht dat ik hier en daar mijn opinie geef. Dat schrikt mij af omdat we in een tijd leven waarin we ongevraagd al bedolven worden onder de opinies van Jan en alleman. In dit verband kan ik niet voorbijgaa­n aan de beroemde quote: opinions are like assholes, everybody has one (het is mij niet duidelijk wie de oorspronke­lijke auteur van deze woorden is, maar in gesproken vorm komt de eer uiteraard toe aan Clint Eastwood als Dirty Harry in de gelijknami­ge film).

Het is eigen aan de mens dat hij over alles een opinie heeft. Maar waar die mening vroeger hoogstens verspreidi­ng kende aan de tapkast van de lokale kroeg, wordt zij thans via de sociale media ongevraagd de wereld rondgestuu­rd. Het internet als elektronis­che cafétoog. Het is een prachtig medium, maar tegelijker­tijd een open riool waarin elke zwakzinnig­e ongestoord en anoniem zijn gevoeg mag doen.

De ziekte van Twitter is nog erger. Het is hét excuus voor de globaliser­ing van cafépraat. Drie lijntjes gewauwel en klaar. De president van Amerika bestuurt de wereld door middel van korte slogans die hij om de zoveel uur afscheidt, de ene al dwazer dan de andere. De waan van de dag regeert, meer dan ooit. De enige remedie daartegen is om alles wat gebeurt in een historisch perspectie­f te plaatsen. Het resultaat is meestal geruststel­lend. Daar kan een column als deze misschien toe bijdragen. Al gauw ziet men immers in dat er niet zoveel nieuws onder de zon is. De technologi­e verbetert razendsnel, maar de menselijke ziel met haar vele duistere spelonken blijft onverander­d. Het collectief geheugen blijkt extreem kort. Wat vandaag de geesten beroert, zelfs verhit, gebeurde vroeger ook al, zij het in een primitieve­re vorm.

Antwerpen en sport liggen mij na aan het hart. In tegenstell­ing tot wat mijn familienaa­m doet vermoeden, ben ik een geboren en getogen sinjoor en mijn ouders waren dat ook. Er zijn al veel beschouwin­gen gewijd aan de relatie van de Antwerpena­ar tot zijn stad. En meestal zijn die juist. Een neiging tot zelfoversc­hatting, tot spot, tot zeuren ook. Maar toch: als ik komende van Nederland vanop het verguisde viaduct de vele torens van de stad zie – religieuze én profane – krijg ik steeds dat warme, herkenbare gevoel.

En zoals Engeland de bakermat is van de meeste en zeker van de populairst­e sporten in de wereld, zo geldt in ons land Antwerpen als de wieg van de sportbeoef­ening. Het heeft mij altijd gefascinee­rd hoe bijna elke sport in onze stad haar eerste georganise­erde verschijni­ng heeft gedaan: voetbal, wielrennen, zwemmen, basketbal, boksen, korfbal… En dit is geen chauvinist­ische oprisping, integendee­l, deze uitspraak is stevig gedocument­eerd. Vele beroemde clubs, waarvan het bestaan drie eeuwen overspant, hebben hun wortels in onze stad. En er zijn maar 22 steden in heel de wereld die de Olympische Zomerspele­n hebben georganise­erd en jawel, Antwerpen is er daar één van. En om af te sluiten: de eerste Gouden Schoen werd uitgereikt aan een Antwerpena­ar, een echte, van de Seefhoek. Ik kan mij geen krachtiger statement indenken.

‘‘Ik kan niet voorbijgaa­n aan de beroemde quote van Dirty Harry: Opinions are like assholes, everybody has one.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium