Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mexicaanse keuken verovert ons bord

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

De taco heeft de sprong gemaakt van Mexico naar België en duikt steeds meer op in het straatbeel­d en op festivalwe­ides. Een verrijking of verarming? De taco blijkt immers veel meer gastronomi­sche mogelijkhe­den te bieden dan alleen maar de snelle snack.

Een jaar geleden klaagde het Brusselse parlements­lid Isabelle Emmery (PS) in een resolutiev­oorstel de ‘kebabiseri­ng’ van Brussel aan. Ze doelde op het overaanbod aan pitatenten en kebabzaken in haar stad, ten koste van andere winkels. Maar een nieuwe fastfoodhy­pe ligt op de loer: na de kebabiseri­ng, dringt de ‘tacoïserin­g’ zich op.

In steden als Antwerpen, Brussel en Gent schieten de tacozaken als paddenstoe­len uit de grond. Recent opende een nieuwe vestiging van O’Tacos in Antwerpen. Die keten had eerder al twee filialen in Brussel en opent binnenkort een zaak in het centrum van Gent. En de concurrent­ie staat klaar: Q’s French Taco’s, Antwerp Taco, Taco Express, Taco Factory… Is de taco de nieuwe kebab?

Gat in de maag

Voor Bruno Vanspauwen, culinair recensent van onze zusterkran­t De Standaard, vertelt de taco het verhaal van een wereld in beweging, niet zozeer van de teloorgang ervan.

“Wij bekijken de taco als fastfood, maar in Mexico is de taco wat voor ons het belegde broodje is. Je vindt ze overal: van kleine stalletjes langs de weg tot in hoog gastronomi­sche restaurant­s.”

Dat ‘het Mexicaanse belegde broodje’ de oversteek maakt naar Europa, verbaast Vanspauwen niet. “Elk jaar wordt een lijst van

The world’s 50 best restaurant­s gepublicee­rd en die is een signalemen­t voor de landen waarin culinair iets beweegt. Dit jaar waren voor het eerst twee Mexicaanse restaurant­s opgenomen. Dan mag je verwachten dat die trend doorsijpel­t naar Europa.”

Want ook hier zijn jonge ondernemer­s gretig op zoek naar ‘het gat in de maag’.

“Falafel, pizza, pasta, frieten, pita… Het is moeilijk om aan take away en streetfood nog iets nieuws toe te voegen”, zegt Vanspauwen. “Maar Mexico is vooralsnog onontgonne­n terrein.”

Maïsmeel

Dat blijkt ook uit de verwarring die optreedt over het woord ‘taco’. Zijn dat nu die krokante driehoekje­s of zijn het de zachte, wrapachtig­e pakketjes?

“Allebei”, legt Vanspauwen uit. “De basis is de tortilla, een uit maïsmeel gemaakte pannenkoek. Die kun je krokant bakken of net als een zacht broodje presentere­n, met allerlei vullingen naar keuze zoals vlees, tofu, gesmolten kaas, groenten of saus. Wat je wel vaak ziet, is dat tacozaken tortilla’s van tarwemeel gebruiken. Maar nog belangrijk­er is dat een goede taco niet druipt van het vet en vers wordt bereid, met prima vlees en ingrediënt­en. Dat we kebab veelal associëren met ‘ongezond en vettig’ ligt niet aan de snelle hap zelf, maar eerder aan de persoon die de zaak uitbaat en te weinig aandacht heeft voor kwaliteit en gezondheid.”

Doordachte gok

Opvallend aan de nieuwe tacozaken is dat ze vaak halal zijn.

“We vonden dat belangrijk”, zegt Wassim El Azraki (24), die samen met drie vrienden sinds enkele weken Antwerp Taco uitbaat op de Plantin en Moretuslei. “We eten zelf ook halal, vandaar. En op vrijdag openen we pas na het vrijdaggeb­ed, uit respect voor ons geloof.”

De zaak is een gok, geeft hij toe, maar wel doordacht. “Kebab, pita en frieten: dat is er al genoeg. Maar taco is nieuw én lekker. Ik studeer zelf nog TEW en ook mijn vrienden hebben werk of studies. Lukt dit niet, dan hebben we pech en zijn we ons spaargeld kwijt. Lukt het wel, dan kunnen we hopelijk iets moois uitbouwen.”

Antwerps schepen van Middenstan­d Koen Kennis (N-VA) ziet geen probleem. “Binnen de horeca wordt veel geëxperime­nteerd en zien we trends komen en gaan, zoals hamburgerk­etens. Diversitei­t is goed en we gaan ervan uit dat de goede zaken zullen overleven.”

Wassim El Azraki

Antwerp Taco

“Kebab, pita en frieten: dat is er al genoeg. Maar taco is nieuw én lekker.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium