Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaanderen verliest 405 miljoen euro Europese landbouwst­eun

Boerenbond: “Steeds meer eisen en minder middelen”

- (yl)

Voor de periode 2021-2027 zal Vlaanderen het met 405 miljoen euro (of 5%) Europese landbouwst­eun minder moeten doen. Voor Wallonië gaat het om 450 miljoen euro. “Europa betaalt minder, maar eist steeds meer van de boeren. Rekening houdend met de koopkracht­verliezen kan de eindafreke­ning uiteindeli­jk oplopen tot 25% verlies tegen 2027. Voor de Vlaamse land- en tuinbouw dreigt dit dramatisch te worden”, reageert Luc Vanoirbeek van de Boerenbond.

Het hing al enkele weken in de lucht, maar het lijkt nu definitief: België ziet zijn enveloppe in het kader van het Europese gemeenscha­ppelijk landbouwbe­leid (GLB) met 5% vermindere­n. Vlaanderen zou het in de periode 2021-2027 met 405 miljoen euro aan landbouwsu­bsidies minder moeten doen, tegen 450 miljoen euro voor Wallonië.

Brexit en migratie

Voor de periode 2021-2027 beschikt de Europese Unie over 1.279 miljard euro. Dat lijkt veel, maar is amper 1,1% van het bruto nationaal product van zijn 27 landen samen. Van dat bedrag zou 365 miljard euro naar het gemeenscha­ppelijk landbouwbe­leid gaan. Dat is 28,5%, tegenover 37,6%. De inkrimping van het landbouwbu­dget is het gevolg van de moeilijke budgettair­e context, onder meer door de Brexit en nieuwe uitdaginge­n zoals migratie, veiligheid en defensie.

“Tot voor kort was Europa de bepalende speler als het over het landbouwbe­leid en vergroenin­g ging. Nu krijgen landen – in ons geval zijn dat de regio’s want die zijn bevoegd voor landbouw – een grote gereedscha­pskist met een budget die ze zelf kunnen aanwenden. Ze kunnen zelf voorstelle­n indienen die Europa beoordeelt”, legt Luc Vanoirbeek van de Boerenbond uit.

Wat de effecten van die budgetinkr­imping voor de Vlaamse landen tuinbouwer­s zullen zijn, is nog onduidelij­k. .

De Boerenbond dringt aan op een goed evenwicht tussen economisch­e en ecologisch­e uitdaginge­n. Intussen laait de discussie hoog op over de impact die de begroting op het GLB zou hebben. “De aangekondi­gde korting van 5% lijkt zeer optimistis­ch voorgestel­d te zijn door de Europese Commissie. Rekening houdend met het feit dat het om een gemiddelde korting over zeven jaar gaat, en rekening houdend met koopkracht­verliezen, kan de eindafreke­ning uiteindeli­jk oplopen tot 25% verlies tegen 2027. Zo dreigen twee opeenvolge­nde hervorming­en van het GLB de Vlaamse land- en tuinbouw in koopkracht­termen uiteindeli­jk tot de helft minder ondersteun­ing te bieden”, zegt de voorzitter van de Boerenbond Sonja De Becker. De Boerenbond pleit nu al voor een sterker gefinancie­rd GLB en een rechtszeke­r Europees kader dat in hoofdzaak inzet op de economisch­e uitdaginge­n waar de actieve landbouwer­s voor staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium