Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We krijgen nieuwe hoop, dankzij Trump”

Vrijgave gesneuveld­e Amerikaans­e soldaten geeft Belgische nabestaand­en van vermiste Korea-strijders moed

- WERNER ROMMERS

65 jaar na het tekenen van een broze wapenstils­tand heeft Noord-Korea de resten overgedrag­en van 55 Amerikaans­e militairen, gesneuveld tijdens de bloedige Koreaoorlo­g. Het nieuws doet de hoop oplaaien bij de families van tien Belgische soldaten die in Korea vermist geraakten. “Het is mijn grootste droom om mijn vader een fatsoenlij­ke rustplaats te geven”, zegt Gilbert De Winter.

Met veel eerbetoon landde gisterocht­end een vrachtvlie­gtuig van het Amerikaans­e leger op een luchthaven ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Aan boord de resten van vermoedeli­jk 55 Amerikaans­e soldaten, omgekomen tijdens de Koreaoorlo­g van 1950 tot 1953. Noord-Korea draagt maar zelden resten van gesneuveld­e soldaten over, ondanks de smeekbedes van families van vermiste militairen uit ongeveer de hele wereld. Ook tien Belgische soldaten blijven nog altijd vermist, nadat ons land op vraag van de VN zo’n drieduizen­d soldaat-vrijwillig­ers naar Korea stuurde. Bij de Koreaanse oorlog kwamen naast tienduizen­den soldaten bijna drie miljoen Koreaanse burgers om het leven. De Amerikaans­e president Donald Trump kreeg de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zover om de resten over te dragen, als onderdeel van een overeenkom­st waarbij Noord-Korea ook zijn nucleair arsenaal zou afbouwen. In zijn typische pompeuze stijl twitdat terde Trump dat “deze ongelofeli­jke Amerikaans­e helden snel een rustplaats op Amerikaans­e bodem zullen krijgen”.

DNA-onderzoek

Specialist­en waarschuwe­n echter voor een te groot optimisme. Zo is het onduidelij­k of de resten die Noord-Korea overdroeg wel van Amerikaans­e soldaten zijn. Ook is er DNA-onderzoek nodig om de identiteit van de meer dan zestig jaar geleden gesneuveld­e militairen te achterhale­n. Belangrijk­e vraag is ook hoeveel van dergelijke transporte­n nog tussen Noord- en Zuid-Korea zullen plaatsvind­en.

“Maar het feit dat nu ook uit die ontoeganke­lijke gebieden resten van gesneuveld­e soldaten worden gerepatrie­erd, doet ook bij ons de hoop weer opleven”, zegt Gilbert De Winter (71) uit Steenokker­zeel. Hij is de zoon van een van de tien Belgische militairen die tijdens de Koreaoorlo­g vermist geraakten. “Mijn vader Willy, toen 25 en amper enkele dagen aan het Koreaanse front, is gewond achtergebl­even in een gebied dat op moment in handen was van Noord-Korea. Twee jaar geleden heb ik DNA afgestaan, net als de families van de andere soldaten. Het Belgisch leger heeft dat aan een gespeciali­seerd Zuid-Koreaans onderzoeks­instituut bezorgd dat zich bezighoudt met het identifice­ren van gesneuveld­e militairen.”

Waterkansj­e

Tot dusver heeft dat nog niets opgeleverd. “Maar nu ook Noord-Korea dankzij Trump begint mee te werken, stijgt de kans dat mijn vader misschien toch nog geïdentifi­ceerd geraakt,” aldus De Winter. “Ik besef dat het om een waterkansj­e gaat. Vele duizenden Amerikaans­e, Canadese en ook Britse soldaten geraakten tijdens die vreselijke oorlog vermist. Maar ik wil én kan de hoop niet opgeven.”

Dat zegt ook Edgard Tresinie (77) uit Genk. Zijn toen 23-jarige broer Victor verdween in 1951 bij een zware veldslag. “Het lot van mijn broer houdt mij bezig sinds de dag dat ik hoorde dat hij vermist is geraakt. En ik blijf die zoektocht voortzette­n. Ik zou anders niet met mezelf kunnen leven.”

Gilbert De Winter

“Nu Noord-Korea begint mee te werken, stijgt de kans dat mijn vader wordt geïdentifi­ceerd.”

 ?? FOTO AFP ?? Noord-Korea geeft de stoffelijk­e resten van 55 gesneuveld­e Amerikaans­e soldaten vrij.
FOTO AFP Noord-Korea geeft de stoffelijk­e resten van 55 gesneuveld­e Amerikaans­e soldaten vrij.
 ?? FOTO HERMAN RICOUR ??
FOTO HERMAN RICOUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium