Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén keer zonneslag gekregen toen ik een broodronde deed”

-

Angèle Bierinckx (95) is nog elke voormiddag te vinden bij bakkerij Bierinckx op het Astridplei­n in Grobbendon­k. “Nochtans kan ik niet goed tegen de zon. Maar ik sta ’s morgens vroeg op en om 10u ben ik klaar met mijn werk.”

De klanten van bakkerij Bierinckx missen Angèle als ze er eens niet rondloopt. De bakkerswed­uwe kan beginnen aftellen, want het jaarlijks verlof staat voor de deur.

“Ik ben geboren in 1923. Mijn ouders zijn deze bakkerij twee jaar later begonnen.” Haar kinderen doen de zaak nu, maar Angèle steekt elke morgen nog een handje toe. “Ik sta op om vier uur. Die gewoonte heb ik nog van toen ik bakkersvro­uw was. Dan schenk ik koffie voor de mannen die aan het werk zijn. Daarna doe ik de deur van de winkel open om het brood binnen te zetten. Mijn zoon komt tegen zes uur en een uurtje later komt mijn dochter. Ik help dan nog wat en meestal keer ik rond tien uur terug.”

Zonneslag

Binnen zit Angèle naast de ventilator. “Ik heb weinig last van de warmte, maar ik kan niet goed tegen de zon. Mijn huid is dun. Vroeger heb ik jarenlang de broodronde gedaan. Tijdens een hete zomer toen kreeg ik één keer een zonneslag. We stonden net voor een huis met een badkamer op de gelijkvloe­rse verdieping. Die mensen hebben me daar dan gelegd om af te koelen. Ik had toen een jong gastje bij als helper, die wel al met de auto kon rijden, maar dat eigenlijk nog niet mocht. Hij heeft mij met de wagen terug naar de bakkerij gebracht.”

 ?? FOTO KMA ?? Angèle komt nog dagelijks helpen in de bakkerij.
FOTO KMA Angèle komt nog dagelijks helpen in de bakkerij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium