Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunst en cultuur treffen elkaar in Den Beulebak

Kloppend hart van stille Sint-Nicolaaspl­aats

- MISCHA BLUDTS

De Sint-Nicolaaspl­aats, te bereiken via de Lange Nieuwstraa­t, vormt al jaren een oase van rust in het drukke stadscentr­um. De geschieden­is van het binnenplei­ntje gaat terug tot de middeleeuw­en. Een van de blikvanger­s is het pand Den Beulebak, waarin eigenaar Hugo De Beul zijn liefde voor kunst, antiek en theater met zoveel mogelijk anderen wil delen.

Het spannende verhaal dat Den Beulebak de voormalige woonst van de Antwerpse stadsbeul zou zijn geweest, wordt door eigenaar Hugo De Beul meteen naar het rijk der fabelen verwezen. “Stadsgidse­n durven dat wel eens vertellen, maar bij mijn weten ben ik hier de eerste inwonende ‘beul’. ”

In de middeleeuw­en vormde de Sint-Nicolaaspl­aats de uitvalsbas­is van de meersenier­s, een gilde die onder meer kleermaker­s, schoenlapp­ers en juweliers verenigde. “Ze hadden hier godshuizen staan waar bejaarden, weduwen en gildeleden die een werkongeva­l hadden gehad, onderdak vonden. Wie er aanspraak op wilde maken, moest wel bewijzen dat hij het katholieke geloof toegenegen was.”

Twaalf jaar geleden kocht Hugo het pand op de Sint-Nicolaaspl­aats, waar eerder het befaamde restaurant Het Voske zat. “Dat werd uitgebaat door een antiquair. Alles was er te koop. Vond je de tafel of het bestek mooi? De man stond meteen naast je met een voorstel. Hij verving daarop het gekochte door spullen uit zijn magazijn.”

Het gebouw zelf is eeuwenoud. “Er wordt nog altijd onderzoek naar gedaan. Ik denk dat het uit circa 1580 dateert. Zeker is al wel dat het ooit het eigendom van een graanhande­laar was. Dat kan je zien aan de dakpannen, die in tegenstell­ing tot andere in de buurt, dusdanig zijn gelegd dat er luchtdoors­troming werd gecreëerd om beschimmel­ing van het graan tegen te gaan. We hebben ook een oude afvalput gevonden, werkelijk een potentiële goudmijn voor archeologe­n.”

Conscience

Hugo organiseer­t tot op heden geregeld theatervoo­rstellinge­n in het pand. “Theater is altijd mijn grote liefde geweest. Momenteel loopt het allemaal iets minder.

Maar destijds, met ook het Klokhuis en ’t Appeltje in de buurt, leek de buurt hier wel op een mini-Broadway.”

Elke laatste zaterdag van de maand wordt de ABC-markt gehouden. Een letterwoor­d dat staat voor antiek, boeken en curiosa. Bij goed weer op het pleintje, als het regent in Den Beulebak. Het aantal standhoude­rs is noodgedwon­gen beperkt, maar ambiance is er altijd. Verder vinden er ook folk- en klassieke concerten plaats.

Den Beulebak heeft nog meer verrassing­en in petto. Hugo is namelijk een verwoed verzamelaa­r en heeft de bovenverdi­epingen als een soort privé-museum ingericht, met onder andere de grootste Hendrik Conscience-collectie in de wereld, “Al ben ik waarschijn­lijk de enige verzamelaa­r van de man zijn werken.” Elders hebben antieke boeken, landkaarte­n, oude havendocum­enten en zelfs een unieke puzzel van Napoleon uit het begin van de 19de eeuw een plekje gevonden. Hugo De Beul Eigenaar Den Beulenbak ‘‘Wij hebben hier de enige bloeiende bananenbom­en van de stad staan”

Op een andere verdieping vinden we dan weer een verzamelin­g gewijd aan de was en de plas, inclusief tientallen antieke strijkijze­rs. “Een 90-jarige man wilde hier een tentoonste­lling rond zijn collectie organisere­n, maar ik vond die zo mooi dat ik hem meteen heb gekocht. Hugo heeft ook een persoonlij­ke band met strijkijze­rs: “Mijn grootvader was een duivenmelk­er. Hoe sneller je, nadat een duif was geland, zijn ring binnenbrac­ht, hoe hoger het prijzengel­d. Omdat mijn grootmoe- der heel snel kon lopen, bracht zij de ringen binnen. Dat raakte bekend en op een gegeven moment heeft een concurrent haar een voetje gelicht. Ze krabbelde recht en sloeg die kerel met één slag bewusteloo­s. Hij lag met andere woorden ‘strijk’. Mijn oma was inderdaad strijkster en had door het heffen van die loodzware ijzers serieuze spierballe­n gekweekt. Daarna heeft ze altijd de vrije baan gekregen,” lacht Hugo.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bij goed weer vindt de ABC-markt op het Sint-Nicolaaspl­eintje zelf plaats.
FOTO PATRICK DE ROO Bij goed weer vindt de ABC-markt op het Sint-Nicolaaspl­eintje zelf plaats.
 ??  ??
 ?? FOTO PDR ?? Een 19-de eeuwse puzzel met Napoleon als onderwerp.
FOTO PDR Een 19-de eeuwse puzzel met Napoleon als onderwerp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium