Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eric eerste Vlaming die afstudeert aan school Robert De Niro

-

De naam Erik Sopracasa zegt u nu misschien nog niets, maar dat zou in de toekomst weleens kunnen veranderen. De 30-jarige hunk uit Brasschaat studeert binnenkort af aan de New Yorkse Stella Adler Studio of Acting en gooit dan alles in de strijd om het in Hollywood te maken als acteur.

Hollywood is geen onbekend terrein voor Sopracasa, want twee jaar geleden startte hij daar als eerste Vlaming een intensieve acteerople­iding van vier maanden aan ‘The Adler’, de prestigieu­ze school voor methodacti­ng waar ook Marlon Brando, Benicio del Toro, Robert De Niro en Erik Stoltz les volgden. Daarna trok hij naar New York om de volledige cyclus te doorlopen.

“Acteur worden is mijn droom”, zegt Erik. “Een waarvoor ik me vroeger schaamde. In de klas moesten we opschrijve­n wat we later wilden worden en iedereen wilde politieage­nt of brandweerm­an worden. Ik wilde goochelaar, voetballer of acteur worden. En daarom had ik ‘ober’ genoteerd.”

Toneelstuk­jes in Italië

Erik Sopracasa werd dertig jaar geleden geboren in Pordenone,

op een uurtje rijden van Venetië. “In mijn verbeeldin­g staat het daar vol wijngaarde­n en maïsvelden omdat ik mij het zo herinner, maar ik weet dat het waarschijn­lijk volgebouwd is nu.”

In Italië speelde zijn mama vaak piano. “Ik weet dat ik toen met vrienden toneelstuk­jes in elkaar stak. We verkleedde­n ons, maakten inkomkaart­en en speelden buiten voor familie en vrienden.”

Toen hij 10 jaar was, verhuisde hij naar Brasschaat. Zijn mama was immers Belgische. Daar begon hij gitaar te spelen en te voetballen. In dat laatste blonk hij uit. “Mijn idool was Alessandro Del Piero, de toenmalige spits van Juventus. Ik trainde elke dag, en als ik geen training had, ging ik naar het park van Brasschaat om in mijn eentje te voetballen. Toen ik 18 jaar was, kreeg ik de kans om bij KSK Ronse te spelen. Een droom die uitkwam. Maar ik heb de droom laten varen, omdat mijn ouders het niet breed hadden en liever hadden dat ik voor een job met werkzekerh­eid zou gaan. Daar heb ik nog altijd spijt van. Mocht ik weer 18 jaar zijn, ik zou het anders doen.”

Nadat hij was afgestudee­rd aan het GIB in Brasschaat, behaalde hij zijn diploma sales en marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Daarna ging Sopracasa als marketeer aan de slag bij Samsung en BNP Paribas. In zijn vrije tijd voetbalde hij in de provincial­e reeksen. “Ik had ook mijn eigen zaalvoetba­lploeg, Azulgranas, maar die is opgedoekt toen ik in juni 2016 naar Los Angeles ben vertrokken.”

70.000 euro

Een opleiding aan Stella Adler Studio of Acting kost ongeveer 70.000 euro, inschrijvi­ngsgeld en onkosten inbegrepen. De Academy is nog duurder.

“Het is zeker niet goedkoop”, erkent Sopracasa, die na een interview werd toegelaten tot de school. “Maar nadat ik vier maanden les had gevolgd, kreeg ik een beurs aangeboden die 50% van de kosten dekte. Daar was ik heel blij mee. De school in Los Angeles ligt aan Hollywood Boulevard, bekend om zijn Walk of Fame. Het is een iconische laan, met palmbomen aan de zijkant en in de verte het strand en de oceaan, waar de zon elke dag schijnt en altijd wel iets te beleven valt. En ik mocht elke dag wandelen over die boulevard.”

Hard werken

Toch liet hij Los Angeles achter voor New York, waar hij auditie deed voor de Stella Adler Studio for Acting. Aan die opleiding is hij momenteel bezig. Zolang hij als student in de Verenigde Staten verblijft, mag hij niet werken. U zult hem voorlopig dus nog niet te zien krijgen op het witte doek of op televisie. Maar studeren is ook werken. “En ik werk hard, bijna elke dag tot 23u ’s avonds”, zegt Sopracasa. “In augustus sluit ik mijn eerste jaar af en in november debuteer ik als producer met een toneelstuk van Shakespear­e. Na mijn opleiding aan The Adler in New York ga ik terug naar Los Angeles om het te maken als acteur. Mijn toekomst ligt in de Verenigde Staten, maar ik keer nog wel vaak terug naar Brasschaat en Antwerpen. Ik vond Antwerpen vroeger altijd heel druk, maar nu ik in New York woon, geniet ik er van de stilte.”

Vier talen

Erik Sopracasa concentree­rt zich nu op zijn Amerikaans accent. “Heel belangrijk”, zegt hij. “Met een buitenland­s accent val je als acteur voor veel rollen uit de boot. Dat wil ik vermijden, ik spreek vier talen en wil de accenten kunnen gebruiken op het moment dat ik ze nodig heb. Mijn favoriete Belgische acteur is Koen De Bouw.”

Omdat er ondertusse­n nog Vlamingen zijn gearriveer­d in zowel de Stella Adler Academy in Los Angeles als in de Studio in New York, heeft Sopracasa een platform opgericht waar Belgische acteurs informatie kunnen vinden over hoe je best aan een acteerople­iding begint en voor welke scholen je best kan kiezen. “Anders missen ze veel informatie en opportunit­eiten.”

Erik Sopracasa Hollywooda­cteur uit Brasschaat “Ik vond Antwerpen altijd heel druk. Maar nu ik in New York woon, geniet ik er van de stilte.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Erik Sopracasa op de planken als MacBeth. In november maakt hij zijn debuut als producer met een toneelstuk van Shakespear­e.
FOTO RR Erik Sopracasa op de planken als MacBeth. In november maakt hij zijn debuut als producer met een toneelstuk van Shakespear­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium