Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De zon schijnt nooit op mijn etalage”

-

Wiske ‘Bor’ Jacobs (90) heeft sinds mensenheug­nis een kapsalon en parfumerie in Vorselaar. Ze is nog alle dagen open, uitgezonde­rd op zondag, maar zelfs dan mogen de mensen aanbellen als ze plots een flesje parfum als cadeau nodig hebben. “Last van de warmte? Ik heb het geluk dat ik een fris huis heb.”

Zelfs in moderne huizen met geïsoleerd­e daken en driedubbel glas hoor je mensen nu puffen en klagen. Maar Wiske ‘Bor’ Jacobs heeft gelijk: in haar retro kapsalon en parfumerie is het aangenaam. “Airco heb ik niet, maar dat komt omdat de zon ’s morgens nooit op de etalage schijnt. In de zomer blijft mijn huis vrij koel, terwijl het in de winter snel warm is. Ik kan het goed uithouden met de warmte. ’s Morgens en ’s avonds verfris ik mij wel helemaal met een washandje. Ik pak ook soms een voetbad. En ’s avonds drink ik graag een borreltje rode wijn, om goed te slapen.”

Vriendscha­p en liefde

Wiske staat al om half zes ’s morgens op. “Soms staat er nog een kleine afwas die ik dan doe. Daarna wacht ik op klanten. Het is wel heel kalm geworden. Ik ben mijn klanten altijd heel dankbaar als ze komen. Ik krijg veel vriendscha­p en liefde van hen. Zo heb ik nog mijn babbeltje. Ik doe dit werk nog altijd graag. Ik heb vooral een ouder publiek. Zo is Jeanneke (zie andere getuigenis, red.) al meer dan zestig jaar klant bij mij. Maar soms komen er ook jonge mensen om hun haar te laten knippen.”

Toch verkoopt Wiske niet meer parfums, nu de mensen zo hard zweten. “De grote hoeveelhed­en zoals vroeger koop ik ook niet meer in. Maar mijn aanbod is wel nog heel verscheide­n.”

Of Wiske vroeger verlof nam? “Ja, op dinsdag, woensdag en donderdag werkten wij maar tot ’s middags, tijdens de vakantiepe­riode van de diamantsli­jpers. Daarna gingen wij naar ons houten huisje in Postel aan het Familiestr­and. Toen ons kleinkind Lesley een baby was, herinner ik me een even hete zomer. Toen heeft hij de hele tijd in de schaduw onder een doek in ons vakantiehu­isje gestaan. Lesley is nu een veertiger, dus dat kán wel de legendaris­che zomer van 1976 zijn geweest.”

 ?? FOTO KMA ?? Kapster Wiske geniet van elke babbel in haar zaak.
FOTO KMA Kapster Wiske geniet van elke babbel in haar zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium