Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen binnen de Ring 5 graden warmer dan net erbuiten

Uw krant doet de test: tien meetpunten leggen grote verschille­n in provincie Antwerpen bloot

-

In Ukkel werd omstreeks 13u 34,6 graden gemeten, meteen de hoogste dagtempera­tuur ooit op een 27ste juli.

Ondanks alle records van de laatste dagen zal juli 2018 niet de geschieden­is ingaan als de warmste juli-maand ooit. Die eer is weggelegd voor juli 2006, toen de gemiddelde temperatuu­r 23,6 graden bedroeg. Ter vergelijki­ng: voor deze maand hebben we voorlopig een gemiddelde temperatuu­r van 21,3 graden.

En hoe zit het nu met die fameuze zomer van 1976, zijn we nog ver verwijderd van dat record? “Wel, eigenlijk is dat een groot misverstan­d”, aldus Dehenauw. “De zomer van 1976 staat zelfs niet in de top tien van droogste zomers en ook de huidige zomer zal daar geen plaats in krijgen. Daarvoor is er in juli alleen al te veel neerslag gevallen.” Waarom dan in het begin van de week wel nog de vergelijki­ng gemaakt werd? Weermannen kijken steevast naar een periode van negentig dagen om te vergelijke­n. Voor 24 juli leek het dat we de droogte van 1976 gingen benaderen. En omdat die zomer bij velen onder ons nog in het collectief geheugen zit, is het niet gek om daarmee te vergelijke­n. De droogste zomer ooit is nog steeds die van 1921, toen er amper 43 liter neerslag per vierkante meter viel in België. Hoeveel neerslag viel er dan in 1976? “Alvast meer dan 117 liter per vierkante meter”, vertelt Dehenauw ons. “Dat is de hoeveelhei­d van de zomer op de tiende plaats.”

 ??  ??
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? De bezoekers van het overvolle strand werden vrijdag in Blankenber­ge ‘overvallen’ door het hoge tij. Wegwezen dan maar? Neen, de verkoeling van het water leek net zeer welkom.
FOTO SIMON MOUTON De bezoekers van het overvolle strand werden vrijdag in Blankenber­ge ‘overvallen’ door het hoge tij. Wegwezen dan maar? Neen, de verkoeling van het water leek net zeer welkom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium