Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Achtervolg­ing Mawda was eigenlijk overbodig

-

Goede communicat­ie tussen politiedie­nsten had mogelijk het leven gered van het Koerdische meisje Mawda (2). De Franse politie wist dat het busje waarin het gezin van Mawda zat, betrokken was bij mensensmok­kel, en volgde het met een gps-tracker. Of hun Belgische collega’s daarover ingelicht waren, is onduidelij­k. De achtervolg­ende patrouille­s wisten alleszins van niks.

Die nacht van 16 op 17 mei ging het dramatisch fout op de E42. Een witte bestelwage­n, vol migranten blijkt later, vlucht op een parking voor een patrouille van de politie. Het is het begin van een kilometers­lange achtervolg­ing, met op het einde een schot dat de kleine Mawda het leven kost.

Had het anders gekund? “Meer dan waarschijn­lijk zouden de achtervolg­ende patrouille­s de zaak zachter hebben aangepakt als zij de juiste context hadden gekend”, zeggen gerechteli­jke bronnen. “Op de bewuste bestelwage­n werd een tracker van de Franse politie aangetroff­en. Die voert samen met een Belgisch recherchet­eam al een tijdje een onderzoek naar mensensmok­kel, en was daarom benieuwd naar de reisweg van het busje.”

Gegevensba­nk

De Fransen hadden aan onze centrale diensten het gebruik van die tracker moeten melden, maar het is niet duidelijk of zij dat gedaan hebben. “Het Comité P zal controlere­n of de Belgische speurders die aan het dossier meewerkten, op de hoogte waren van de Franse operatie en, zo ja, of zij eventueel nalieten om het in de centrale gegevensba­nk van de politie te vermelden.”

Dat is belangrijk, want tijdens een achtervolg­ing wordt dat voertuig altijd gecontrole­erd in die centrale databank. “En als wij daarin zien dat het voertuig deel uitmaakt van een gerechteli­jk dossier, kunnen de agenten de speurders contactere­n om richtlijne­n te vragen alvorens tussenbeid­e te komen”, zeggen ervaren politiemen­sen. “Nu eens wordt gevraagd te laten begaan, omdat de zaak onder controle is. Dan weer moeten zo veel mogelijk gegevens worden genoteerd of wordt gevraagd het voertuig tot staan te brengen.”

Maar de melding in de gegevensba­nk is niet voldoende, voegen de politiemen­sen eraan toe. “Niet alle politiemen­sen hebben automatisc­h toegang tot alle gegevens in die bank. De toegang kan zelfs verschille­n van gemeente tot ge- meente, als het gaat om lokale politieage­nten.”

Technisch onmogelijk

Wat de reden ook kan zijn, de patrouille­s die de achtervolg­ing inzetten op de witte Peugeot Boxer waarin het gezin van Mawda en nog 25 andere migranten zaten, kenden de juiste toedracht van de situatie niet.

Laurent Kennes, advocaat van de politieman van de Wegpolitie wiens schot de kleine Mawda het leven heeft gekost, bevestigt: “De eerste achtervolg­ers behoorden tot de politie van Namen. De ploeg van mijn cliënt hoorde via de dispatchin­g dat er een achtervolg­ing aan de gang was op de E42. De agenten vroegen in contact gebracht te worden met de eerste achtervolg­ers om te weten wat zich juist afspeelde, maar dat bleek technisch niet mogelijk. Toen mijn cliënt en zijn collega de autoweg opreden, volgden de andere politiewag­ens het busje op enige afstand. Waarom? Daar had de patrouille van mijn cliënt het raden naar. Zij kwamen langszij de vluchtende bestelwage­n, die verscheide­ne pogingen ondernam om hen te rammen. Met de dramatisch­e afloop die wij kennen.”

Het gerecht zit verveeld met de zaak. Het federaal parket wou alleen bevestigen dat het “aanwijzing­en had dat een tracker was gebruikt”. De Bergense procureur-generaal Ignacio de la Serna wou onze vragen niet beantwoord­en.

 ?? FOTO RR ?? Mawda (2) kwam om toen ze tijdens een politieach­tervolging geraakt werd door een kogel.
FOTO RR Mawda (2) kwam om toen ze tijdens een politieach­tervolging geraakt werd door een kogel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium