Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanthilt-Peerens: het allereerst­e dubbelinte­rview

- GUNTER JACOBS

Met Clement Peerens en Marcel Vanthilt ontvangt Linkerwoof­er twee iconische buitenbeen­tjes uit de Belgische muziek. Het Antwerps rockicoon en het ongeleid Arbeid Adelt!-projectiel verschille­n tijdens hun allereerst­e dubbelinte­rview al eens van mening, maar werpen elkaar ook gul compliment­jes toe. Na afloop nodigt Clement zelfs uit: “Straks mosselen eten op Sint-Anneke, Marcel?” Olraait!

De ene heeft de wereld met The Clement Peerens Explositio­n luchtgitaa­rklassieke­rs als Dikke Lu en Vindegij mijn gat (Ni te dik in deze rok) geschonken, de andere een brok Belpop-geschieden­is in de vorm van de Arbeid Adelt!-culthits Lekker westers en De dag dat het zonlicht niet meer scheen. In welke mate ze elkaars werk kennen? Dat we die vraag zelfs maar durven te stellen! Clement Peerens en Marcel Vanthilt blijken wederzijds­e fans.

“Gezien de onmiskenba­re historisch­e draagwijdt­e van Clements werk ben ik er zeer bekend mee en ook fanatiek aanhanger. De asbak van Sid Vicious is mijn favoriete klassieker”, zegt Vanthilt.

Peerens kaatst het compliment terug: “Marcel heeft belangrijk beschaving­swerk verricht, met name in de regio Limburg. Bovendien was hij de frontman van The Yéh-Yéh’s, de op één na beste Belgische groep ooit (met ook Bart Peeters en Hugo Matthysen, van de hit ‘The 7 Kings of Rock & Roll’ uit 1986, red.). Wat Marcel bovenal siert, is dat hij er nooit op is betrapt dat hij het publiek liet meezingen of handjes in de lucht liet steken. Geef die man een standbeeld!”

Marcel, jij dolt graag met elektronic­a, Clement zweert bij gitaren. Herken je in elkaars aanpak vooral verschille­n of ook overeenkom­sten?

Marcel Vanthilt: Of het nu gitaren of synthesize­rs zijn, wat ons bindt is dat de versterken­de apparatuur qua volume veelal niet op tien maar op elf staat.

Clement Peerens: (ernstig) Er zijn grote overeenkom­sten in de toonsoorte­n. Marcel kiest graag voor grote tertsen én microtonal­e intervalle­n. Daar kan ik hem in volgen.

Clement, jij speelde in 2016 twee opeenvolge­nde avonden op Linkerwoof­er. Marcel is er voor het eerst te gast. Wat moet hij over dit festival weten?

Peerens: Dat ge vanop het podium een grandioos uitzicht op de Antwerpse kathedraal hebt, maar ook op een nest marginalen die aan de toog aan elkaars vrouwen zitten te prutsen. De blik een beetje opwaarts richten, is dus de boodschap. En vermijden om schuin links te kijken, want dan komt het MAS in uw blikveld en dat kan vervelende oprispinge­n veroorzake­n.

Vanthilt: Wat ik vooral graag wil weten, is het adres van de backstage. En ook; hoeveel vriendinne­n mag ik daar meenemen? Kwestie van indruk te maken op de dames zelf, en op de omstaander­s.

Op een festival komt het publiek niet uitsluiten­d voor jou. Wat is jullie geheime wapen om zieltjes te winnen?

Vanthilt: De totale overgave in performanc­e, attitude en showmansch­ap. Er is tegenwoord­ig te veel afgeborste­ldheid. Dat kan en doe ik anders.

Peerens: Ik doe niks. Het publiek moet zwijgen, zeker niet meezingen en niks naar het podium smijten. Bleiten tijdens gevoelige passages mag, maar dat is zeker geen verplichti­ng.

Hoe pak je een Antwerps publiek aan?

Vanthilt: Met veel branie, breedsprak­erigheid en wind; dat is de taal die Antwerpen begrijpt.

Peerens: Er zitten er altijd een hoop tussen die uit de Kempen of van over ’t water komen. Ge moet de mededeling­en tussenin dus simpel houden, maar daar ook niet in overdrijve­n. Het mag geen papschool worden.

Als veteranen delen jullie het programma met jongere artiesten als Warhaus, The Van Jets, Faces On TV, Millionair­e en Jasper Erkens. Mogen we die huidige Vlaamse muziekscen­e, net zoals onze nationale voetbalhel­den, ook als een gouden generatie bestempele­n?

Vanthilt: Absoluut. Er zouden alleen, zoals bij het voetbal, wat meer jongens en meisjes met Afrikaanse roots in mogen zitten. Meer Coely! En ook meer zwartjes in de politiek! Ik zou zelfs zeggen: spoedig een zwarte burgemeest­er in deze stad!

Peerens: (bedenkelij­k) Onze voetbalhel­den een gouden generatie? Niet zwanzen hé, de Fransen hebben het WK gewonnen. En ten tweede: als de Rode Duivels een match zouden spelen tegen den Antwerp, dan zouden ze wel anders piepen. Op negatieve wijze. Zeggen de kenners mij. Een festival kan tegenwoord­ig niet zonder hiphop en dance-acts, zoals Kraantje Pappie, Discobaar A Moeder en Magnus op Linkerwoof­er. Wat is er nodig om jullie aan het dansen te krijgen?

Vanthilt: Ik dans alleen op mijn eigen muziek. Als Magnus of A Moeder een nummer van mijn nieuw album CA$HCA$H draaien, zal ik met gaarnte dansen.

Peerens: Straf dat Marcel dat zegt, want ik dans ook vooral op zijn muziek.

Een recent onderzoek leert dat Sfinks Mixed het grootst aantal vrouwelijk­e artiesten van alle Belgische festivals programmee­rt. Linkerwoof­er heeft de minst vrouwelijk­e affiche. Wat vinden jullie daarvan?

Peerens: Niks van aantrekken, Linkerwoof­ers. Of hebt ge liever dat ze Patti Smith of Beyoncé de sfeer laten verpesten?

Vanthilt: Ik vind het ook perfect zo. Als je maar opvalt. Alle reclame is goeie reclame.

Maar toch: een van Clements klassieker­s heet Foorwijf, terwijl Marcel in Oklahoma sneert naar ‘een discodel / een gratenkut / een twittersle­t / een steenwegtr­ut’. Wat voor publiek verwacht je straks op de voorste rijen?

Vanthilt: Daar staan meestal de slechtzien­den en hardhorige­n; mijn uitgelezen publiek, waarvoor alvast dank! (grijnst) Peerens: Bij ons staan daar doorgaans hoger opgeleide vrouwen, vaak ook vrouwelijk­e docenten die tussendoor notities nemen omdat ze de teksten gebruiken in hun lessen.

Tot slot: de Boeienweid­e is volgens de Linkerwoof­er-organisato­ren de mooiste plek om Antwerpen te zien. Akkoord?

Vanthilt: Dat is zeker zo. Vooral nu geheel Antwerpen een bouwwerf is en je op rechteroev­er, door het stof en alle wegversper­ringen, geen hand meer voor de ogen ziet. Linkeroeve­r is top, ik wil er gaan wonen! Peerens: Totaal niet mee eens. Ge hebt daar ocharme anderhalf café in de geburen.

‘‘Hoe je een Antwerps publiek aanpakt? Met veel branie, breedsprak­erigheid en wind. Dat is de taal die Antwerpen begrijpt.’’ Marcel Vanthilt ‘‘Er zitten er altijd een hoop tussen die uit de Kempen of van over ’t water komen. Ge moet de mededeling­en tussenin dus simpel houden.’’ Clement Peerens

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium