Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen duurder maken helpt niet

- Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Steeds meer studenten vragen een studiebeur­s aan. Anderen dienen een aanvraag in tot uitstel of spreiding van de betaling van hun studiegeld. Banken bieden ouders van studerende kinderen vlotjes leningen aan. Bovendien zijn er steeds meer studenten die zelf werken om hun studies en hun kot te betalen. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat het universita­ir onderwijs in Vlaanderen onbetaalba­ar wordt – in onze buurlanden is studeren oneindig veel duurder – maar het betekent wel dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen om de studie van hun zoon of dochter te financiere­n.

Een positieve evolutie is dat zeker niet. Ook hoger onderwijs moet betaalbaar blijven voor alle jongeren. Het aantal studenten neemt elk jaar toe, dus de kosten voor de samenlevin­g ook. Daarom verhoogde de regering enkele jaren geleden het studiegeld. Dat was blijkbaar onvermijde­lijk, maar we kunnen het hoger onderwijs niet voor iedereen betaalbaar houden door alleen het inschrijvi­ngsgeld te verhogen. Er is meer nodig.

We moeten durven toegeven dat aan onze universite­iten te veel jongeren zitten die er niet thuishoren, die slecht voorbereid zijn of die de motivatie missen om er echt iets van te maken. Ook dat maakt het onderwijs duur, want te veel jongeren verlaten na een of twee jaar ontmoedigd en zonder diploma de universite­it. Al vele jaren wordt er in academisch­e kringen gepleit voor toelatings­proeven, of tenminste oriënterin­gsproeven of voorbereid­ende studies. Die zouden ervoor kunnen zorgen dat jongeren beter voorbereid en gemotiveer­d aan hun studie beginnen en meer kans maken om die met succes te beëindigen. Enkele universite­iten experiment­eren nu eindelijk met oriënterin­gsproeven, maar daar blijft het bij.

Het is de hoogste tijd dat ook de politiek die proeven ernstig in overweging durft te nemen. Als we het hoger onderwijs te duur laten worden, dreigen een hoop capabele en gemotiveer­de jongeren uit de lagere middenklas­se er niet in te geraken. Terwijl het toch de bedoeling moet zijn dat juist zij, ongeacht de financiële situatie van hun ouders of hun afkomst, kunnen studeren. De cijfers vandaag in de krant moeten een waarschuwi­ng zijn. Er is meer durf en creativite­it nodig dan een simpele verhoging van het inschrijvi­ngsgeld om ons hoger onderwijs betaalbaar én op niveau te houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium