Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10% van bomen en planten overleeft zomerdroog­te niet

Zoo vreest voor jonge kastanjes op pas aangelegd Flamingopl­ein

- JOHAN VAN BAELEN

De stad Antwerpen houdt er rekening mee dat 10% van de bomen en planten het gevecht tegen de zomerdroog­te niet zal halen. Normaal gezien sterft 5% van het jonge groen. In Gent dreigen ze uit te komen bij een verlies van 30%. De Zoo heeft voldoende wateropsla­g om de grote droogte te bestrijden.

“Gelukkig is het bij ons niet zo dat de verwachte uitval 30% zou bedragen”, zegt communicat­iemedewerk­er Frank Deijnckens van Stadsbehee­r. “Normaal is er bij bomen 5% uitval. En nu, midden in deze droge zomer, zitten we nog niet aan 10%. Ik spreek dan van bomen, niet over vaste planten en grasperken. Want vaste planten, struiken en gazons besproeien we niet meer.”

“Normaal gezien verliezen we daarvan geen 10%. Dat zal dit jaar zeker hoger zijn, al zal dat niet veel meer zijn.”

Caroline Bastiaens

Schepen (CD&V)

“Veel planten zullen zich na de droogteper­iode herpakken. Tenminste als de droogte niet nog een hele maand aanhoudt.”

“Een verlies van 10% is normaal, want geheel conform de bepalingen van de gouverneur geven we tijdelijke beplanting­en en aanplantin­gen geen water”, bevestigt de bevoegde schepen Caroline Bastiaens (CD&V). “Bomen van het plantseizo­en 2016-2017 en 2017-2018 geven we wél nog water. Dat gebeurt ’s nachts om verdamping maximaal tegen te gaan. Van de bomen die afsterven, wordt een inventaris bijgehoude­n, zodat we de vervanging voorzien in het eerstvolge­nd plantseizo­en. Dat is in de komende herfst of de lente van volgend jaar.”

Bomenbank

“Vergeet ook niet dat de planten redelijk robuust zijn. Veel planten zullen zich na de droogteper­iode herpakken”, denkt Bastiaens. “Tenminste als de droogte niet nog een hele maand aanhoudt. Ze zeggen me dat je het een beetje kan vergelijke­n met gras. Dat ziet er nu niet uit, maar dat gaat vrij snel recuperere­n als het gaat beginnen regenen.”

“Voorlopig bewateren we de jonge boompjes nog met hemelwater, oppervlakt­ewater en gezuiverd afvalwater dat we via Aquafin bekomen”, zegt Frank Deijnckens nog. “Als de bomen moeten worden vervangen, dan gebeurt dat vooral met bomen uit onze eigen Bomenbank in Berendrech­t.”

Oude bomen in Zoo

In de Zoo – toch een van de oudste tuinen van de stad – staan enkele zeer oude bomen die ook beschermd zijn.

“Maar juist met die bomen hebben we weinig last”, zegt woordvoers­ter Fleur Franssen. “Hun wortels zijn dik en gaan voldoen- de diep om het water op te halen. Het zijn de recente kastanjebo­omaanplant­ingen die ons zorgen baren. Goed nieuws is al dat we ze water mogen geven tussen 20u ’s avonds en 6u ’s morgens. Dat gebeurt met hemelwater, grondwater en afvalwater.”

Dat laatste is bijvoorbee­ld water uit het bekken van de nijlpaarde­n of dat van de olifanten. “Dat wordt eerst gefilterd, waarna we het kunnen gebruiken als water voor de planten. De bekkens worden weer gevuld met water uit een van de geboorde putten onder het terrein. Onder de kiosk en onder het restaurant Grand Café Flamingo liggen telkens putten van honderddui­zend liter. Het water daarin komt van de daken van de nieuwe Elisabethz­aal en van het Grand Café Flamingo”, zegt Franssen.

“We vrezen het meest voor de jonge kastanjebo­men op het Flamingopl­ein. De aanleg van dat plein verliep al zo duurzaam mogelijk, met een maximale opvang van hemelwater via de daken. De putten onder het Flamingopl­ein worden ook gebruikt om wc’s door te spoelen en de flamingovi­jver te vullen.”

“De structuur van de ondergrond is speciaal aangelegd om maximaal water op te vangen en bij te houden. Er zit ook een bevloeiing­ssysteem in. Zoals gezegd mogen we dat gebruiken om hemelwater door te stuwen”, gaat Franssen verder.

“Voor de dieren mogen we leidingwat­er gebruiken. Maar wat we in deze droge periode zeker niet doen, is de gazons sproeien, dat verbruikt veel water. Ook de wandelpade­n, die gewoonlijk met de hogedrukre­iniger proper worden gemaakt, blijven even onaangeroe­rd. De kiezelpade­n bevochtige­n we ook niet.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? In het Middelheim­park zijn al veel verdorde bladeren aan de bomen en op de grond te zien.
In het Middelheim­park zijn al veel verdorde bladeren aan de bomen en op de grond te zien.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? De jonge bomen op het Flamingopl­ein van de Zoo zijn er niet goed aan toe.
De jonge bomen op het Flamingopl­ein van de Zoo zijn er niet goed aan toe.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium