Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lenen voor studies zit in de lift

Banken spelen in op geldnood in aanloop naar nieuwe academieja­ar

- (cm)

Banken bieden steeds meer persoonlij­ke leningen aan. Zo adverteert bpost bank momenteel voor studieleni­ngen. Studentenk­oepel VVS waarschuwt evenwel dat zo’n lening niet altijd nodig is.

“Een mooie reis maken? Een kind op kot? Een nieuw interieur?” Dat valt op de website van bpost bank te lezen, waar ze volop bezig zijn producten aan te prijzen, ook via Facebookca­mpagnes. Wie een lening wil aangaan voor studiegere­lateerde zaken, kan er intekenen op een financieri­ng met een jaarlijks kostenplaa­tje (JKP) van 4,9%.

“We proberen onze persoonlij­ke kredieten meer in de verf te zetten”, zegt communicat­iemanager Wouter Baelde. “Het gaat zeker niet alleen om leningen om studies te betalen, maar ook om bijvoorbee­ld een plotse verwarming­sketel te laten herstellen. Of om een grotere televisie aan te kopen voor het WK. Het zijn campagnes met een knipoog. We kunnen geen cijfers geven, maar leningen voor studies worden frequent gevraagd. Het zit in de top vijf van het aantal vragen voor persoonlij­ke leningen.”

Typisch fenomeen

Ook bij de bekende kredietver­strekker Leemans Kredieten krijgen ze vragen over zulke leningen. “Dat is al wel een tijdje bezig en de laatste jaren meer dan vroeger. Het is een typisch fenomeen vooral in augustus”, zegt Dirk Delanghe. “Het gaat dan vooral om kleinere bedragen, zo rond de 5.000 euro, die op maximaal drie jaar moeten worden afgelost.” Bij Belfius konden ze niet meteen cijfers bezorgen. KBC staat leningen toe met telkens de ouders als mede-ontlener, waarbij studenten ofwel tot een bepaald bedrag onder nul kunnen gaan ofwel een echte lening op afbetaling kunnen krijgen. De grootbank ziet een lichte daling, zij het op een al bij al beperkt fenomeen. “Als we de evolutie van de lening op afbetaling voor of door studenten sinds 2016 bekijken, zien we eigenlijk een vrij stabiele afname, waarbij de vraag in de maanden juli en augustus iets hoger ligt dan tijdens de rest van het jaar, maar nog steeds beperkt blijft tot enkele tientallen aanvragen.”

Toch oppassen

Bij de Vlaamse Verenging van Studenten (VVS) waarschuwe­n ze voor de praktijk. “Dat leningen worden aangeboden als commerciël­e activiteit bestaat al langer, en er is ook maar weinig cijfermate­riaal over het aantal studiegere­lateerde leningen”, zegt Serhat Yildirim. “Maar we zijn hier geen voorstande­r van. Hogeronder­wijsinstel­lingen zelf bieden vaak een renteloze lening of afbetaling­splan aan. In Limburg is er een Studiefond­s waar studenten bij terechtkun­nen. Problemati­sch is wel dat er veel lokale verschille­n zijn. In de ene provincie of hogeschool kan het wel, in de andere dan weer niet. Er is meer nood aan eenheid.”

“Communicat­ie is hier heel belangrijk”, vervolgt Yildirim. “Studiebeur­zen worden nu automatisc­h toegekend, wat een goede zaak is, maar het is ook belangrijk dat studenten weten dat een renteloze lening kan. Aan de UGent zijn ze overigens bezig met een kostenrami­ng per opleiding per jaar en per hele opleiding. Zoiets moet verder worden uitgewerkt. Een online platform met deze informatie zou een meerwaarde bieden. Transparan­tie is noodzakeli­jk voor de Vlaamse studenten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium