Gazet van Antwerpen Stad en Rand

402 miljoen euro moet nucleair onderzoek redden

Regering investeert fors om bouw deeltjesve­rsneller en reactor in Mol boost te geven

- FOTO ISOPIX CHRISTOF WILLOCX

Een deeltjesve­rsneller en een onderzoeks­reactor in Mol met een prijskaart­je van 1,5 miljard euro: om dat innovatiev­e project van de ondergang te redden, legt de federale regering nu 402 miljoen euro op tafel. In de hoop zo andere grote investeerd­ers aan te trekken.

Het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol heeft al jaren plannen om het onderzoeks­project Myrrha op te starten.

Volgens de federale regering zal Myrrha bijdragen aan de ontwikkeli­ng van nieuwe kankerther­apieën, die minder ingrijpend zijn voor de patiënt. “Het is een interessan­t project dat kan leiden tot betere bestraling of chemothera­pie”, zegt Aviel Verbruggen, energiespe­cialist en gepensione­erd hoogleraar aan de Universite­it Antwerpen. “Myrrha zal isotopen kunnen maken en ze aanbieden aan onderzoeks­instelling­en die gespeciali­seerd zijn in kankerbeha­ndeling.”

Myrrha moet volgens de regering ook zorgen voor de ‘transmutat­ie’ van hoogradioa­ctief afval, zodat België minder lang met zijn

Kris Peeters

Minister van Economie (CD&V) “Dit project moet onderzoeke­rs van de hele wereld naar de Kempen halen.”

kernafval blijft zitten, namelijk enkele honderden jaren in plaats van enkele duizenden jaren. “Het zal hier wel maar om een beperkt onderzoek gaan”, zegt Aviel Verbruggen. “De toekomstig­e reactor in Mol zal geen grote hoeveelhed­en nucleair afval kunnen behandelen. Het gaat om een proefproje­ct waarbij de technologi­e wordt uitgetest.”

Gebrek aan financieri­ng

In een presentati­e die het SCK in 2011 gaf aan de Senaat, werd ge- hoopt dat de kernreacto­r en de deeltjesve­rsneller van het Myrrha-project tussen 2016 en 2018 zouden worden gebouwd en dat de apparaten in 2024 volledig in werking zouden zijn. Die datum wordt door een gebrek aan financieri­ng niet gehaald.

Door 402 miljoen euro vrij te maken, wil de federale regering het innovatiev­e project nu van de ondergang redden. “Onze investerin­g moet een belangrijk­e stimulans voor andere landen zijn om mee in dit project te stappen”, zegt federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V). De deeltjesve­rsneller moet er nu tegen 2027 zijn, de reactor moet vanaf 2037 operatione­el zijn. “Met dit project zorgen we ervoor dat ons land een leidende rol kan blijven spelen in nucleair onderzoek”, zegt Kris Peeters. “Het zal onderzoeke­rs van over de hele wereld naar de Kempen halen en het SCK in Mol zal daardoor verder uitgroeien tot een wereldinst­ituut.”

Uniek in de wereld

Verbruggen erkent dat de plannen voor Myrrha uniek zijn in de wereld. “Er waren ook projecten

gepland in Italië en Frankrijk, maar die liggen stil”, zegt de energiespe­cialist. “Het project in Mol is zeker interessan­t, maar kan alleen slagen als ook andere landen er geld instoppen. Als ze dat niet doen, geloven ze niet voldoende in deze technologi­e en heeft het geen echte kans op slagen.”

Volgens Kris Peeters zal die financieri­ng door andere landen geen probleem zijn. “Het project staat gecategori­seerd als een Europese strategisc­he onderzoeki­nfrastruct­uur”, zegt Peeters. “De belangstel­ling voor het project bij onder meer Japan en de Europese Commissie is groot.”

2.000 nieuwe jobs

Het Myrrha-project zou in een eerste fase goed zijn voor de creatie van tweeduizen­d nieuwe jobs. Volgens een studie van accountant­sbureau PriceWater­houseCoope­rs (PwC) zal de bouw en de uitbating van het project tegen 2065 zo’n 6,4 miljard euro aan economisch­e toegevoegd­e waarde moeten opbrengen.

 ?? FOTO LOUIS VERBRAEKEN ?? De site in Mol.
FOTO LOUIS VERBRAEKEN De site in Mol.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium