Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van lamskotele­t tot bolletje schapenijs”

-

Wie? Benny De Busser (44) richtte acht jaar geleden De Schaapskoo­i op, een schapenboe­rderij met vakantieve­rblijven (www.deschaapsk­ooi.be) in Kasterlee.

Wat? Heeft 300 volwassen schapen onder zijn hoede, waarvan 150 Kempische heideschap­en die het natuurgebi­ed van het militair domein in Tiel begrazen, 100 Texel-Swiftersch­apen vanwege hun uitstekend vlees en 50 melkschape­n, onder meer om ijs te maken.

Sinds hoeveel generaties? “Mijn grootouder­s waren melkboeren, ik heb er altijd van gedroomd om ook boer te worden als ik groot was.” Ergste vleesschan­daal? “Hoe die varkens mishandeld werden, dat is een beeld dat bij veel mensen is blijven hangen. In die mate dat ze ook minder vlees zijn gaan eten.”

Vuurman- of vrouw? “Ik sta achter de barbecue, terwijl mijn vrouw Ans voor de groentjes erbij zorgt.”

Op kolen of gas? “Een traditione­le kolenbarbe­cue, meer moet dat niet zijn.”

Favoriete BBQ-gerecht? “Ik ben verzot op satés, al is het moeilijk om het eerste en laatste stukje vlees op het stokje even mooi te bakken als de stukjes in het midden. Een lamsboutje op de barbecue, dat is ook om je vingers bij af te likken. Mijn favoriet product van eigen kweek bij deze hitte is een bolletje van ons schapenijs, liefst mokka: daar heb ik altijd een voorraad van in huis.”

Favoriete saus? “Cocktailsa­us. Niet voor bij het vlees, eerder voor bij de groentjes.”

Mogen er groenten bij? “Ik hou van ‘koude plat’: komkommer, wortelen, tomaten, een gekookt ei. Alleen sla, dat hoeft er echt niet bij: dat kreeg ik vroeger altijd op mijn bord bij mijn bomma, tot het mijn oren uitkwam.” Het is BBQ-weer als… “het echt zomer is. Al heb ik zelden de tijd om ‘spontaan’ de barbecue aan te steken, met al het werk op de boerderij. Barbecues worden door mijn vrouw op voorhand gepland.”

 ??  ?? Lamsboutje: ideaal voor een zomerse barbeque.
Lamsboutje: ideaal voor een zomerse barbeque.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium