Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Molenbaan? Zeg gerust racebaan”

- FOTO JAN AUMAN JAN AUMAN

Te veel en te snel rijdend sluipverke­er en de E19 die voor oorverdove­nd geraas zorgt. De buurtraad Elshout stelt deze twee pretbederv­ers in de nochtans idyllisch uitziende woonwijk al vele jaren aan de kaak. “Maar we vinden ondanks heel wat beloften geen gehoor bij de gemeente. Dit is een wake-upcall, want de problemen nemen alleen maar toe”, aldus Guido Jansen, de voorzitter van de buurtraad.

Een zomeravond in de tuin van Luc Stappaerts, bestuursli­d van buurtraad Elshout. Op weg hiernaarto­e, met de fiets, zijn we in de groene wijk met zo’n vijfhonder­d woningen geen enkele auto tegengekom­en en alleen fluitende vogels verbraken de heerlijke stil- te. “Maar dat is een vertekend beeld”, verzekeren Luc Stappaerts en Guido Jansen. “Dat we de autosnelwe­g vanavond niet al te erg horen, heeft te maken met de windrichti­ng, die uitzonderl­ijk gunstig is, en het late tijdstip. En geen lokaal verkeer? Was dat maar waar... Dat moet je hier ’s morgens en ’s avonds tijdens de spitsuren maar eens passeren. Levensgeva­arlijk is het dan, door de vele chauffeurs die het met lichten aangestuur­de kruispunt van de Botermelk willen afsnijden.”

Tweeduizen­d voertuigen per dag gebruiken de woonstraat­jes van Elshout als shortcut. “De officiële cijfers van de politie dateren al van ruim drie jaar geleden. De toestand is sindsdien alleen maar verergerd”, aldus Jansen. “Vooral op de Molenbaan en Fortbaan houdt bijna niemand zich aan de zone 30, ondanks de drempels die ver van elkaar liggen. De gemeente beloofde in 2015 al een evaluatie en ingrepen, maar daarop wachten we hier nog altijd.”

En ook de geluidsove­rlast van de E19 is een oud zeer in Elshout. “Onze wijk is zelfs ouder dan de E19, maar is nu wel de enige zonder beschermin­g tegen het geraas”, aldus Jansen en Stappaerts. “De snelweg passeert hier nochtans rakelings.”

Snelheidsr­emmers

Schepen van Mobiliteit Erik Block (CD&V) erkent de problemen, maar kaatst de bal ook gedeelteli­jk terug. “Als we het sluipverke­er willen stoppen, zal een ‘knip’ in de lokale verkeersci­rculatie wellicht noodzakeli­jk zijn. Ook de Elshout-bewoners zelf zullen dan moeten omrijden. Niet iedereen lijkt daar even enthousias­t over”, aldus Block.

“Waar ik zeker achter sta, zijn extra of betere snelheidsr­emmers op de Molenbaan, want die is momenteel inderdaad een racebaan. Om de hele wijk in kaart te brengen, voerden we onlangs nieuwe metingen uit. We bestuderen die en bekijken wat mogelijk is, in overleg met de buurtraad.”

Wat de ontbrekend­e en zo gewenste geluidssch­ermen betreft, werd volgens Erik Block veel tijd verloren omdat het er lang naar uitzag dat twee particulie­ren uit de buurt gingen samenwerke­n om zelf een grondberm aan te leggen. “Dat bleek bouwtechni­sch niet uitvoerbaa­r. We vroegen vervolgens nieuwe geluidsmet­ingen aan, maar die werden pas dit voorjaar uitgevoerd door de Vlaamse overheid”, aldus Block. “We gaan ervan uit dat de toelating er komt.”

Erik Block

Schepen van Mobiliteit

‘‘Als er een ‘knip’ komt, zullen ook de buurtbewon­ers zelf moeten omrijden.’’

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Luc Stappaerts en Guido Jansen van de buurtraad Elshout op het
‘racecircui­t’ Molenbaan, waar bewoners zelf verkeersbo­rdjes
ophingen om de passanten die zich aan de zone 30 houden
te felicitere­n.
FOTO JAN AUMAN Luc Stappaerts en Guido Jansen van de buurtraad Elshout op het ‘racecircui­t’ Molenbaan, waar bewoners zelf verkeersbo­rdjes ophingen om de passanten die zich aan de zone 30 houden te felicitere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium