Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik Parijs bereik, is dat mooier dan mijn drie ritzeges”

PETER SAGAN beleeft hardste dag ooit en denkt niet aan winnen op ChampsElys­ées

-

Met plaats 143 reed Peter Sagan gisteren zijn slechtste resultaat in twee jaar. Het kon de drievoudig­e wereldkamp­ioen niets schelen. “Ik werd al op de eerste klim gelost. Het was mijn hardste dag ooit op de fiets.” Sagan behoudt wel het groen en kan zondag een vierde ritzege pakken als hij ook vandaag overleeft. “Als, als... Als mijn hond niet kakt, ontploft hij.”

De Champs-Elysées krijgt zondag een nieuwe naam op het palmares. Het wordt de 36ste verschille­nde ritwinnaar. Alleen Daniele Bennati kan nog voor een herhaling zorgen. De Italiaan van Movistar won in 2007 in Parijs, maar zijn laatste gewonnen massasprin­t dateert al van februari

2016.

De andere nog actieve ex-winnaars Cavendish (4x), Kittel (2x), Greipel

(2x) en Groenewege­n - zijn allemaal al thuis. Peter Sagan niet, al had dat gisteren niet veel gescheeld. De drievoudig­e wereldkamp­ioen beleefde naar eigen zeggen zijn lastigste dag ooit op de fiets. “Ik werd al in de eerste kilometer gelost. Ik dacht: fucking hell, wat is dat hier? Gelukkig bleven mijn ploegmaats bij mij en vormden ze samen met de helpers van Démare een goede grupetto.”

Sagan had tijdens de rit bedacht dat hij vijftig minuten na de ritwinnaar de finish moest bereiken, maar kwam uiteindeli­jk binnen op meer dan 38 minuten. “Ik wilde echt niet opgeven. Mentaal had ik het ook niet lastig. Het was fysiek. Very bad. Het was geen leuke dag, maar nog altijd leuker dan naar school gaan. Toen ik eindelijk de finish had bereikt, was ik blijer dan bij mijn drie ritzeges in deze Tour.” Zondag kan Sagan een vierde ritzege boeken. Zijn eerste ook in Parijs. Beide zaken lukte hem nog nooit. Als hij tenminste vandaag de tijdrit overleeft. “Juist. Als. Als mijn hond niet kakt, ontploft hij”, maakte Sagan op zijn gekende manier duidelijk dat hij nog niet denkt aan die koninklijk­e sprint in Parijs. Het doet Kristoff, Degenkolb, Démare, Laporte, Colbreli, Cort Nielsen en Richeze alvast dromen. U leest het, niet de namen van de allersnels­ten op twee niet-gemotorise­erde wielen. En dus plaatsen we er ook onze snellere landgenote­n bij om tien jaar na Gert Steegmans te stunten in Parijs. Timothy Dupont heeft al aangegeven dat Pasqualon zondag voor hem zal moeten aantrekken. Jasper Stuyven heeft dezelfde ambities met Degenkolb en Jasper De Buyst heeft bij Lotto Soudal geen interne concurrent­ie meer. Edward Theuns is in de slotrit vrijgestel­d van een dienende rol voor Dumoulin. Ook Oliver Naesen verklaarde al dat hij zondag zijn eerste en enige kans krijgt om in deze Tour voor eigen rekening te rijden. En voeg aan dat rijtje ook maar Greg Van Avermaet en Yves Lampaert toe.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium