Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dé winkel van en voor verzamelaa­rs

Kunst, kleding, antiek, boeken en snuisterij­en: bij TB40 Brocante vindt u zowat alles

- MISCHA BLUDTS www.facebook.com/tb40brocan­te

Op de Turnhoutse­baan in Deurne is TB40 Brocante geopend. Het propvolle “winkeltje van verzamelin­gen” omvat zowat alles, van etnische kunst over antieke meubeltjes en decoratie tot vintage kledij, juwelen en boeken. Een echte hit in de buurt.

TB40 wordt uitgebaat door Herwig Truyens en echtgenote Nele Wyters. “Op 59-jarige leeftijd ben ik zonder werk gevallen en als zelfstandi­ge had ik geen recht op een uitkering”, vertelt Herwig. Nele woonde lang in het buitenland, werkte daarna als model voor de Academie en is onder de naam Aziza Gizeh ook bekend als buikdanser­es. “Natuurlijk geen vetpot. En dus moesten we iets anders verzinnen. Onze uit de hand gelopen hobby – het verzamelen van zowat alles – bleek een uitkomst te bieden. Al was dat eigenlijk een idee van mijn zoon. Hij zei: ‘Pa, je hebt zo veel spullen liggen. Waarom zou je daar niks mee doen?’ We zijn heel stilletjes begonnen, zonder enige reclame.”

Verrassing­en in eigen voorraad

Maar de mond-tot-mondreclam­e deed al snel zijn werk: “We kregen heel mooie reacties van de buurtbewon­ers. Er komen steeds meer mensen over de vloer, die maar zelden buiten gaan zonder iets te kopen.”

Het schappelij­k geprijsde aanbod van TB40 is heel gevarieerd. Nele: “Ik heb een hele tijd in India en Indonesië gewoond en ben erg geinteress­eerd in hun houtsnijwe­rk en borduurwer­k. Mijn man is dan weer bezig met boeken en platen.” We zien nochtans geen platen in de winkel. “Nee, voorlopig kan ik daar moeilijk afscheid van nemen”, lacht Herwig.

De spulletjes komen vooral uit hun eigen collectie, al worden er ook regelmatig dingen gedoneerd. Herwig: “Zo kregen we onlangs een verzamelin­g bierflesje­s. We wisten niet goed wat we ermee moesten doen, maar vorige week kwam iemand van het Duvelmuseu­m in Schelle langs en die wist meteen een gegadigde.”

Ook hun eigen voorraad zorgt nog steeds voor verrassing­en, zegt Nele. “Op den duur kan je niet alles meer een plekje geven en verdwijnt het in dozen. Als we die nu opnieuw opendoen, komen er dingen uit die je als het ware voor de tweede keer ontdekt. De zoektocht, het vinden van spullen, is eigenlijk veel plezanter dan ze te bezitten.”

Python

Pianiste Jacqueline komt binnen. Ze is een vaste klant en deze keer heeft ze haar oog laten vallen op een handtas uit de jaren veertig. “Is dat hagedissen­vel?”, vraagt ze. “Nee, van een slang. Van een python om precies te zijn”, zegt Nele met stellighei­d. En ze kan het weten. “Ik heb vroeger zelf nog pythons en boa constricto­rs gehad. Daar danste ik mee in nachtclubs en cabarets. Dat zou nu niet meer kunnen, maar destijds was dat heel normaal.”

Jacqueline is een echte fan van TB40. “Ik kom hier graag omdat ze zo veel verschille­nde dingen verkopen, allemaal mooi, origineel en artistiek. Herwig en Nele zijn ook heel lieve mensen. Ik heb al veel kennissen de weg gewezen en iedereen komt hier graag. Het is echt een meerwaarde voor de buurt.” Ze gaat tevreden naar huis – mét een nieuwe handtas.

Kloosterst­raat van Deurne

“In september opent de beroemde designer Ben Storms in de voormalige meubelwink­el Pluym een collectief van kleine winkeltjes, waaronder ook tweedehand­s en antiek”, zegt Herwig. “Het zou fijn zijn als het hier zo’n beetje de Kloosterst­raat van Deurne wordt.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Uitbaters Herwig Truyens en Nele Wyters van TB40 Brocante. “Onze uit de hand gelopen hobby – zowat alles verzamelen – is nu ons werk.”
FOTO WIM HENDRIX Uitbaters Herwig Truyens en Nele Wyters van TB40 Brocante. “Onze uit de hand gelopen hobby – zowat alles verzamelen – is nu ons werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium