Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De smartphone kan uw relatie schaden

Ruim 6 op de 10 Belgen storen zich aan gebruik tijdens gesprek

-

Ruim zes op de tien Belgen storen zich aan het gebruik van de smartphone van vrienden of partner tijdens een gesprek. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeks­bureau Indiville.

Phubbing heet het fenomeen, afgeleid van het Engelse ‘phone’ en ‘snubbing’, waarbij we iemand negeren in sociale context door bezig te zijn met onze smartphone. En daar storen ruim zes op de tien Belgen zich erg aan. Volgens experts heeft het zelfs een negatieve impact op uw relatie. “Je verliest de aandacht”, zegt Cynthia Ghysels. Zij helpt inzicht te krijgen in wat koppels echt willen in het leven en helpt om de moeilijkhe­den daarbij op te lossen. “Tot een echte connectie kom je pas als je helemaal geinteress­eerd bent.”

Nieuwe vluchtrout­e

Ook relatiethe­rapeute Rika Ponnet merkt dat smartphone­gedrag vaak opduikt in discussies. “Je lichaam is er, maar met je hoofd zit je ergens anders. Als we vroeger van huis wilden wegvluchte­n, gingen we even fietsen. Nu is onze smartphone onze vluchtrout­e. Maar het geeft een andere dimensie, want het stelt ons in staat om met andere mensen bezig te zijn. Dat ervaren mensen als ondermijne­nd in hun relatie.”

“Veel koppels in mijn praktijk stellen dat de partner dan niet luistert”, zegt psychologe Sylvie Loumaye. “De partner vindt dan dat ze dat wel doen, al is ten volle luisteren er dan niet echt bij.”

Opvallend is dat vrouwen zich er meer aan ergeren dan mannen. “Vrouwen hechten meer belang aan communicat­ie en doen het omdat ze het leuk vinden”, zegt Loumaye. “Mannen communicer­en eerder met een doel.” Toch stoort het ons meer als onze beste vriend het doet. “Als we verliefd zijn, raken we minder geïrriteer­d door wat onze partner doet”, verklaart Loumaye. “En ons lief zien we ook elke dag, een vriend of vriendin niet.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium