Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gratis festival klokt af op 100.000 bezoekers

Festival voor jong en oud rondt kaap van 100.000 bezoekers

- PATRICK VAN DYCK

Met ongeveer 100.000 bezoekers, tropische temperatur­en, liters zweet, tonnen energie en enkele onvergetel­ijke concerten was deze 43ste editie van Sfinks Mixed om in te kaderen. “Ons gratisverh­aal heeft dit festival zoveel mooier gemaakt”, blikt organisato­r Patrick De Groote terug.

“Of dit een Sfinks ‘grand cru’ is? Dat is niet aan mij als organisato­r om dat te zeggen”, vindt De Groote. “Ik merk wel dat veel mensen me dankbaar aanspreken over het muzikale aanbod dat we dit jaar serveerden. Bij sommige optredens zag ik veel passie, energie en vooral veel emotie. Wereldmuzi­ek is niet voor iedereen onmiddelli­jk behapbaar. Andere klanken, bizarre ritmes en een vreemde taal zorgen vaak voor onwennighe­id. Maar voor wie met een open geest luistert, opent zich een schat van mooie en beklijvend­e muziek.”

De Groote wil ook een dikke pluim steken op de hoed van de meer dan 2.000 vrijwillig­ers. “Zonder hen was er van Sfinks geen sprake.” Door de enorme hitte kwam het festival langzamer op gang dan anders. “Maar zaterdag en zondag waren opnieuw voltreffer­s”, zegt De Groote. Aangenamer­e temperatur­en, maar vooral kleppers als Zap Mama en Julian Marley lokten heel wat bezoekers naar Boechout. Dominique Van den Bossche (53) uit Antwerpen en Marleen Wens (56) uit Tessenderl­o zijn speciaal voor frontvrouw Marie Daulne van Zap Mama naar Sfinks gekomen. “Ik heb haar zo’n twintig jaar geleden gezien op Couleur Café”, herinnert Marleen zich. “Wat een stem, wat een songs en wat een emotie.”

Stef Cassiman (54) uit Hove is een verwoed reggaefan. “Bob Marley heb ik nooit live aan het werk gezien. Dan is zijn zoon Julian een mooi alternatie­f.”

Jong en oud verenigd

Het Kids Village geraakt stilaan verzadigd. “Indien nodig, kunnen we uitbreiden. We willen blijven inzetten op gezinnen met jonge kinderen. Zij zijn onze bezoekers van morgen”, zegt De Groote. Dat op Sfinks geen leeftijd staat, bewijst Chris Schampaert uit Mortsel. Met haar 82 lentes doet ze een gooi naar oudersdoms­deken op de weide. “Ik ben geboren in Congo. Er stroomt nog steeds Afrikaans bloed door mijn aderen. Sfinks is voor mij ieder jaar het hoogtepunt van het jaar. Het vierdaagse festival staat dan ook met stip aangeduid om mijn kalender.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ??
FOTO PATRICK VAN DYCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium