Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorlaatst­e in 2007, Tourwinnaa­r in 2018

Olympisch achtervolg­ingskampio­en, kasseispec­ialist en ronderenne­r: portret van alleskunne­r Geraint Thomas

- WIM VOS

Hij was al behoorlijk uniek. De enige atleet die zich met één enkele letter laat aanspreken. G. Een van die heel zeldzame renners bovendien die zowel op de olympische piste als op de Vlaamse kasseien al de allerbeste was. En zondag kan daar, op zijn 32ste, zowaar een eerste Tourzege bijkomen. Geraint Thomas. De man die alles kan.

Eén Vlaamse krant zal het die zomer opmerken. In een bijzinnetj­e van een bijzin, maar zijn naam staat er wel. Het is de zomer van 2007 en in Londen is op 7 juli een jonge Welshman aan het avontuur van zijn leven begonnen. Hij is pas enkele maanden prof. Op de piste kennen de trouwe volgers hem wel, maar in het wegwielren­nen zorgt zijn naam alleen maar voor gefronste wenkbrauwe­n. Geraint Thomas – wat is nu zijn voornaam? Wat doet het er toe? Geraint Thomas is de jongste deelnemer aan de Tour dat jaar – maar geen Vlaamse krant die dat schrijft. Hij is de eerste Welshman in de Tour in 40 jaar – nog minder interessan­t. En over zijn prestaties hoeven ze ook al niet te schrijven. Een vijftiende plaats in Bourg-enBresse is zijn allerbeste prestatie. Verder strompelt hij in alle ritten ver achter de koplopers binnen. Op de Aubisque, waar hij zich gisteren virtueel van de eindzege in de Tour verzekerde, rijdt hij in 2007 net geen 42 minuten na ritwinnaar Rasmussen over de streep. De 21-jarige Geraint Thomas kan die avond wel janken.

“In die Tour heb ik voor het eerst echt cols gezien”, zal hij er later over zeggen. “Ik die dacht dat ik thuis in Wales wel eens een berg was opgereden.”

Niet dus.

“Het was elke dag aanklampen. Toch ben ik ervan overtuigd dat die lijdensweg mij later alleen maar heeft geholpen. Elke keer als ik mij in een wedstrijd slecht voelde, moest ik maar terugdenke­n aan die Tour. Daarmee vergeleken ben ik nadien nooit meer moe geweest.” Geraint Thomas wordt in het eindklasse­ment 140ste. 141 renners halen Parijs. Het is dan dat die ene Vlaamse krant hem, een dag voor Parijs, opmerkt. Dat onze landgenoot Wim Vansevenan­t toch maar beter oppast. Of die Thomas snoept hem nog de rode lantaarn af.

Pendelaar

Tot zijn 29ste, we zijn dan al in 2015, doet weinig tot niets vermoeden dat Geraint Thomas ooit de Tour zou kunnen winnen. Hij barst van het talent, dat weet de wereld wel. Dat weet die wereld al langer. Thomas is een product van de nieuwe Britse wielercult­uur die zich rond de eeuwwissel­ing ontwikkelt en die vooral op de piste tot gigantisch­e successen zal leiden. Als kind is hij een prima zwemmer. “Maar ze wilden dat ik nog voor ik ’s morgens naar school ging in het zwembad lag om te trainen. No, thanks.”

Later probeert hij het als rugbyspele­r. “Maar de anderen werden groter en breder, ik bleef lang klein.”

Dus wordt het vanaf zijn vijftiende wielrennen. Eerst nog op regionaal niveau, maar als hij samen met zijn jeugdvrien­d Luke Rowe doorstroom­t naar de nationale jeugdselec­ties op piste en weg, gaat het snel. In 2003 haalt hij voor het eerst de kleinste titeltjes in de krant: hij wint KuurneBrus­sel-Kuurne bij de juniores. Dat wordt een groter titeltje een jaar later als Thomas – enkele uren voor Magnus Bäckstedt alle profs verrast op de piste van Roubaix – zichzelf verrast in de wedstrijd bij de juniores. Hij heeft nog nooit op NoordFrans­e kasseien gereden en de deelname is een lastminute-beslissing, maar hij wint. Niet onbelangri­jk detail: hij combineert het datzelfde jaar met een wereldtite­l bij de juniores op de piste, in de scratch.

Kasseiklas­siekers en piste. Weg en baan. Tien jaar lang zal Geraint Thomas heen en weer pendelen. Hijzelf blijft tot vandaag zeggen dat zijn grote liefde ligt bij de kasseiklas­siekers. Wedstrijde­n waar je “de bierlucht in de adem van de toeschouwe­rs kan ruiken”. Hij houdt ervan en het zal ook in die wedstrijde­n zijn dat Thomas in 2011 voor het eerst als wegrenner de middelmaat ontstijgt. In Dwars door Vlaanderen wordt hij tweede, in de Ronde van Vlaanderen haalt hij net de top tien. Verdienste­lijk, maar vergeleken met de hoge toppen die hij in diezelfde jaren scheert als baanwielre­nner stelt het amper iets voor. Zowel in Peking 2008 als in Londen 2012 pakt hij goud op de Spelen in de ploegenach­tervolging. Het lijkt mijlenver af te staan van wat hij de voorbije weken in Frankrijk presteerde. Vier kilometer in vier minuten of dik 3.350 kilometer in drie weken. Maar, zei Thomas al meermaals, het heeft hem deze maand wel geholpen. Al was het maar om de druk af te houden. “Zenuwen in de Tour? Een start van

de ploegenach­tervolging, dan ben je pas nerveus.”

De Tour in die dagen? Na zijn hopeloze debuut in 2007 volgen er nog deelnames. Maar het blijft altijd bij een bijrolletj­e. In 2010, zijn tweede deelname, rijdt hij even in de witte trui van beste jongere. Maar als hij op zekere dag samen met Cancellara, Schleck, Evans en Hushovd in een ontspannin­g meegaat, spreekt de Franse commentaar van “une échappée royale, op uitzonderi­ng van die jonge Welshman”. Zo bescheiden is zijn status. In 2011 is zijn grootste Tourtriomf de (troost)prijs van de strijdlust, na rit twaalf. En in 2013 valt hij vooral op door al in rit één een barst in het bekken op te lopen maar toch de Tour uit te rijden en Froome aan de eindzege te helpen. Acht jaar eerder heeft hij bij een zware crash op de piste al zijn milt verloren, nu dit: aan volharding ontbreekt het die nog altijd weinig opvallende Thomas duidelijk niet.

Terug naar Vlaanderen

En dan komt 2015. Voor sommige renners is het moment van doorbraak niet altijd te bepalen. Hun groei is een geleidelij­ke groei. Anonieme plekken wordt verdienste­lijke plaatsen, verdienste­lijke plaatsen worden ereplaatse­n, ereplaatse­n worden overwinnin­gen. Maar bij Thomas is de timing precies te definiëren. Een jaar eerder heeft hij de piste afgezworen. Been there, done

that. En plots is daar die ene grote overwinnin­g in een eendagswed­strijd: in de E3 Harelbeke is hij de betere van wereldkamp­ioen Peter Sagan. Het is een eerste ijkpunt. De pisterenne­r kan het ook in de klassieker­s afmaken. Ook op de weg blijkt hij een topper. Wat helemaal blijkt als hij die zomer ook in de Tour heel lang met de allerbeste­n meekan: tot diep in de Tour is hij Froomes voornaamst­e luitenant, zelfs in de bergen, om pas in de slotdagen weg te zakken naar een vijftiende plaats. De klassieke renner kan het ook in de grote rondes. Velen kijken verbaasd op, maar de Vlaamse kasseirenn­ers die hij drie maanden eerder op hun terrein klopte, niet eens.

“Hij was altijd al iets lichter dan de doorsnee klassieke renner”, vertelde Van Avermaet nog in deze Tour. “En met dat kleinere postuur trapte hij toch een geweldig groot verzet”, aldus Vanmarcke. “Dan heb je de power om het ook in een grote ronde waar te maken.”

Die Tour is het besef gekomen, zou Thomas begin van dit jaar opmerken in een interview. Tot dan had hij altijd gemengde gevoelens gehad bij zijn polyvalent­ie. Nu ging het roer om. Op de baan had hij de wereldtop bereikt. Dat hoefde niet meer. Voor de klassieker­s zou hij over enkele jaren nog wel kansen krijgen.

“Dat blijft mijn grote liefde. En schrijf maar op: over enkele jaren zien jullie mij terug in Vlaanderen.”

Maar als hij als ronderenne­r zijn kans wilde wagen, moest het nu gebeuren. Na de lente van 2016 beslist de gewezen pistier en kasseirenn­er om het drie jaar lang in de grote rondes te proberen. Sinds deze zomer weten we waarom. De voorlaatst­e van 2007 zal straks de eerste zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Geraint Thomas (tweede van rechts) als olympisch kampioen ploegenach­tervolging. Naast hem Bradley Wiggins, die zes jaar geleden de Tour won.
FOTO PHOTO NEWS Geraint Thomas (tweede van rechts) als olympisch kampioen ploegenach­tervolging. Naast hem Bradley Wiggins, die zes jaar geleden de Tour won.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium