Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BRASSCHAAT Actiecomit­é: “Wet is speciaal aangepast voor activiteit­en Revabo Hens”

-

Het actiecomit­é De Brasschaat­se Heide, dat bestaat uit omwonenden van Revabo Hens, meent dat er een bepaling in de wetgeving is geplaatst die ervoor moet zorgen dat het bedrijf zijn niet-vergunde activiteit­en kan blijven uitvoeren.

Revabo Hens doet aan zandwinnin­g en recyclage op het terrein op de Brechtseba­an in Maria-terHeide. Het actiecomit­é dat strijdt tegen bepaalde activiteit­en van het bedrijf werd al in 2003 opgericht. “In 2013 hadden wij een gesprek met toenmalig burgemeest­er Jan Jambon (N-VA, red.). We deden ons beklag over de recyclage-activiteit­en van Revabo Hens, die heel wat overlast meebrengen. Jan Jambon stelde ons toen gerust. Als het bedrijf dingen doet die niet kunnen, dan is het verhaal ten einde. Als het bedrijf wel toelaatbar­e dingen doet, dan moet er een oplossing komen. Maar we zien nu dat de wetgeving stiekem werd veranderd. Daardoor krijgen die woorden van Jambon een heel andere klank. We zijn ervan overtuigd dat er bepalingen in de wet zijn gezet ten behoeve van Revabo Hens”, zegt Jan Van den Assem van het actiecomit­é.

“Villabewon­ers”

Revabo Hens beroept zich op het arrest van de Raad van State van september 2016. “Daarin staat dat alles wat de realisatie van de nabestemmi­ng niet in het gedrang brengt, wordt vergund: er moet dus achteraf een landbouwla­ag worden overgelegd. Nu hebben die vijftien villabewon­ers, zoals wij de leden van het actiecomit­é noemen, een netwerk opgezet om al het mogelijke tegen ons uit te spelen. Dat mogen wij nu toch ook doen? Wij hebben aan de overheid gevraagd om de wetgeving in orde te brengen conform het arrest van september 2016”, zegt Frans Vissers, advi- seur van Revabo Hens.

“Op dit ogenblik wordt er op de site bijna niets uitgevoerd. De minister heeft een stuk van onze vergunning ingetrokke­n. Wij zijn dan begonnen met de afbraak en de opruimen van de installati­es. Daarna hebben we een procedure opgestart om opnieuw ontginning en de opslag van gronden mogelijk te maken. Die toestemmin­g kregen we van de provincie, dus die activiteit­en worden eind augustus opnieuw mogelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium