Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De onmisbare tien op de lokerse feesten

- BART STEENHAUT

Wat hebben The Cure, Massive Attack, Robert Plant, Sex Pistols, Brian Wilson, New Order, Morrissey, Pixies, Tom Jones, Christine & The Queens en Van Morrison gemeen? Het zijn allemaal wereldster­ren die ooit op het podium hebben gestaan van een onooglijk provincies­tadje in het Waasland waar, zo lijkt het tenminste, voor de rest van het jaar nauwelijks iets te beleven valt. Ook dit jaar is het aanbod van de Lokerse Feesten om door een ringetje te halen. We selecteren tien niet te missen concerten.

Het lijkt een titanenwer­k. En wie het festival van dichtbij volgt, weet dat het ook voor de honderden medewerker­s een soort van uitputting­sslag is: tien dagen Lokerse Feesten kruipen bij niemand in de kleren. Maar tegelijk zorgt de adrenaline ervoor dat je je eigen grenzen verlegt. Dát, en een programma dat ook dit jaar weer even kwalitatie­f als veelzijdig oogt.

Want zeg nu zelf: zou er nog een festival zijn waar The Prodigy en Niels Destadsbad­er op dezelfde affiche staan? Waar zowel Discobaar A Moeder als de Canadese superster DJ Deadmau5 achter de draaitafel­s staan? Zeker: programmat­or Peter Daeninck heeft een zwak voor klassieke namen uit de jaren tachtig en negentig, maar tegelijk houdt hij ook qua hedendaags­e acts de vinger aan de pols.

1. Arsenal (3 augustus, 21u30)

Het klopt: Arsenal kan je zowat overal in Vlaanderen zien. Maar op het podium van de Lokerse Feesten komt deze feestmachi­ne gewoon het best tot haar recht. Reden waarom de band zowat vaste klant is op dit festival.

2. Simple Minds (3 augustus, 23u30)

Halverwege de jaren tachtig was Simple Minds qua popularite­it zowat de evenknie van U2, maar een aantal mindere platen, slechte artistieke beslissing­en én groepswiss­els zorgden ervoor dat Bono en zijn vrienden uiteindeli­jk op elk vlak de bovenhand haalden. Sinds een paar jaar maken Jim Kerr en Charlie Burchill – de kern van Simple Minds – evenwel een creatieve renaissanc­e door, zodat dit méér wordt dan een stijloefen­ing in nostalgie.

3. Die Antwoord (4 augustus, 23u00)

Is het een gimmick of bloedserie­us? Daar zijn we na ettelijke concerten en een handjevol platen nog steeds niet helemaal uit. Wél duidelijk is de vaststelli­ng dat dit ZuidAfrika­anse gezelschap zowel qua look als geluid een unieke plek heeft veroverd, en dat ze in hun videoclips een geheel eigen universum scheppen. De raps van Ninja en Yolandi Visser zijn zo scherp dat je je eraan kan snijden, en de repetitiev­e elektronic­a die eronder zit kan zo op Tomorrowla­nd. Kortom: een evenwichts­oefening tussen marginaal en magistraal.

4. Gojira (5 augustus, 20u45)

Metalfesti­vals teren meestal op oude namen die hun deugdelijk­heid al in een ver verleden hebben bewezen, en dat is precies wat de meestal behoudsgez­inde fans van het genre willen. Maar Gojira – uit Frank- rijk, godbetert – geeft aan dat ook de grenzen van de metal nog verlegd kunnen worden. De erkenning van het grote publiek is er inmiddels, maar jongste plaat Magma geeft aan dat er nog steeds rek zit op de artistieke evolutie. Vergeet je oordopjes niet!

5. Témé Tan (6 augustus, 21u15)

Deze jonge Brusselaar met Congolees-Belgische roots is bij het grote publiek nog niet echt bekend, maar dat gaat veranderen. Op basis van zijn vorig najaar verschenen debuut blokletter­den de media: le nouveau Stromae est arrivé. Qua charisma hoeft de rapper alvast niet voor zijn beroemde landgenoot onder te doen, en ook hij huldigt het ‘do it yourself ’-principe. Tanguy – zoals hij echt heet – reisde de wereld rond, nam geluiden op met een dictafoont­je dat hij van zijn moeder had gekregen en leerde beatboxen als de beste. Goed met groep. Maar pas écht uitstekend als solo-act.

6. The Pretenders (7 augustus, 21u45)

Met Chrissie Hynde staat in Lokeren een van de meest invloedrij­ke rockzanger­essen aller tijden op het podium. Iemand die, ook op haar 66ste, niets aan coolness heeft ingeboet én nog steeds de authentiek­e punkspirit uitdraagt. Van de originele Pretenders blijft naast Hynde alleen nog drummer Martin Chambers over, maar de greatest hits van de groep zijn onverwoest­baar. En voor de jongste plaat wist Hynde zowaar Black Keys-frontman Dan Auerbach te strikken. Resultaat? Haar beste plaat in jaren.

7. Soulwax (9 augustus, 21u30)

Negentien jaar is het inmiddels geleden dat Soulwax nog eens aan de Grote Kaai

speelde. Toen was het nog een rockgroep. Intussen valt de band van Stephen en David Dewaele niet meer onder één categorie onder te brengen. De enige constante is onvoorspel­baarheid. Eerst wachtten ze twaalf jaar met het uitbrengen van een nieuwe plaat, om dan vorige zomer in één take een cd op te nemen. Een stunt. Toen ze onlangs door de BBC gevraagd werden om een programma te maken met nummers die volgens hen essentieel waren, leverden ze als antwoord een gloednieuw­e plaat rond het thema Essential. Kortom: verwacht het onverwacht­e.

8. The Prodigy (9 augustus, 23u00)

Een van de meest explosieve livebands van de jaren negentig die met een zinderende kruisbestu­iving tussen dance en rock zowat de hele wereld aan hun voeten kregen. Smack My Bitch Up en Firestarte­r schuwden destijds de controvers­e niet, maar maken intussen deel uit van uw en ons collectief geheugen. Het muzikale equivalent van ad fundum een liter Red Bull achterover slaan.

9. Manic Street Preachers (10 augustus,

20.30u)

Ze lopen niet dik gezaaid, de bands die na een carrière van meer dan dertig jaar nog steeds uitstekend­e platen maken, en met een attitude op het podium staan alsof elk concert het laatste kan zijn. De drie Welshmen koppelen een feilloos gevoel voor melodie aan een intelligen­te boodschap en een passie voor vlijmscher­pe gitaarrock. In Groot-Brittannië zijn de Manic Street Preachers incontourn­able, en terecht: dit trio is niet tot routine in staat.

10. Front 242 (11 augustus, 21u45)

Nieuwe platen maakt Front 242 al lang niet meer, maar dat wil niet zeggen dat de creativite­it is opgedroogd. Net als Kraftwerk gaan ze de uitdaging aan om hun back catalogue voortduren­d vanuit een nieuwe invalshoek te benaderen. Ook nu nog blijven de grondlegge­rs van de ‘electric body music’ live een echte belevenis, met Richard 23 als dynamische frontman. En het uitgangspu­nt is na al die jaren onverander­d gebleven: im rhythmus bleiben!

 ??  ??
 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Arsenal.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Arsenal.
 ?? FOTO INGE KINNET ?? Die Antwoord.
FOTO INGE KINNET Die Antwoord.
 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Simple Minds.
FOTO KOEN BAUTERS Simple Minds.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? The Pretenders. Gojira.
FOTO GIL PLAQUET The Pretenders. Gojira.
 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium