Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dagtrippen naar de bron van de Schelde SCHELDE-WEETJES

Onderzoek bewijst dat ze kunnen samenleven, maar... Brochure toont toeristisc­he mogelijkhe­den op weg naar oorsprong van Antwerpse levensader

- CHRISTOPH MEEUSSEN FOTO'S KRIS HOSSEY FOTO ENV

In Antwerpen zou je het niet meteen zeggen, maar ook de Schelde ontspringt als een onooglijk kleine beek. Een groep journalist­en heeft nu een brochure uitgebrach­t met de toeristisc­he bezienswaa­rdigheden op weg naar de bron.

Voor de Schelde in Nederland in de Noordzee uitmondt, heeft het water al een weg van 355 kilometer afgelegd, vertrekken­d vanuit Gouy, een Frans dorpje met maar een paar honderd inwoners op 150 kilometer ten noordooste­n van Parijs. ESPA, een groep Vlaamse maritieme journalist­en, heeft daarover een brochure uitgebrach­t. De Schelde: van bron tot wereldhave­n werd gisteren in het Antwerpse Havenhuis voorgestel­d.

Inspiratie­bron

“Antwerpen zou maar een kleine stad geweest zijn zonder de Schelde. Als vereniging willen we bekendheid geven aan de bron en het traject van de rivier”, zegt voorzitter Freddy Michiels. “Per deel hebben we de bezienswaa­rdigheden opgelijst. De bedoeling is om mensen te inspireren voor een dagtrip of rondreis langs de loop van de Schelde.”

“Een zeer goed initiatief”, meent Ant- werps havenschep­en Marc Van Peel (CD&V). “Ik ben zelf al eens naar de bron gefietst en het is een prachtige route. In Gouy ontdekte ik dat er al lang contacten zijn met Antwerpen. Zo is er in het dorp een Rue d’Anvers.”

Op 15 september wordt nog eens naar de bron van de Schelde getrokken. Dan zal opnieuw een ‘verdediger van de rivier’ worden opgenomen in de ‘Orde der Groot-Bewakers van de Vrije Schelde’. Zo’n verdediger is iemand die belangrijk geweest is voor de toegankeli­jkheid van de Schelde. Belgen en Fransen kiezen daar afwisselen­d iemand voor.

Er zijn in totaal 7.500 brochures gedrukt. Ze zijn gratis te verkrijgen aan de balie van het nieuwe Havenhuis en ze worden op verschille­nde plaatsen in de stad verspreid. Ook de inrichting van de toekomstig­e Scheldekaa­ien komt aan bod. De Schelde ontspringt in Gouy-Le-Catelet, op zo’n 45 kilometer van de Belgische grens en op een hoogte van

95 meter.

De Schelde is onderverde­eld in drie delen: de Bovenschel­de tot in Gent (65 meter breed), de Zeeschelde tot in Antwerpen (450 meter breed), en de Westersche­lde tot aan de monding ter hoogte van Vlissingen (5 kilometer breed).

Per dag stroomt zo’n 10 miljoen m³ water naar zee, ofwel gemiddeld 115 m³ per seconde.

Al op een Engelse kaart uit

797 zie je de benaming ‘Schelde’ terug. Het Havenbedri­jf Antwerpen is voor de helft eigendom van de bron. Dat gebeurt via een vzw waarvan ook de gemeente Gouy de helft van de aandelen bezit. Volgens Franse regels mag een buitenland­se publieke instelling geen volledige eigenaar zijn.

De stad Antwerpen steunt de Franse gemeente al negentig jaar. In 1919 schonk toenmalig burgemeest­er Frans van Cauwelaert

200.000 Belgische frank

(5.000 euro) aan de gemeente. Dat kon worden gebruikt voor oorlogssch­ade aan gebouwen.

Een van de blikvanger­s is de site van Riqueval, een kilometers­lang ondergrond­s kanaal dat je kan doorvaren.

Freddy Michiels

Voorzitter “Antwerpen zou maar een kleine stad geweest zijn zonder de Schelde.”

 ??  ??
 ??  ?? Antwerps havenschep­en Marc Van Peel aan de bron tijdens een bezoek in 2012.
Antwerps havenschep­en Marc Van Peel aan de bron tijdens een bezoek in 2012.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium