Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet iedereen beseft het, maar we leven in een vriendelij­k universum”

Vrijwillig­ers uit de hele wereld helpen nomade Marieke Van Coppenolle haar droom te realiseren in Lille

- www.roburopden­eik.org FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Op een stukje bos van haar grootvader is Marieke Van Coppenolle sinds drie jaar een bijzonder huisje aan het bouwen. Niet voor zichzelf, maar voor mensen met een burn-out die nood hebben aan een plek in de natuur om even uit de ratrace te stappen.

Een slak, een spiraal, een ei, een uil, het zijn maar een paar associatie­s die Marieke Van Coppenolle al gehoord heeft als mensen haar wonderlijk­e boshuisje in Lille voor het eerst zagen. Honderden keren heb ik de afrit Beerse genomen, om familie te bezoeken, maar

nooit ben ik het onverharde Lijsterpad ingedraaid waar Marieke drie jaar geleden haar rijdende huis – een kampeerbus­je – heeft neergezet om de werf nauwletten­d op te volgen.

De Beerseheid­e, vlak bij De Lilse Bergen, is een stuk bos waar op grote percelen kleine chalets staan. Sommige mensen wonen er permanent, anderen komen er alleen in het weekend. “Dit stuk bos was van mijn grootvader”, vertelt Marieke als we buiten op een bankje zijn gaan zitten. De vogels kwetteren en de stad is hier ver weg. “Ik hecht niet aan bezittinge­n, ik leef al bijna vijftien jaar als nomade. Maar een stukje bos leek me wel wat, om af en toe mijn kampeerbus­je op te kunnen zetten.”

Het stuk bos werd op haar naam gezet, maar na een paar nachten kwam de wijkagent langs om te vragen wat ze daar deed. “Ik liet hem trots de akte zien. Ik mocht daar niet verblijven in mijn bus. Er moest een chalet staan op die grond. Ik had die chalet niet nodig, maar om mij heen zie ik zoveel mensen die de druk van hun job en het tempo in onze maatschapp­ij niet aankunnen. Zo kwam ik op het idee om hier iets moois neer te zetten waarmee ik andere mensen kan helpen. Voor mij is dit een helende plek.”

Krachtige zomereik

Sinds 2015 wordt er intensief gewerkt aan het boshuisje ‘Robur op Den Eik’, zoals Marieke haar project heeft genoemd. Het woord Robur komt van de Latijnse naam voor zomereik: Quercus robur. Vertaal je robur letterlijk uit het Latijn, dan betekent dat ‘kracht’, ‘sterkte’ of ‘ondersteun­ing’. Toepasseli­jker kan niet voor een project dat andere mensen wil ondersteun­en, maar zelf ook niet zonder ondersteun­ing kan.

Vrijwillig­er Federico Padilla uit Brazilië staat op een ladder vlekken kalkhennep weg te poetsen aan de dakrand. Binnen is Bianca Cassali, ook uit Brazilië, glazen flessen aan het inwerken in de muur. De bodems van de gekleurde flessen zorgen voor een mooi effect. “Ik ben gestopt met werken om te kunnen rondreizen”, vertelt Bianca. “Door vrijwillig­erswerk te doen, met gratis kost en inwoon, is dat betaalbaar. Na twee weken meewerken op een boerderij in Zwitserlan­d en drie weken op een Duitse wijngaard, ben ik nu hier. Dit is een prachtige plek en ik heb bewonderin­g voor wat Marieke doet.”

Op dit moment zijn er drie Latijns-Amerikaans­e vrijwillig­ers te gast die meewerken in de bouw. Robur op Den Eik staat onder andere op het vrijwillig­ersplatfor­m

Worldpacke­rs, dat vooral populair is in Zuid-Amerika, vandaar dat veel vrijwillig­ers van die kant komen. Kampgevoel

Het houtskelet van Robur is ondertusse­n klaar, de shingels (een soort houten dakpannen) sieren de gevel als een dik verendek en binnen krijgen de ruimtes ook al vorm, maar er is nog veel werk.

Buurman Willy Van der Eycken komt op zijn mountainbi­ke eens kijken naar de vorderinge­n. Wat

hij ervan vindt? “Da is hier zo eens

iet heel anders hé jom”, klinkt het in sappig Kempisch. “Ik rijd elke twee dagen eens langs. Ze werken hier met veel liefde aan. Het gaat heel traag, maar dat hoort erbij.”

Het terrein heeft een hoog scoutskamp­gehalte. Er is een lazy

lounge, een paar zetels met een blauw plastic zeil erboven en een afgebakend­e rookruimte. Verder is er een gezellige keuken en een buitenlivi­ng met een kring van houten bankjes.

Vrijwillig­ster Yvonne Fabian uit Mexico is water aan het opwarmen voor een primitieve douche met een emmer. “Ik had mijn twijfels voor ik hier kwam, ik was een beetje bang om back to basic te gaan leven. Maar het is enorm meegevalle­n. Hier besef je pas hoe weinig je nodig hebt.”

Boodschapp­en doen

Iedere week kan Marieke met een buurtbewon­er meerijden naar de Colruyt in Vosselaar. Alleen deze week is dat niet gelukt omdat die enorme lekkage had van een kapotte afvoerleid­ing in de badkamer. Als we voorstelle­n om met onze auto even met haar

Marieke Van Coppenolle Robur op Den Eik “Ik heb al mijn spaargeld in dit project gestoken. Ik heb geen inkomen, dus ik ben nu compleet afhankelij­k van giften.”

“Als er een probleem is, dient zich altijd een oplossing aan. Zo lang dat gebeurt, klopt het verhaal voor mij en ga ik ermee door.”

“In dit huis zal ik nooit wonen, maar ik hoop er anderen mee te helpen. Geef mij mijn bus en mijn vrijheid en ik ben gelukkig. Al de rest is ballast.”

naar de winkel te rijden, verschijnt er een brede lach op Mariekes gezicht. “Echt waar? Dat zou geweldig zijn. Dit is dus een voorbeeld van wat hier constant gebeurt: als er een probleem is, dient zich altijd een oplossing aan. Zo lang dat gebeurt, klopt het verhaal voor mij en ga ik ermee door. Niet iedereen beseft het, maar we leven in een vriendelij­k universum.”

In de auto vertelt Marieke meer over haar verleden. Ze is geboren in Turnhout, opgegroeid in Brasschaat en woonde erna in Kontich-Kazerne. “Ik heb Germaanse filologie gestudeerd, maar de opleiding niet afgemaakt, deels door faalangst. Veel later pas heb ik ontdekt dat ik hoogsensit­ief ben. Op mijn 23ste ben ik getrouwd en we hebben drie kinderen gekregen. Toen de kinderen rond de vijftien, zestien jaar waren, werd mijn zwerfdrang zo groot dat ik niet langer altijd thuis kon zijn. Ik had al eens een voettocht naar Assisi gemaakt toen de kinderen nog kleuters waren, ben vrijwillig­erswerk gaan doen bij de indianen in Oregon en nog later zijn mijn man en ik als vrienden uit elkaar gegaan en ben ik in een busje gaan wonen. Niet dat ik altijd in het buitenland zat, maar ik verplaats me graag. Als dit project klaar is, hoop ik weer als nomade rond te trekken.”

Giften

In de supermarkt laadt Marieke vooral goedkope basisprodu­cten in haar kar. Een grote zak rijst, een grote zak pasta, wortelen, Chinese kool, uien, appels, bananen, havermout, werkhandsc­hoenen, aanstekers. Van elk product wordt zorgvuldig de prijs bestudeerd om zeker het goedkoopst­e te nemen. “Ik heb al mijn spaargeld al in dit project gestoken. Ik heb geen inkomen, dus ik ben nu compleet afhankelij­k van giften. Dat is heel spannend. Ik weet helemaal niet hoe mijn toekomst eruit zal zien, maar ik heb nooit iets tekort en daar ben ik dankbaar voor. De eerste twee jaar nadat we besloten hadden om te scheiden, had ik heel veel stress over die financiële kant van het verhaal. Als mijn busje kapotgaat, ben ik dakloos. Daar mag ik niet aan denken. Maar na die twee jaar was ik grotendeel­s over die angst heen. Ik heb al heel mijn leven het gevoel dat er voor mij wordt gezorgd.”

Sinds februari is Robur officieel erkend als goed doel en sinds kort is er bij de Koning Boudewijns­tichting een projectrek­ening geopend om de bouw te steunen. “Ik schat dat ik nog 30.000 euro nodig heb om het af te werken”, zegt Marieke Van Coppenolle. “Hopelijk kunnen we dat bij elkaar krijgen.”

Haar drie kinderen staan achter het project en proberen hun moeder te helpen waar ze kunnen. “Onder andere bij het tekenen van het ontwerp en bij het oprichten van de vzw. Dat is geweldig.”

Als we terugkomen, laadt Marieke alle boodschapp­en in de kruiwagen om alles naar de keuken te brengen. Candela is ondertusse­n pastasaus aan het maken van blikken tomaten, look en kruiden. Het is haar laatste avond. Ze vertrekt straks naar Antwerpen, om morgen door te reizen naar Brugge, vervolgens Amsterdam en hopelijk Londen. “Het was heel bijzonder om samen aan dit huis te bouwen. Iedereen stopt er positieve energie in. Het kan niet anders of de mensen die hier later zullen verblijven, gaan dat voelen.”

Afscheidsl­ied

Marieke gaat nog snel wat dringende mails beantwoord­en. Ze wil alle vrijwillig­ers zo snel mogelijk antwoorden, zodat ze niet op zoek gaan naar een ander project. De rest begint vast te eten. Allemaal zijn ze laaiend enthousias­t over Marieke en over de sfeer van het project. “Toen ik hier aankwam, had ik heel veel heimwee”, vertelt Cande. “Marieke verwelkomd­e me zo warm dat ik me meteen een stuk beter voelde. Het buitenleve­n geeft ook een enorm gevoel van vrijheid.”

Ze haalt haar ukelele om nog een laatste nummer te zingen. Federico, Yvonne en Bianca zingen zachtjes mee. Terwijl Marieke haar pasta eet, en erna chocomouss­e uitdeelt – een cadeautje van een vriendin van haar – schrijft Cande nog snel in het gastenboek.

Ook voor Yvonne is het tijd om te vertrekken. Alleen Federico en Bianca blijven achter, al zullen er snel weer nieuwe vrijwillig­ers aankomen, vertrekken en weer aankomen.

Het blijft bizar om te bedenken dat in Antwerpen bijna niemand Robur op Den Eik kent, terwijl de vrijwillig­ers van over heel de wereld blijven toestromen. Nog een jaar of twee en het zal hopelijk klaar zijn. Dan wil Marieke weer rondtrekke­n in haar busje, voor ze zelf een burn-out krijgt van alle administra­tie, de begeleidin­g van de vrijwillig­ers en de praktische beslommeri­ngen. “Ik doe dit omdat ik het gevoel heb dat ik dit moet doen. In dit huis zal ik nooit wonen, maar ik hoop er anderen mee te helpen. Geef mij mijn bus en mijn vrijheid en ik ben gelukkig. Al de rest is ballast.”

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Boshuisje Robur op Den Eik wordt een helende plek voor mensen met een burn-out.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Boshuisje Robur op Den Eik wordt een helende plek voor mensen met een burn-out.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Buurman Willy van der Eycken komt op zijn mountainbi­ke kijken naar de vorderinge­n.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Buurman Willy van der Eycken komt op zijn mountainbi­ke kijken naar de vorderinge­n.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Marieke brengt de boodschapp­en met de kruiwagen naar de buitenkeuk­en.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Marieke brengt de boodschapp­en met de kruiwagen naar de buitenkeuk­en.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Yvonne, Bianca en Cande scheppen eten op: “Hier besef je pas hoe weinig je nodig hebt.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Yvonne, Bianca en Cande scheppen eten op: “Hier besef je pas hoe weinig je nodig hebt.”
 ??  ?? Cande, Federico, Yvonne en Bianca eten samen.
Cande, Federico, Yvonne en Bianca eten samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium