Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fladder de vlinders achterna

Gemeente stippelt fiets- en wandelrout­e uit langs ‘vlindervri­endelijke’ plekjes

- ERIK VANDEWALLE

De gemeente en VVV Toerisme Kalmthout ondersteun­en sinds twee jaar actief de vlinderpop­ulatie in de heidegemee­nte. Die ondersteun­ing wordt nu versterkt met een wandel- en fietsroute die de vlinder centraal stelt.

De Vlinderrou­te is een uitgestipp­elde tocht van bijna 8 kilometer die je via fietsknoop­punten naar negen plekken brengt waar vlinders centraal staan. “Twee jaar geleden groeide bij ons het idee om de vlinder in projecten te belichten. Via het gemeenteli­jke magazine kregen alle bewoners een zakje met zaadjes om meer vlinders naar Kalmthouts­e tuinen te lokken. We hebben dit jaar al de aankoop van vlindervri­endelijke planten gepromoot en nu komt deze route er nog eens bij”, zegt verantwoor­delijk schepen Sandra Hoppenbrou­wers (CD&V).

Samen met de milieuraad, Regi- onaal Landschap de Voorkempen en de toeristisc­he dienst kwam de nieuwe route tot stand. Die brengt je langs negen vlindervri­endelijke plekken en begint aan het natuureduc­atief centrum De Vroente. “We hopen dat dit de deelnemers inspireert om ook aan de slag te gaan met vlindervri­endelijke planten. Want die trekken niet alleen vlinders, maar ook bijen aan. En dat is van grote waarde voor het milieu”, zegt BriGemeent­eraadslid gitte Vandenberg­h, de voorzitter van VVV Toerisme Kalmthout. Op elke stopplaats staan infoborden en kunnen de kinderen een creatieve opdracht uitvoeren. Vanaf vandaag, zaterdag, is een gratis brochure met de route te verkrijgen in De Vroente. Vanaf volgende week liggen de brochures ook in het arboretum, het eindpunt van de Vlinderrou­te.

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Lea Van Looveren, Eneas, Isaline, Marie Kuppens, Sandra Hoppenbrou­wers en Brigitte Vandenberg­h openden de Vlinderrou­te.
FOTO MARGO TILBORGHS Lea Van Looveren, Eneas, Isaline, Marie Kuppens, Sandra Hoppenbrou­wers en Brigitte Vandenberg­h openden de Vlinderrou­te.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium