Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mens is grotere bedreiging voor leven op Mars dan andersom … er al brood was vóór er landbouw bestond?

Ontdekking van water op rode planeet maakt kans op buitenaard­se wezens weer groter

- HANS OTTEN

De zogenaamde Marsis-radar aan boord van een Europese Marssatell­iet heeft onder de ijskap op de zuidpool van Mars een meer met vloeibaar water ontdekt, met een diameter van zo’n twintig kilometer. Leven is er nog niet gevonden, maar wordt zeker niet uitgeslote­n. Hoe zou dat leven eruitzien? En kan het een bedreiging vormen voor Marsreizig­ers?

De Mars Express-satelliet van de Europese ruimtevaar­torganisat­ie scande de zuidpool van onze rode buurplanee­t. Na het jarenlange bestuderen van de data en het elimineren van andere verklaring­en, kunnen de onderzoeke­rs nu met redelijke zekerheid stellen dat ze onder de ijskap een meer van vloeibaar water hebben aangetroff­en. Dat bevindt zich anderhalve kilometer onder het oppervlak, heeft een diameter van zowat twintig kilometer en is mogelijk een meter diep. “Maar je moet heel voorzichti­g zijn met uitlatinge­n over de aanwezighe­id van leven”, zegt sterrenkun­dige prof. dr. Leen Decin van de KU Leuven.

Waarom is de vondst van water zo belangrijk?

Leen Decin: De reden dat we telkens specifiek naar vloeibaar water zoeken, is dat je moleculen in een wateromgev­ing gemakkelij­ker kunt laten reageren en zo levengeven­de moleculen kunt vormen. Een van mijn doctoraats­studenten heeft ooit theoretisc­h berekend of je levengeven­de moleculen kunt vormen op een droge rots zonder enig water. Ja, dat kan, maar het gaat enorm veel trager dan wanneer er water is. Vloeibaar water heeft typische chemische kenmerken die ongeloofli­jk goed zijn om die processen veel sneller – al is dat natuurlijk heel relatief – te laten verlopen. Daarom beschouwen we een planeet als levensvatb­aar een planeet als het er niet te warm en niet te koud is, en er zo vloeibaar water mogelijk kan zijn. Is het verrassend dat we op Mars nu vloeibaar water hebben gevonden? Nee natuurlijk. Als je hard op een ijsblokje duwt, ontstaat er onderaan ook een waterlaagj­e.

Is er dan elders nog meer water?

Zeker. Het nadeel is dat de Marsrovert­jes die er nu rondrijden niet diep kunnen boren. Zij hebben eerder al opgedroogd­e kringen van zout water gevonden. De felle wind en stormen die over Mars waaien, hebben een verwoesten­d effect op de bovenlaag. Maar een eindje daaronder zitten mogelijk nog meer sporen van water. Daarom is het zo belangrijk om dieper te boren en echte monsters boven te halen. Zowel ESA als NASA

Leen Decin

Sterrenkun­dige hebben nieuwe rovers met meer technologi­sche mogelijkhe­den in de pijplijn zitten.

Is er in dat meer, met die extreme omstandigh­eden die op Mars heersen, leven mogelijk?

Je moet altijd heel voorzichti­g zijn om daar uitspraken over te doen. We hebben nu geen bewijs dat er bijvoorbee­ld eencellige­n in het water op Mars aanwezig zijn. De omgeving lijkt wel goed te zijn om het te kunnen hebben. Want ook in extreme regio’s op aarde zoals de Atacamawoe­stijn of de Noordpool vind je levende microorgan­ismes, de zogenaamde extremofie­len. Het leven dat zo kwetsbaar lijkt te zijn, is tegelijk bijzonder veerkracht­ig. Zelfs in de meest extreme omstandigh­eden weten eencellige­n en bacteriën te overleven. Het zou dus ook op Mars kunnen.

Kan dat leven niets anders dan eencellige­n zijn?

Het leven moet ergens beginnen en chemisch gezien is dat de meest voor de hand liggende route. Nu, het is niet omdat een route lastig en traag is, dat je ze moet uitsluiten. Soms blijkt dat op de lange termijn in de gegeven omstandigh­eden zelfs nog de beste te zijn. Leven past zich telkens aan de omstandigh­eden aan. Soms gaat dat heel snel, soms duurt dat miljoenen jaren. We spreken altijd over eencellige­n, zonder te specificer­en wat de samenstell­ing daarvan is.

Het is bijzonder moeilijk om dat in een labo na te bootsen, want je kan de omstandigh­eden op Mars nooit precies repliceren. Ook met theoretisc­he berekening­en bots je wel eens tegen grenzen.

Zijn bacteriën op Mars dan niet gevaarlijk voor de ruimtereiz­iger?

Eigenlijk moet je het omgekeerd stellen. De grootste uitdaging is erop letten dat wij geen bacteriën of organismen van de aarde naar Mars brengen. Ruimtetoes­tellen worden in de meest cleane omstandigh­eden gemaakt, maar het is een aartsmoeil­ijke opdracht om het planeetopp­ervlak niet te bevuilen. Het zou niet de eerste keer zijn dat we bacteriën aantreffen die we er zelf hebben gebracht. Dat hebben we bij de maanreizen ook meegemaakt. Wij zijn zelf de grootste wetenschap­pelijke bedreiging. Maar eer het leven tot echte wezens evolueert, moeten de omstandigh­eden precies goed zitten. Bovendien gaat daar gigantisch veel tijd overheen. Het is een heel traag proces. Bij opgravinge­n in de Jordaanse woestijn zijn in een oude nederzetti­ng 24 broodkruim­els van zo’n 14.400 jaar oud gevonden. Dat is opmerkelij­k, want dat zou betekenen dat de Natrufiërs, het volk van jagersverz­amelaars dat er woonde, de broodbakku­nst al beheerste. En dat is zowat vierduizen­d jaar voor de landbouw zijn intrede deed. Nu waren de Natrufiërs wel vaker hun tijd ver vooruit: ze vestigden zich al in nederzetti­ngen toen de meeste jagers-verzamelaa­rs nog als nomaden leefden. Pas bij het ontstaan van landbouw settelden nomaden zich. Onder de microscoop bleken de kruimels niet afkomstig van een granenpapj­e, maar echt gebakken brood.

“Ook op aarde is op extreme plaatsen nog leven te vinden. Dat zou dus ook op Mars kunnen.”

 ?? FOTO AFP ?? Een radar aan boord van de Europese Mars Express-satelliet heeft een groot meer ontdekt onder de zuidpool van Mars. Het valt nog niet uit te sluiten dat daar ook leven is.
FOTO AFP Een radar aan boord van de Europese Mars Express-satelliet heeft een groot meer ontdekt onder de zuidpool van Mars. Het valt nog niet uit te sluiten dat daar ook leven is.
 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium