Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Airco? Gewoon twee deuren open zetten”

-

Op dinsdag, woensdag en zondag is ze gesloten, maar voor de rest is Jeanne Van den Berghe (92) van de gelijknami­ge roofvogel- en dierenvoed­erhandel in Grobbendon­k nog dagelijks te vinden in haar winkel. Airco heeft ze niet. “Ik zet twee deuren open, zodat het wat tocht.”

Ze heeft zopas haar beide hoorappara­ten verloren en nog niet teruggevon­den, dus we moeten wat luider praten. Maar voor de rest kan Jeanne gemakkelij­k twintig jaar liegen over haar leeftijd. Al meer dan zeventig jaar is ze te vinden in de groothande­l en winkel in de Leopoldstr­aat. “Op vrijdag en zaterdag zijn we maar tot ’s middags open”, zegt Jeanne.

Nooit op verlof

“We hadden vroeger een kuikenbroe­ierij”, vertelt ze. “De haantjes werden toen nog vergast. Maar toen kwam de roofvogelh­ouderij en zijn we ons daarop gaan toeleggen. Diepvriesk­uikens, diepvriesr­atten: ik verkoop het hier allemaal, net als hondenvoed­er.”

Jeanne staat elke ochtend op tussen vier uur en half vijf. “Dat is nog een gewoonte uit de tijd van de broeierij: ik ga met de kippen op stok en sta er ’s morgens ook mee op. Om half vijf is het nog koel. Wij zijn van de generatie die nooit op vakantie ging. Verlof bestond vroeger niet, dat kennen wij niet”, vertelt ze in haar bureau waar een gigantisch­e poster van een berglandsc­hap hangt, en waar elke klant spontaan een drankje krijgt aangeboden.

Eigenlijk vindt ze de hitte niet zo tof, omdat het te rustig is. “Er loopt geen kat op straat. Het is precies zondag. Zit iedereen aan de zee? Ik heb nog maar twee klanten gezien. Vanochtend om acht uur stond hier al iemand uit Limburg. Die mens zal met de warmte vroeg vertrokken zijn.”

Zelf zit ze niet met haar voeten in een teiltje. “Ik zet twee deuren open zodat het wat tocht. Vroeger zijn er ook zo’n warme zomers geweest hoor. Voor mij mag het wat koeler worden. Als je gewend bent om altijd volk te zien, is het nu te rustig in de zaak. Ik loop er wat verloren bij.”

 ?? FOTO KMA ?? Voor Jeanne mag het gerust nog wat drukker zijn in haar winkel.
FOTO KMA Voor Jeanne mag het gerust nog wat drukker zijn in haar winkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium