Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De dood van een kind went nooit. Het wordt alleen maar erger”

-

Kristel Gelders en Mario Cardon uit Geel waren in de wolken toen hun tweeling Lielly en Letty in 2016 geboren werd. Maar aan dat geluk kwam abrupt een einde. Toen ze vijf maanden oud waren, werden de meisjes mishandeld door de babysitter­s. Lielly stierf aan een zware hersenbloe­ding. Letty herstelde van haar verwonding­en, maar in de toekomst kan het trauma terugkeren. En ook de ouders krijgen het verdriet maar moeilijk verwerkt. Afgelopen mei was er een sprankeltj­e hoop voor de familie Cardon: dochtertje Faith werd geboren. “Faith lijkt op Lielly, dat is een heel dubbel gevoel.”

“Er is iets gebeurd, kom vlug. Er staat een ambulance voor de deur”, zo luidde het bericht dat Kristel Gelders en Mario Cardon op 2 mei 2016 van hun babysitter­s kregen. Hun tweelingdo­chters Lielly en Letty, toen vijf maanden oud, brachten de dag door bij het koppel Kjell C. en Ylva K. uit Turnhout.

“We dachten eerst niet dat er iets ernstig gebeurd was. Ze zal een ongelukje gehad hebben, iets stoms, dat thuis ook kan gebeuren”, dacht mama Kristel. Maar Lielly werd met een hersenbloe­ding en een schedelbre­uk naar het ziekenhuis van Turnhout gebracht. En ook zusje Letty was er erg aan toe: ze had drie schedelbre­uken, die gelukkig snel herstelden. “Lielly belandde in een diepe coma. Ze werd al snel overgebrac­ht naar de kinderafde­ling van het Universita­ir Ziekenhuis in Edegem. We bleven hoopvol. Maar de scans toonden geen verbeterin­g. Ook de medicatie sloeg niet aan. De zuurstof werd na een maand tot een minimum herleid, en uiteindeli­jk stopgezet. Ze stierf een maand later, op 3 juni 2016, in onze armen.”

Shakenbaby­syndroom

Babysitter Kjell C. bekende tijdens de eerste verhoren dat hij de kindjes “te bruut had aangepakt”. Hij vond dat Lielly te hard huilde. “Die uitleg sloeg nergens op”, volgens Mario. “Lielly was een brave en rustige baby, ze huilde vrijwel nooit.”

Tijdens de zitting voor het Hof van Beroep in Antwerpen, twee jaar na de feiten, was de wetsdokter kraakhelde­r toen het over de doodsoorza­ak ging: “De impact op het hoofdje van Lielly moet enorm zijn geweest. De kwetsuren kunnen het gevolg zijn van schudden, trappen, slaan of tegen een voorwerp botsen”, zei hij. Het fenomeen wordt ook het ‘shakenbaby­syndroom’ genoemd.

C. kreeg in eerste aanleg zeven jaar cel voor slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg, Ylva K. werd vrijgespro­ken. Maar de zaak voor het Hof van Beroep werd nogmaals uitgesteld naar komende september.

“We hadden Kjell en Ylva gevonden via de website babysitter­s.be. Ze gaven ons een goed gevoel. Naast Lielly en Letty, konden we ook op hen rekenen om te babysitten op onze andere kinderen. Na een tijdje werden we zelfs vrienden met het koppel. Maar ze bleken heel andere mensen dan wij dachten.”

“Die dag dat we naar het ziekenhuis moesten komen, wisten we eigenlijk al meteen dat zij de dood van Lielly en de verwonding­en van Letty op hun geweten hadden. De dokter zei ons dat het niet normaal is dat twee kinderen ongeveer dezelfde verwonding­en hebben. Dat is té toevallig.”

“Het was verschrikk­elijk om hen terug te zien tijdens de zittingen in de rechtbank. Kristel en ik hebben ook telkens een T-shirt gedragen met een foto van Lielly, bij wijze van statement”, vertelt Mario. “Ook de motorkap van onze auto toont een foto van Lielly. We willen haar elk moment van de dag bij ons hebben.” “Hopelijk worden zowel Kjell als Ylva rechtvaard­ig gestraft. Maar uiteindeli­jk zal geen enkele straf zwaar genoeg zijn voor ons, want wij zijn onze meid voor altijd kwijt.”

Psychische opflakkeri­ngen

Vandaag is Letty een flinke peuter van 2,5 jaar oud. In september zal ze voor het eerst naar school gaan. “Letty is een fantastisc­he dochter. Fysiek is ze volledig van haar verwonding­en hersteld, maar of dat op mentaal vlak ook zo is, blijft afwachten. We zijn destijds samen met een dokter op kinderen kleuterthe­rapie geweest. Daar werd ons verteld dat Letty het trauma op het moment zelf niet bewust heeft meegemaakt, maar dat er later wel psychische opflakkeri­ngen kunnen zijn. We houden nu al ons hart vast.”

“Als ze ouder is, zullen we ook moeten uitleggen wat er juist gebeurd is. Waarom haar tweelingzu­sje er niet meer is. Nu is dat nog veel te vroeg, we willen haar er niet mee belasten.”

“Lielly zit constant in onze gedachten. En als we naar Letty kijken, is dat gevoel dubbel zo sterk. We denken maar al te vaak: ze waren eigenlijk met twee, er had nog een meisje moeten zijn. Die gedachten zijn onvermijde­lijk. Haar eerste schooldag gaat erg moeilijk worden, dat weten we nu al.”

“Ook wijzelf zijn veranderd. We reageren anders in bepaalde situaties. Op sommige vlakken zijn we harder geworden. Op andere momenten zijn we dan weer veel emotionele­r. Zeker in de periode rond mei en juni krijgen we het moeilijk, dan schieten we al snel vol. Gelukkig krijgen we heel wat steun, zowel van familie en vrienden als van andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, via een Facebook-groep. Je ervaringen delen helpt.”

Voor altijd zusje

Op 9 mei kreeg het gezin Cardon er een jongste spruit bij: Faith werd geboren. “Het was een heel speciaal gevoel toen zij geboren werd. We kregen opnieuw de kans om een dochter op te voeden, na alles wat we hebben meegemaakt. Haar naam heeft natuurlijk ook een symbolisch­e waarde. En bovendien: Faith lijkt op Lielly. Ze hebben dezelfde ogen, en ook Faith heeft een elfenoortj­e, net zoals Lielly. Dat is prachtig. Al betekent de geboorte van Faith in de verste verte niet dat we Lielly willen vervangen. Ze blijft onze dochter, Faith is haar kleine zusje. Dat zal altijd zo blijven.”

Kristel Gelders Mama ‘‘Lielly zit constant in onze gedachten. En als we naar Letty kijken, is dat gevoel dubbel zo sterk.’’

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ?? Kristel en Mario mochten in mei Faith verwelkome­n. “Ze lijkt op Lielly. Ze hebben dezelfde ogen. Al betekent haar geboorte niet dat we Lielly willen vervangen.” “De motorkap van onze auto toont een foto van Lielly. We willen haar elk moment van de dag...
FOTO'S BERT DE DEKEN Kristel en Mario mochten in mei Faith verwelkome­n. “Ze lijkt op Lielly. Ze hebben dezelfde ogen. Al betekent haar geboorte niet dat we Lielly willen vervangen.” “De motorkap van onze auto toont een foto van Lielly. We willen haar elk moment van de dag...
 ??  ?? Beide ouders gedenken Lielly ook met een tatoeage.
Beide ouders gedenken Lielly ook met een tatoeage.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium