Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dé revolution­airenvan ’68: een katholieke dokter en een pastoor uit de Kempen

Hoe twee vrome intellectu­elen uit Turnhout en Olen de paus overtuigde­n om de anticoncep­tiepil toe te staan

- MARC HELSEN

Toen paus Paulus VI vijftig jaar geleden – op woensdag 25 juli 1968 – de encycliek Humanae Vitae afkondigde, sloeg dat bij de katholieke gemeenscha­p in als een bom. Elke vorm van geboortebe­perking behalve periodieke onthouding werd sterk veroordeel­d, dus ook de net op punt gestelde anticoncep­tiepil. Twee erg christelij­ke Kempenaars met oer-Vlaamse namen als Janssens en Peeters hadden de vorige paus nochtans kunnen overtuigen om de pil toe te laten. Maar door zijn plotse dood misten ze hun plaats in de wereldgesc­hiedenis. Een reconstruc­tie.

Zelfs voor veel katholieke­n is het alsof de katholieke kerk in de jaren zestig een conservati­ef blok was dat alle voeling met de realiteit van de moderne wereld verloren had. Maar wie het recente boek

The Schism of ’68 leest, moet al snel zijn mening herzien. In het boek brengt de Britse historica professor Alana Harris (King’s College, Londen) een reeks artikels samen waarin collega’s van haar beschrijve­n welke invloed Humanae Vitae heeft gehad op de katholieke kerk in Europa.

Het is een 27-jarige historicus uit Arendonk, Wannes Dupont (Universite­it Antwerpen), die het hoofdstuk over België voor zijn rekening nam. Hij bracht heel wat inzichten en bevindinge­n samen die dreigden vergeten te worden onder het stof van de geschieden­is. En zo verschenen Louis Janssens en Nand Peeters op het toneel: twee Kempense intellectu­elen die met de hulp van kardinaal Suenens de katholieke kerk inzake geboortebe­perking ei zo na een heel andere weg opstuurde dan het pad dat de kerk tot vandaag bewandelt. Het werd een drama in zeven bedrijven.

1. Dokter Nand Peeters

Dokter Nand Peeters uit Turnhout, gynaecoloo­g en bedenker van de eerste werkzame anticoncep­tiepil, en magister Louis Janssen uit Olen, destijds een bekend theoloog met toegang tot de hoogste kringen in Rome, werden eind van de jaren vijftig, begin jaren zestig allebei erg getroffen door het leed van Kempense vrouwen die hun leven riskeerden telkens ze zwanger werden. En zwanger werden ze om de haverklap, vaak tien tot twintig keer. Janssens hoorde dat in de biechtstoe­l, Peeters in zijn praktijk. Ze wilden daar allebei iets aan doen, maar ze wilden binnen de grenzen van hun geloof blijven. De pil bood hen daartoe een uitweg.

“Nand Peeters pleitte jarenlang in kerkelijke middens om de pil toe te laten”, zegt de Turnhoutse journalist Karl van den Broeck, auteur van het boek De Echte Vader van de Pil: het Verhaal van de Man die de Vrouw Bevrijdde. “Hij baseerde zich daarvoor niet alleen op zijn eigen onderzoek, maar ook op de theoretisc­he en theologisc­he inzichten van magister (een academisch­e titel in de theologie die vergelijkb­aar is met die van doctor, red.)

Louis Janssens.”

2. Magister Louis Janssens

Janssens was professor moraaltheo­logie aan de KU Leuven en een invloedrij­k denker binnen de katholieke kerk. Hij ontwikkeld­e de theorie die uitlegde dat de pil helemaal niet in strijd was met de leer van de kerk. “Al vrij jong was hem gevraagd om een thesis te schrijven over het zogenaamde personalis­me”, legt Wannes Dupont uit. “Dat stelt, kort gezegd, dat mensen zijn wie ze zijn, in relatie tot andere mensen. Louis Janssens paste die stelling toe op onze seksualite­it. Zijn credo was: je moet met de natuur meewerken.”

Voor zijn theorie gebruikte Janssens de wetenschap­pelijke resultaten van Peeters. Toen alles medisch in orde leek met die pil

Wannes Dupont

Historicus “Gynaecoloo­g Nand Peeters pleitte jarenlang in kerkelijke middens om de pil toe te laten. Hij baseerde zich daarvoor op de theorie van magister Louis Janssens.”

(na 1961), waren beide Kempenaars hoopvol. Magister Janssens moest er nu in slagen kardinaal Leo Suenens van zijn gelijk te overtuigen. Want die had rechtstree­ks toegang tot de paus.

3. Kardinaal Suenens

Vandaag leeft het beeld dat Leo Suenens een erg conservati­eve kardinaal was. De studenten hadden het in mei ’68 in Leuven vooral met hem aan de stok, vanwege zijn autoritair­e uitspraken. Toch was het die Suenens die paus Johannes XXIII zou moeten overtuigen om de pil toe te laten. Daarbij zou magister Janssens een cruciale rol spelen. Hij wou zijn progressie­ve opvattinge­n over geboortere­geling en familiepla­nning tot in het hart van het Vaticaan brengen. “Dat was niet simpel, want de leerstelli­ng van de kerk was destijds een beetje samen te vatten als in het liedje van Monty Python: Every

Sperm is Sacred”, zegt Karl van den Broeck. “Elke handeling die de voortplant­ing zou kunnen hinderen, was uit den boze. Alleen periodieke onthouding was toegestaan.”

“Louis Janssens, die uit het landelijke Olen kwam, was een briljant theoloog, maar hij had in zijn dorp genoeg wantoestan­den gezien om de wereldvree­mdheid van de officiële katholieke doctrine in te zien”, gaat Karl van den Broeck verder. “Vrouwen werden heel vaak zwanger, velen stierven uitgeput in het kraambed. Illegale abortussen tierden welig en alles gebeurde in een taboesfeer. Turnhouten­aar Nand Peeters zag als gynaecoloo­g haast dagelijks hetzelfde in zijn praktijk.”

4. La squadra Belga

Kardinaal Suenens ging overstag voor hun pleidooi. Met de stellingen van Janssens en de wetenschap­pelijke resultaten van Peeters in de hand zou hij hun visie bepleiten bij de paus. “Suenens betreurde het lijden van katholieke vrouwen die overal ter wereld probeerden hun geloof te verzoenen met de noodzaak van geboortes om economisch­e en medische redenen. Hij zei dat de kerk ‘niet het recht had om aan leken te vragen de wet te respectere­n zonder er tegelijker­tijd ook alles aan te doen wat in haar macht ligt om die gehoorzaam­heid mogelijk te maken’.”

De Belgen die in het zog van Suenens naar het Vaticaan kwamen om daar hun progressie­ve ideeën over geboortebe­perking te promoten, werden in de Italiaanse pers als snel “la squadra belga” genoemd, de Belgische ploeg, en in april 1963 kreeg Suenens van de paus de toestemmin­g om een studiegroe­p op te richten: Groupe d’Études sur la Population. Daarin werden de theologisc­he inzichten van de Belgische specialist­en en de wetenschap­pelijke samengebra­cht. Dat zag er allemaal veelbelove­nd uit.

5. De dood van Johannes XXIII

Maar toen, in juni 1963, keerde het plots helemaal. Net toen het ernaar uitzag dat ze de kerk hadden overtuigd om de pil toe te laten, overleed de hervorming­sgezinde paus Johannes XXIII. Zijn opvolger werd Paulus VI. Die stond onder invloed van de aartsconse­rvatieve kardinaal Karol Wojtilja uit Polen, de latere paus Johannes Paulus II, die tegen élke vorm van geboorteco­ntrole was.

Paulus VI kreeg koudwaterv­rees. In een gesprek met Suenens zei hij dat hij niet de paus wilde zijn die pil zou toelaten. Kardinaal Suenens zou hem later verwijten dat hij een kapitale vergissing had gemaakt. Hij noemde het “de grootste religieuze crisis in de geschieden­is van de kerk”.

6. De bom ontploft

De publicatie van Humanae Vitae, die vervolgens elke geboortebe­perking afwees, sloeg in juli 1968 in als een bom in de hele katholieke wereld. “Dat leidde tot ontredderi­ng in zowat alle landen waar de katholieke kerk sterk stond”, zegt Wannes Dupont. “De gevolgen bleven niet uit: het aantal kerkganger­s daalde spectacula­ir. In 1976 ging nog slechts 30% van de Belgen naar de kerk. In 1967 was dat nog 42,9%.” Tegenwoord­ig zelfs amper 6%. Nochtans had de encycliek niet de gewenste uitwerking op de gelovigen: het overgrote deel van de westerse vrouwen lapte de herderlijk­e encycliek aan hun laars. De kerk had dé kans gemist om aan te sluiten bij de moderne tijd en een steentje bij te dragen tot de ontvoogdin­g van de vrouw, in plaats van te proberen om die tegen te houden. Vrouwen gingen voortaan hun eigen weg, of de paus dat nu goed vond of niet.

7. Verloren, maar toch gewonnen

“En zo dien je vast te stellen dat, ook al leden Janssens en Peeters een bittere nederlaag, ze toch mede aan de wieg stonden van de seksuele revolutie en ze de vrouwenbew­eging een vliegende start gaven”, zegt Karl van den Broeck. De carrières van Louis Janssens en Nand Peeters zouden in katholieke kringen na Humanae Vitae nooit nog hoge toppen scheren. “Peeters zweeg nadien zijn hele leven lang over zijn bijdrage tot de ontwikkeli­ng van de pil. Aan de KU Leuven werd hij vergeten, hij zou er ook nooit lesgeven. En Louis Janssens is alleen nog in zijn geboortedo­rp Olen een held.”

 ?? FOTO RR ?? Magister Louis Janssens uit Olen was een invloedrij­k theoloog met toegang tot de hoogste kringen in Rome. Hij ontwikkeld­e de theorie die uitlegde dat de pil niet in strijd was met de katholieke leer.
FOTO RR Magister Louis Janssens uit Olen was een invloedrij­k theoloog met toegang tot de hoogste kringen in Rome. Hij ontwikkeld­e de theorie die uitlegde dat de pil niet in strijd was met de katholieke leer.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Auteur en journalist Karl van den Broeck.
FOTO FREDERIK BEYENS Auteur en journalist Karl van den Broeck.
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Nand Peeters uit Turnhout, gynaecoloo­g en bedenker van de eerste werkzame anticoncep­tiepil. Hij pleitte jarenlang binnen de kerk om de pil toe te laten Kardinaal Leo Suenens (links), verguisd tijdens de protesten van mei ’68, blijkt toch minder conservati­ef dan gedacht.
FOTO RR FOTO RR Nand Peeters uit Turnhout, gynaecoloo­g en bedenker van de eerste werkzame anticoncep­tiepil. Hij pleitte jarenlang binnen de kerk om de pil toe te laten Kardinaal Leo Suenens (links), verguisd tijdens de protesten van mei ’68, blijkt toch minder conservati­ef dan gedacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium