Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg koopt geen diesel of elektrisch

18% van particulie­ren koopt nog dieselwage­n

- (gc)

De verkoop van dieselwage­ns aan particulie­ren is de eerste zes maanden van het jaar gedaald tot een absoluut dieptepunt. Dat blijkt uit een analyse van de inschrijvi­ngen over het eerste semester door sectorfede­ratie Febiac. Nog amper 18% van de particulie­re autokopers kiest vandaag voor een diesel.

In de eerste zes maanden van het jaar kocht maar liefst 77,2% van de particulie­re autokopers een benzinewag­en. Diesel blijkt voor deze groep helemaal in onbruik geraakt. Amper 18,6% van de particulie­re automobili­sten die tussen begin januari en eind juni een auto kochten, koos nog voor een diesel. Dat dieselvoer­tuigen toch nog altijd 36% uitmaken van het totale aantal inschrijvi­ngen, heeft te maken met de zakelijke markt. Bij de bedrijfswa­gens wordt nog altijd 55,9% van de auto’s aangedreve­n door een dieselmoto­r. “De bestuurder­s van een bedrijfswa­gen zijn vaak mensen die veel kilometers afleggen en die zijn nog altijd het beste af met een diesel”, aldus Joost Kaesemans van Febiac. “Toch kent ook daar het marktaande­el van diesel een duidelijke terugval.”

Dieselverb­od

Volgens Tony Verhelle, specialist bij het vakblad Autogids, heeft de terugloop van de dieselverk­oop verschille­nde oorzaken. “De voorbije jaren zijn de prijzen van benzine en diesel aan de pomp geleidelij­k naar elkaar toegegroei­d. Tegelijker­tijd zijn kleine benzinewag­ens een stuk zuiniger geworden. Alleen wie veel kilometers rijdt doet nog profijt met een diesel.” Bovendien is er grote onzekerhei­d over de toekomst van diesel. Verhelle: “Krijgen we onze oude diesel later nog wel verkocht? Mogen we straks nog overal komen met een diesel?”

Elektrisch

De verkoop van elektrisch­e voertuigen blijft ook de eerste helft van het jaar ter plaatse trappelen, met een marktaande­el van 0,51%. “Dat de verkoop van elektrisch­e auto’s niet noemenswaa­rdig stijgt, is geen verrassing”, aldus Kaesemans. “Elektrisch­e wagens blijven duur en de keuze is vooralsnog beperkt.” Vooral particulie­ren wagen zich niet aan een elektrisch­e auto. Die groep kocht in de eerste helft van het jaar welgeteld 264 elektrisch­e voertuigen, een marktaande­el van 0,16%. In totaal werden er in het eerste semester 1.705 elektrisch­e wagens ingeschrev­en. Het merendeel staat dus op naam van de bedrijven, die zoals bekend genieten van een ruime aftrekbaar­heid.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium