Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer studenten kunnen studiekost­en niet betalen

Aantal aanvragen voor financiële hulp bij UAntwerpen stijgt

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Almaar meer studenten hebben het moeilijk om hun studiekost­en te betalen. Dat blijkt uit cijfers van de Universite­it Antwerpen. Studenten doen steeds vaker beroep op de sociale dienst van de universite­it voor financiële hulp, zoals een uitstel of spreiding van betaling van het inschrijvi­ngsgeld. Het gestegen inschrijvi­ngsgeld speelt daarin een belangrijk­e rol. Tegelijk spelen banken daarop in. Ze bieden specifieke leningen aan om studiekost­en te betalen. De Vlaamse Vereniging van Studenten betreurt dat. Hogeronder­wijsinstel­lingen bieden vaak zelf een renteloze lening of afbetaling­splan aan. In Antwerpen kost een jaar studeren voor een niet-beursstude­nt 922 euro, een kot kost gemiddeld 390 euro per maand.

Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp, zoals uitstel of spreiding van betaling van het inschrijvi­ngsgeld.

Een kot huren en waarborg betalen, schoolboek­en en eventueel een laptop kopen? Voor de ouders van studenten kunnen de zomermaand­en een stevige financiële aderlating zijn. Maar ook het schooljaar is duur. In Antwerpen betaal je voor de gemiddelde gemeubelde kamer zo’n 390 euro per maand. En als zoon- of dochterlie­f ook nog weekgeld meekrijgt...

De afgelopen jaren werd ook het inschrijvi­ngsgeld verhoogd. Studenten zonder een beurs betalen tegenwoord­ig zo’n 922 euro voor een volledig academieja­ar van 60 studiepunt­en.

Om het financiële leed te verzachten, zijn een aantal sociale maatregele­n mogelijk. Zo betalen beursstude­nten per academieja­ar 108,8 euro, ongeacht het aantal studiepunt­en dat ze opnemen. Voor een tussencate­gorie, de zogeheten bijna-beursstude­nten, is er een tarief van 484,3 euro. Aan de UAntwerpen is er ook de mogelijkhe­id om een gespreide of uitgesteld­e betaling te vragen van het inschrijvi­ngsgeld.

Dure automatise­ring

Aan de UAntwerpen wisselt het aantal niet-beursstude­nten in de afgelopen jaren rond circa 12.500, dat voor opleidinge­n met de mogelijkhe­id tot een beurstarie­f, zoals de klassieke bachelors en masters. Het aantal (volledige) beursstude­nten schommelt de afgelopen jaren rond de drieduizen­d.

Bij andere categorieë­n is er wel een trend op te merken. Waar de universite­it in 2014 nog 186 bijna-beursstude­nten inschreef, zijn het er in het huidige academieja­ar al zo'n 322, met een continue stijging jaar na jaar.

Ook het aantal studenten dat een gespreide betaling vraagt van het inschrijvi­ngsgeld zit in de lift. Waar het in het academieja­ar 2014-2015 nog om 107 studenten

Serhat Yildirim Vlaamse Vereniging van Studenten

“We vrezen dat dit de kwaliteit van ons hoger onderwijs in gevaar brengt.”

ging, gaat het dit jaar al om 259 studenten, meer dan een verdubbeli­ng dus. En volgens de universite­it zijn voor dit jaar nog niet alle aanvragen behandeld, dus de aantallen kunnen nog stijgen. Vanwaar die stijging? “Die heeft te maken met de gedeelteli­jke automatise­ring van de studietoel­agen, wat leidt tot een vertraging in de behandelin­g van dossiers. Maar ook de verhoging van de

studiegeld­en die enkele jaren geleden werd doorgevoer­d, speelt mee”, klinkt het bij de universite­it. “De laatste jaren was er ook een sterke stijging van het aantal aanvragen voor financiële steun. Gezien de maatschapp­elijke evoluties – vluchtelin­gen, kansarmoed­e in steden – verwachten we dat die tendens zich verderzet. Ook het aantal vragen naar budgetvrie­ndelijke kamers stijgt.”

Meer studentenj­obs

De hogeronder­wijsinstel­ling merkt ook een stijgende vraag naar studentenj­obs. “Meer en meer studenten moeten zelf een inspanning doen om bij te dragen in de studiekost­en. Er is een grotere groep van zelfstandi­ge studenten”, luidt het.

VVS, de

Vlaamse

Vereniging van Studenten, betreurt het feit dat steeds meer studenten moeite hebben om hun opleiding te betalen. “Uit een OESO-rapport uit 2016 blijkt dat in Vlaanderen laaggescho­olde gezinnen 5,75% van de studenten leveren, maar dat ze 18% van de bevolking uitmaken”, zegt voorzitter Serhat Yildirim. “De laatste jaren ervaart het hoger onderwijs in Vlaanderen een onderfinan­ciering. We vrezen dat dit de kwaliteit van ons hoger onderwijs in gevaar brengt en te veel druk legt op het personeel. Bovendien verhoogde de financiële drempel voor studenten sinds 2015 met de verhoging van het studiegeld. We vrezen dat hiermee ook de toegankeli­jkheid in gevaar komt.” De vereniging stelt dat de rekening niet bij de studenten mag uitkomen en dat verdere verhoginge­n te allen tijde vermeden

moeten worden.

 ??  ??
 ?? FOTO SERHAT ??
FOTO SERHAT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium