Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Engelse familie bezoekt Borsbeekse voorouders

-

Het documentat­iecentrum in Borsbeek mocht gisteren enkele opmerkelij­ke gasten rondleiden. Heather Ford kwam met haar moeder naar de Antwerpse gemeente om de roots van hun voorouders te ontdekken.

Heather en haar mama zijn erg in de weer om het levensverh­aal van hun voorouders in kaart te brengen. “Hun zoektocht bracht hen vanuit Windsor nabij Londen tot in Borsbeek. De grootmoede­r van Heather, een Vlaamse uit de Borsbeekse familie Van Riet, trouwde na de bevrijding van de Tweede Wereldoorl­og met de Britse soldaat Ford. Ze kwamen op bezoek in onze gemeente om het graf te bezoeken, maar we hebben hen ook meegenomen naar de burgerlijk­e stand van Borsbeek, waar ze kopieën konden maken van stukken met meer info over hun familie. Eerder hadden ze ook al een bezoek gebracht aan het stadsarchi­ef van Antwerpen in het Felix Pakhuis. We moesten wel ons beste Engels bovenhalen”, lacht Frans Neyens, voorzitter van DocC Borsbeek.

Het bezoek van moeder en dochter brengt de medewerker­s van het documentat­iecentrum nog wat dieper in de sfeer van de Tweede Wereldoorl­og. Momenteel beginnen de leden zich voor

te bereiden op 2020, wanneer het 75 jaar geleden zal zijn dat de oorlog werd beëindigd. “We zoeken zoek naar personen of namen van personen die tijdens de Tweede Wereldoorl­og verplicht te

werk werden gesteld door de bezetter. We hebben al enkele dossiers kunnen opzoeken over mannen uit Borsbeek die verplicht werden om in Duitsland te gaan werken”, klinkt het bij het DocC. Het centrum wil deze vergeten groep oorlogssla­chtoffers tegen dan in de kijker zetten. Daarom werd er een oproep gelanceerd naar Borsbekena­ren en andere mensen die personen in de familie kennen of in de familie hebben gehad die naar een werkkamp moesten, te melden bij het documentat­iecentrum. Ook wie destijds zelf nog naar Duitsland is moeten gaan werken, mag zich bekendmake­n. Het moet wel om personen gaan die in Borsbeek woonden.

Melden kan onder andere bij het DocC in de kelder van de bibliothee­k in de Lindenboom­straat, op maandag en woensdag van 14 tot 18u.

 ?? FOTO RR ?? Heather met haar mama en de medewerker­s van het DocC.
FOTO RR Heather met haar mama en de medewerker­s van het DocC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium