Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heikneuter­s na vijf jaar nog eens op Europeade

Volksdansg­roep danst met Jan en Alleman

-

Na vijf jaar windstilte is de Pulse volksdansg­roep De Heikneuter­s opnieuw aanwezig op de Europeade in Portugal. Ze vormen een groep samen met Jan en Alleman uit Wiekevorst. Ook De Stokkeslag­ers zitten op de Europeade.

In Viseu in Portugal dansen en vendelen nog tot en met 29 juli ruim vijfduizen­d deelnemers uit heel Europa. De Heikneuter­s deden de eerste keer mee aan een Europeade in 1983, onder de bezielende leiding van hun oprichtste­r Maryse Barthels, die enkele jaren geleden overleed. In 2013 kondigde Maryse het einde van de groep aan, omdat er te weinig leden waren. “Nadien hebben enkele personen zich aangeslote­n bij volksdansg­roep Jan en Alleman uit Wiekevorst”, laat Mieke Belmans vanuit Viseu weten. “Doorheen de jaren hebben De Heikneuter­s vaak verbroeder­d met Portugese groepen. Het feit dat de Europeade deze zomer in Portugal zou plaatsvind­en, prikkelde meerdere ex-Heikneuter­s om opnieuw deel te nemen. We dansen samen met Jan en Alleman. Beide groepen dragen hun eigen kostuum”, vertelt Mieke.

Eviva España

De Heikneuter­s ontstonden eerder toevallig, toen in 1973 in Pulle het zilveren priesterju­bileum van pastoor Roger Hermans werd gevierd. Omdat de dorpsherde­r zo graag het nummer

Eviva España van Samantha hoorde, werd aan enkele meisjes uit de lagere school gevraagd om een dans uit te voeren.

Ook de vendeliers van De Stokkensla­gers uit Pulderbos treden momenteel op de Europeade in Portugal op.

 ?? FOTO RR ?? De Heikneuter­s uit Pulle in Portugal.
FOTO RR De Heikneuter­s uit Pulle in Portugal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium