Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jong Vld pleit voor asbakken in de grond

‘Peukentege­ls’ moeten straten proper houden

- (brip)

Na een opruimacti­e aan de Grote Markt is Antwerps Jong Vldondervo­orzitter Aimé Schrauwen tot het besef gekomen dat er nog steeds te veel peuken in onze straten liggen. De plaatsing van zogenaamde peukentege­ls, asbakken in de grond, zou volgens hem een oplossing kunnen zijn. De Stichting tegen Kanker is kritisch.

Aimé Schrauwen, ondervoorz­itter van Jong Vld in Antwerpen, is fervent voorstande­r van de peukentege­ls. Afgelopen weekend was hij nog druk in de weer met andere peukenrape­rs om de Grote Markt schoon te maken.

“In principe vind ik dat er sowieso te weinig vuilnisbak­ken in de stad zijn. Maar een peukentege­l is een veel betere oplossing voor de vele peuken die op straat gegooid worden.”

Vijfhonder­d peuken per dag

De peukentege­l is een soort asbak in de grond, die geaccentue­erd wordt met lijnen in fluo. Bovenop de tegel is een rooster geplaatst, waar de uitgedoofd­e sigaretten­peuken in gedropt kun-

nen worden. “De tegels springen in het oog. Ze kunnen wel hon-

derd tot vijfhonder­d peuken per dag opvangen, afhankelij­k van de grootte en het ontwerp.

Wanneer een tegel vol zit, wordt het afval door een privébedri­jf opgehaald. Bepaalde elementen van de peuk kunnen zelfs gerecyclee­rd worden.”

Horeca en bushaltes

Als het van Schrauwen en zijn partij afhangt, zouden er aan elke horecagele­genheid en bushalte peukentege­ls geplaatst moeten worden. “Dat zijn plaatsen waar nog veel gerookt wordt, en waar jammer genoeg te veel zwerfvuil is. Dat moet beter. Het duurt namelijk twee jaar voor een peuk ‘vergaat’ en één peuk vervuilt gemiddeld 160 liter drinkwater”, klinkt het. “Bovendien vragen peukentege­ls niet veel onderhoud en kosten ze ook weinig.”

In 2017 werd een proefproje­ct rond de peukentege­ls gelanceerd. De stad Antwerpen zag het concept destijds niet zitten, omdat het mogelijk net zou aanzetten tot zwerfvuil op de grond gooien.

Ook de Stichting tegen Kanker is niet overtuigd. Zij waren destijds niet te spreken over het feit dat de tabaksindu­strie niet voor alle kosten zou opdraaien. “Want de vervuiler betaalt”, zegt Suzanne Gabriëls, expert tabaksprev­entie bij de Stichting tegen Kanker. “Bovendien stelt de stichting zich vragen wat de impact zal zijn op de gezondheid. Zorgt de peukentege­l niet voor een aanzuigeff­ect?”

De impact op zowel zwerfvuil als gezondheid wordt tijdens het proefproje­ct geëvalueer­d. “Die resultaten wachten we af”, klinkt het.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Een peukentege­l.
FOTO DIRK ROEFFLAER Een peukentege­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium