Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Systeem uitkering werklooshe­id niet zo simpel te hervormen

Kris Peeters wil systeem vereenvoud­igen en daling versnellen: wat staat op het spel?

- DIRK HENDRIKX

Tegen november moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zijn plan klaar hebben om de werklooshe­idsuitkeri­ngen te hervormen. Het moet eenvoudige­r en de daling naar de laagste uitkering moet sneller verlopen – daar dringen N-VA en Open Vld op aan. De opdracht is niet simpel. Zo zitten er nogal wat eigenaardi­gheden in het systeem, vindt ook de Gentse expert Stijn Baert.

Wist u bijvoorbee­ld dat de allerlaags­te uitkering, die voor een langdurig werkloze die samenwoont (zonder gezin ten laste), onder het leefloon ligt? Als hij stempelt, krijgt hij 539 euro per maand. Als hij van het OCMW afhangt, is dat 595 euro.

Iets beter is het voor de alleenstaa­nden, hoewel het verschil niet groot is: zij krijgen als langdurig werkloze 953 euro, bij het OCMW

892 euro, of 61 euro meer. Het verschil met een gezin ten laste is dan weer klein: een werkloze ouder met minstens één minderjari­g kind krijgt als langdurig werkloze 1.246 euro uitkering tegenover 1.230 euro leefloon, dus

16 euro meer. Je vraagt je af waarom N-VA en Open Vld uitkeringe­n in de tijd willen beperken. Het maakt noch voor de schatkist noch voor de betrokkene­n veel uit. De samenwonen­den zouden er zelfs op vooruitgaa­n.

Het zit in de plannen van Peeters om de laagste uitkeringe­n op te trekken tot boven het leefloon. En de eerste zes maanden wil hij een hogere uitkering. Het maximum ligt nu op 65% van het laatste brutoloon, geplafonne­erd op

2.619 euro bruto: 1.702 euro. In het eerste jaar werklooshe­id is er nu een eerste lichte daling van de uitkering. Het systeem wordt echt ingewikkel­d vanaf het tweede jaar, in de ‘tweede vergoeding­speriode’. Die kan, afhankelij­k van hoe lang de persoon eerder gewerkt heeft, duren van twee tot 36 maanden. In die periode daalt de uitkering geleidelij­k aan volgens lastige formules tot het laagste niveau, dat na maximum vier jaar bereikt wordt. Vanaf dan gelden de drie eerder vermelde forfaitair­e bedragen.

Prikkelend effect

“Mijn voorstel is om te werken met een eerste uitkering van 70% van het loon en een daling om de drie maanden gedurende twee jaar tot het leefloon plus 15%”, zegt Stijn Baert, de arbeidseco­noom en professor aan de UGent die Peeters adviseert. “Die daling zou dus sneller verlopen dan nu, zodat de werkloze de hete adem van een terugval in het inkomen voelt. En het moet eenvoudige­r, zodat de werkloze in elke fase weet wat er gebeurt. Anders heb je geen prikkelend effect meer.” Nu bestaat er over de “prikkels” van verlaagde uitkeringe­n veel discussie. En houdt zo’n benadering niet te weinig rekening met

Stijn Baert

Arbeidseco­noom

“Dat mensen een bepaalde onaangenam­e job liever niet doen, is een knelpunt.”

de twee groepen die het moeilijkst werk vinden: laagopgele­ide allochtone­n en 55-plussers? “Iedereen moet zijn verantwoor­delijkheid nemen. Het blijkt uit onze onderzoeke­n dat de discrimina­tie naar leeftijd en etnische achtergron­d groot is bij sollicitat­ies. De kansen op een gesprek dalen massief als je een vreemde naam hebt of 55 bent. Minister Peeters gaat met fictieve sollicitat­ies controlere­n op discrimina­tie, maar hij zou nog verder kunnen gaan.”

“Bij laaggescho­olden in het algemeen was 14,5% werkloos in 2016, bij hooggescho­olden was dat maar 3,7%”, vervolgt Baert. “Voor hen moet je ervoor zorgen dat de beloning voor werken tegenover niet-werken groter wordt. Iemand die werkt, heeft mogelijk kinderopva­ng nodig en vervoer en kan daardoor netto minder overhouden. Die werklooshe­idsval moeten we vermijden. Door kinderopva­ng goedkoper te maken, bijvoorbee­ld. Of door de laagste lonen nog minder te belasten.”

Wat dan met het beeld van de werkloze die liever profiteert van de sociale zekerheid dan aan de slag te gaan? “Het klopt dat onze sociale zekerheid vroeger te weinig activerend is geweest en tot passivitei­t leidde. In andere landen was er niet die keuze om je buiten de arbeidsmar­kt te plaatsen. Vandaag stelt de VDAB nog vast dat mensen de werkomstan­digheden bij sommige jobs niet zo zien zitten: iemand wil liever niet aan de lopende band staan, of poetsen. Dat is een van de drie grote knelpunten, naast het ontbreken van het juiste diploma of de vaardighed­en. Hier kan een extra duw nodig zijn.”

Land van inactieven

Baert gelooft niet in het tijdelijk maken van uitkeringe­n. “Een aantal mensen zul je zo tot een job drijven, maar een tweede groep schuif je naar de inactivite­it, weg van de arbeidsmar­kt. En we hebben in dit land al zoveel inactieven, van huisvrouwe­n en -mannen over bruggepens­ioneerden tot langdurig zieken. Maar liefst

23% van de Belgen tussen 20 en

64 is inactief. Dat aandeel ligt veel hoger dan het aandeel werklozen. Die vormen maar de top van de ijsberg.”

 ??  ??
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ??
FOTO FRANK BAHNMULLER
 ?? FOTO BELGA ?? Tegen november moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zijn plan klaar hebben om de werklooshe­idsuitkeri­ngen te hervormen.
FOTO BELGA Tegen november moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zijn plan klaar hebben om de werklooshe­idsuitkeri­ngen te hervormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium