Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heimwee naar Jurgen Van den Broeck en Tom Boonen

-

Geraint Thomas heeft de 105de Tour de France gewonnen. Met overschot zowaar. De Belgen moesten het stellen met enkele ereplaatse­n maar vooral veel gemorrel in de marge. Acht dagen droeg Greg Van Avermaet de gele trui. Het maakt van de OostVlamin­g een van de dragende figuren van deze Ronde van Frankrijk. De olympische kampioen had een rit kunnen winnen, niet toevallig die over de kasseien van Roubaix. Ook Jasper Stuyven in Mende en Yves Lampaert gisteren op de Champs Elysées staken nog een hand uit naar de zege, maar botsten op de harde wetten van de Tour: geen cadeautjes.

Neen, het was geen goede Tour voor de Belgen. Voor een ritzege moeten we al terug naar 2016 en de legendaris­che raid van het duo De Gendt – Pauwels op de Mont Ventoux. De Gendt won die dag, sindsdien slaagde niet één Belg erin nog een rit te winnen. Serge Pauwels probeerde het ook deze keer opnieuw meermaals, maar een ongelukkig­e val in de rit naar Carcassonn­e werd de naar De HaanaanZee uitgeweken Antwerpena­ar fataal. Over het algemeen klassement willen we niet eens spreken. We hebben ooit betere tijden gekend. Een handvol jaren geleden streed Jurgen Van den Broeck nog mee om de podiumplaa­tsen in de Tour. Er werd in het verleden vaak meewarig gedaan over de prestaties van de Morkhovena­ar. Anno 2018 zouden we maar wat blij zijn met een landgenoot die de prestaties van Van den Broeck benadert. En wat te denken van Tom Boonen.

De Mollenaar heeft nooit echt van de Tour gehouden maar droeg wel de gele trui, won het groen in Parijs en was in totaal goed voor zes ritzeges. Ook spurters van dat kaliber hebben we momenteel helaas niet in onze rangen. Veel beterschap is er niet op komst, niet uit Antwerpse hoek, ook niet uit Belgische hoek. Tim Wellens houdt niet van de Tour, Benoot is geen veelwinnaa­r, Van Avermaet en Gilbert worden er ook niet jonger op en De Gendt heeft tegenwoord­ig zijn reputatie tegen. Stuyven en Lampaert zijn hopelijk de renners die straks de fakkel overnemen, maar Touretappe­s worden niet cadeau gedaan, hebben zij geleerd.

Geraint Thomas is een onverwacht­e winnaar. Hij werd twee keer olympisch kampioen op de piste alvorens zich op zijn wegcarrièr­e te smijten. Misschien ligt daar wel de sleutel tot succes.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium