Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STABROEK, KAPELLEN Anti-afvalbriga­de op Antitankgr­acht

Initiatief van Tom Van Thienen om zwerfvuil uit kanaal te halen krijgt bijval van gemeentebe­sturen en Stafort

- ERIK VANDEWALLE

Tom Van Thienen (44) begon deze maand met het initiatief om de Antitankgr­acht schoon te maken, maar hij stelde vast dat er te veel afval was om de klus alleen te klaren. De gemeenten Stabroek en Kapellen, de Vlaamse Milieumaat­schappij, Stafort en een pak vrijwillig­ers springen nu mee op de kar.

“Ik hou van de natuur en ga geregeld met mijn kinderen wandelen langs de Antitankgr­acht in Putte”, zegt Tom Van Thienen. “Het viel me dus op dat er veel afval in het water drijft en aan de oevers dobbert. Daarom besloot ik dat zwerfvuil en groter afval zelf op te ruimen. Ik deed een waadbroek aan en begon aan de klus. Al vlug waren er enkele huisvuilni­szakken gevuld. Met het rubberboot­je van mijn kinderen kon ik afval van de bodem halen. De gemeente kwam ondertusse­n de volle zakken en de grotere stukken ophalen. Intussen is het me duidelijk geworden dat dit werk te groot was voor iemand alleen.”

Tom Van Thienen nam contact op met de gemeentebe­sturen van Stabroek en Kapellen. “Er kwamen direct positieve reacties op mijn vraag om hulp. Stabroek stelde vuilniszak­ken, grijpers en handschoen­en ter beschikkin­g en ook de gemeente Kapellen sprong mee op de kar.”

Omdat er in de Antitankgr­acht een sterke onderstroo­m is, voorziet Tom Callens van Stafort in stevige platbodems. “Die hopen we volgende maand in te zetten”, zegt Tom Van Thienen.

Respect

Tom is ook actief als ‘mooimaker’ in Stabroek, in het kader van een project van de Vlaamse overheid waarbij burgers zich engageren om het openbaar domein afvalvrij te houden. “Dit is hier een uitloper van. Als mensen moeten we respect hebben voor de natuur. Het is een kleine moeite om afval niet te dumpen. Als ik op wandel ben en ik zwerfvuil zie liggen, neem ik dat mee. Sommigen beweren dat zoiets niets helpt, maar het tegendeel is waar.”

De overloop aan het Hoogeind proper krijgen is Toms volgende doel. “Daar kan het enkele meters diep zijn. Met vrijwillig­ers ga ik de omgeving daar nu al zwerfvuilv­rij maken”, geeft Tom nog mee.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Tom Van Thienen wil een Antitankgr­acht zonder afval of zwerfvuil.
FOTO ERIK VANDEWALLE Tom Van Thienen wil een Antitankgr­acht zonder afval of zwerfvuil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium