Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Peeters wijst top Ryanair terecht

Stakers waren “onwettig” afwezig

- MYRTE DE DECKER

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) roept Ryanair op het matje. De lowcostcar­rier bestempelt stakend personeel als “no show”, onwettig afwezig. Een serieus dreigement, want bij herhaling is dat grond voor ontslag. “Een inbreuk op het stakingsre­cht”, zegt Peeters, die zijn advocaten loslaat op de brief.

“Alle onwettige afwezighed­en worden genoteerd en in beschouwin­g genomen voor promoties en mogelijke transfers.” Die “no show”-waarschuwi­ngsbrief (zie

boven) kregen piloten en cabinepers­oneel van Ryanair in de bus als ze vorige week woensdag en donderdag het werk hebben neergelegd.

Volgens het management waren de stakers dus onwettig afwezig. Bovendien krijgen de Ryanairwer­knemers die gestaakt hebben geen productivi­teitsbonus van 150 euro deze maand.

Terechtwij­zing

In een brief wijst minister van Werk Kris Peeters (CD&V) Ryanair-topman Michael O’Leary nu terecht. “Dit is een inbreuk op het stakingsre­cht”, aldus de minister. “Staken kan nooit tot ontslag leiden. Zeker niet als de staking zelf correct georganise­erd werd én erkend was door een of meerdere vakbonden.”

Gelijktijd­ig roept hij O’Leary op het conflict niet te laten escaleren en zo snel mogelijk op te lossen.

De brief die het personeel kreeg, laat Peeters nu onderzoeke­n door zijn advocaten.

Een “no show” is immers een zware fout. Meerdere daarvan leiden tot ontslag om dringende redenen. ”Schandalig”, aldus de verontwaar­digde vakbonden.

“Dit druist in tegen alle internatio­nale conventies.” Vorige week kwam de budgetvlie­ger immers al onder vuur, omdat het stakende Ierse werknemers liet weten dat ze meer kans maakten op ontslag.

Woensdag en donderdag moest Ryanair zeshonderd vluchten annuleren, omdat personeel uit België, Italië, Portugal en Spanje het werk neerlegde. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. En de sociale onrust is nog niet voorbij. Maandagmid­dag maakten ook de Duitse piloten bekend dat ze bereid zijn het werk neer te leggen als de arbeidsvoo­rwaarden

niet verbeteren.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister Peeters is furieus op Ryanair.
FOTO ISOPIX Minister Peeters is furieus op Ryanair.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium