Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stortplaat­s wordt mooi stukje groen

Provincie breidt Berrenheib­os in Tuinlei uit met natuurgebi­ed van 7,7 hectare

- BART ROGGEMAN

Het is de provincie Antwerpen gelukt om de voormalige stortplaat­s Delvou, goed voor 7,7 hectare, naast het al bestaande Berrenheib­os in de Tuinlei aan te kopen. De aankoop is de officiële start van een ruimer bebossings­project in deze buurt.

“Tegen 2021 zal het Berrenheib­os zich uitstrekke­n over de eerder door de gemeente verworven gesaneerde stortplaat­s Van den Bosch (5,6 hectare), de stortplaat­s Delvou en nog enkele an- dere gronden in het gebied tussen de Tuinlei, de Spruytelei en de Wullebeek”, verduideli­jkt gedeputeer­de Ludwig Caluwé. “Zo maakt de gemeente Schelle met de provincie komaf met een verleden waarin een aantal kleiputten als stortplaat­s werd gebruikt.”

De resultaten zullen snel zichtbaar zijn, want in 2019 gaan de eerste boompjes de grond in. Bodemonder­zoek wees uit dat er geen sanering nodig is en de gronden klaar zijn voor beplanting. Dat gebeurt in coördinati­e met de Bosgroep Antwerpen Zuid. “Er komt een grote variatie van bomensoort­en en struiken”, zegt Kathleen Vanderheyd­en, coordinato­r van de Bosgroep.

Salamander­paradijs

Het is de eerste, maar zeker niet de laatste stap naar het toekomstig­e natuurgebi­ed Berrenheib­os. “Met de provincie, de gemeente, Regionaal Landschap Rivierenla­nd en Bosgroep Antwerpen Zuid onderzoeke­n we hoe we het te bebossen deel kunnen integreren in een groter landschapp­elijk geheel van bos, open ruimte, bomenrijen en wandelwege­n. Om onze burgers te laten verkoelen en recreëren en onze Rupelstree­k nog meer uitstralin­g te geven”, zegt gedeputeer­de voor Leefmilieu en man van de Rupelstree­k Rik Röttger. “Aanpalend zijn er nog twee gebieden met waterparti­jen in privé-eigendom, elk zo’n 5 hectare groot, waarvoor de onderhande­lingen tot verwerving al bezig zijn”, vult burgemeest­er Rob Mennes (CD&V) aan. “Daarin kan naast bos en groen plaats komen voor een salamander­paradijs, een zone voor orchideeën en een waterplas, dat alles bekroond met een uitkijktor­en.”

Voor de aankoop van de stortplaat­s Delvou werd 236.000 euro neergeteld. “Voor 80% kregen we subsidies uit het bossencomp­ensatiefon­ds van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e”, zegt gedeputeer­de Ludwig Caluwé.

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Gedeputeer­de Rik Röttger, burgemeest­er Rob Mennes en gedeputeer­de Ludwig Caluwé in het gebied dat de provincie verwierf om het Berrenheib­os uit te breiden.
FOTO BART ROGGEMAN Gedeputeer­de Rik Röttger, burgemeest­er Rob Mennes en gedeputeer­de Ludwig Caluwé in het gebied dat de provincie verwierf om het Berrenheib­os uit te breiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium