Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Amsterdam knipt (maar dan definitief)

Structurel­e maatregel moet binnenstad autoluw maken, echte test volgt na de vakantie

- REBECCA VAN REMOORTERE

Niet alleen Antwerpen heeft zijn knip in het verkeer. Amsterdam voerde er deze week ook eentje in. Alleen gaat het in de Nederlands­e hoofdstad niet om een tijdelijke maatregel, wel om een structurel­e aanpassing om de binnenstad autoluw te maken.

Het grootste deel van de grote verbinding­swegen tussen het oostelijk en westelijk deel van het Amsterdams­e stadscentr­um is sinds vorig weekend afgesloten voor autoverkee­r. De stad wordt dus geknipt. De maatregel moet ervoor zorgen dat het doorgaand verkeer in Amsterdam niet langer door de binnenstad gaat, maar om de stad heen rijdt of de weg achter het Centraal Station neemt. Zo wil het stadsbestu­ur het centrum autoluw maken. De fietser en vooral de voetganger krijgen meer bewegingsr­uimte. Dankzij de knip ligt er nu een ononderbro­ken wandelrout­e tussen het Centraal Station en de Dam, een plein in het historisch centrum. Fietsers krijgen vrij spel op de rijbaan in het gebied van de knip. Voetganger­s die uit het station komen, nemen voortaan de ‘rode loper’ door het centrum.

Via Sinjoor

Die rode loper is te vergelijke­n met de Antwerpse droom van een Via Sinjoor: een autovrije route van het Centraal Station tot aan de boorden van de Schelde via de Meir en de Groenplaat­s. Het plan ontstond al begin deze eeuw. Het pas aangelegde Operaplein is een van de nodige schakels op dat traject.

De Amsterdams­e knip gaat ge- paard met een nieuwe metrolijn die het zuiden van de stad met het noorden verbindt. Een rit duurt maar een kwartiertj­e. Er gaan nu al stemmen op voor een oostwestme­trolijn. Ook bussen worden door de knip omgeleid.

De eerste week na de knip verliep rustig. Aan automobili­sten die nog niet helemaal mee waren, werden kaartjes uitgedeeld met de nieuwe hoofdroute­s door de binnenstad. De Amsterdamm­ers wachten nu nog even in spanning af. Pas na de vakantiepe­riode, als het drukke woon-werkverkee­r opnieuw op gang komt, volgt de echte test.

De evolutie die de auto op de achtergron­d zet, is al langer bezig in Amsterdam. Het autobezit daalt er gestaag, vooral onder jongeren. “Steden raken steeds voller en moeten efficiënte­r omgaan met de schaarse ruimte. De auto neemt te veel plaats in. Dat kan Amsterdam, dat het voor zijn succes onder meer moet hebben van leefbaarhe­id, zich niet permittere­n”, aldus verkeersde­skundige Christiaan Kwantes in Het Parool.

 ?? FOTO BELGA ?? De knip in Amsterdam ging vorig weekend gepaard met de opening van een nieuwe metrolijn die noorden en zuiden van de stad met elkaar verbindt. Er werd zo’n vijftien jaar aan gewerkt.
FOTO BELGA De knip in Amsterdam ging vorig weekend gepaard met de opening van een nieuwe metrolijn die noorden en zuiden van de stad met elkaar verbindt. Er werd zo’n vijftien jaar aan gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium