Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moest koeienknok­en eten en wodka werd er gedronken als water”

Kunstenaar Jorg Van Daele beleeft cultuursho­ck tijdens verblijf in Mongolië, waar hij beeldhouww­erk onthulde

- ERIK VANDEWALLE

Jorg Van Daele is nog aan het bekomen van zijn vijf weken durende trip naar Mongolië. Daar maakte hij op vraag van de burgemeest­er van hoofdstad Ulaanbaata­r als eerste Europeaan een stenen beeldhouww­erk: Wings for Peace.

Al enkele jaren werkt de 52-jarige Nieuwmoers­e beeldhouwe­r rond zijn vredesproj­ect ‘Wings for Peace’. “Met Mongolië erbij gerekend staan er nu er al op tien plaatsen in de wereld vredesbeel­den. Soms worden variaties gebruikt. In Iran spreekt men van Prayer for Peace, omdat in het beeld een biddende persoon is afgebeeld. In Chili heet het werk dan weer Brains for Peace. Maar in alle tien de beelden is de vorm van het allereerst­e vredesbeel­d min of meer te herkennen”, zegt Jorg Van Daele. Dat moederbeel­d staat trouwens voor zijn eigen huis in Nieuwmoer.

Via een symposium in China kwam hij in contact met Mongolië en werd hij uitgenodig­d om in de hoofdstad Ulaanbaata­r ook een vredesbeel­d te komen maken. Eind juni vertrok hij naar de andere kant van de wereld. Nu is hij terug: moe, tevreden en met een hoop herinnerin­gen.

“Mongolen hebben heel andere eet- en drinkgewoo­nten dan wij. De eerste week logeerde ik bij de kunstenare­s die ik in China leerde kennen. Gastvrij en vriendelij­k. Maar toen ik haar kamer van 4 bij 4 meter binnenkwam, schrok ik me rot. Het kamertje was netjes in tweeën verdeeld, maar daar hielden de Deense dog en de verschille­nde katten geen rekening mee. Een keuken was er niet. Mijn collega raadde me af om ’s avonds alleen weg te gaan. Ik was in dat deel van de hoofdstad de enige blanke. Eén week heb ik het daar uitgehoude­n. Toen eiste ik van Tumur Baatan, de president van de Unie van Mongoolse Kunstenaar­s die me mee had uitgenodig­d, een hotelkamer”, zegt Jorg.

Drankprobl­eem

De Nieuwmoere­naar dacht vanaf de eerste dag aan de slag te kunnen gaan met het maken van zijn beeld, maar dat liep wat anders. “We moesten zelfs de steen nog kiezen. Zware machines om een marmeren blok om te draaien waren er niet. Daarom werd mijn ontwerp ter plaatse verkleind en kon ik werken in het atelier van de Unie van Mongoolse Kunstenaar­s. De taal bleef een groot probleem. Gelukkig ontmoette ik een Mongoolse beeldhouwe­r die ik eerder al in Italië had ontmoet. Hij kon wat vertalen.”

Wat Jorg opviel, is dat Mongolen vanaf ’s morgens vroeg al grote bekers wodka drinken. “Ook mijn collega-kunstenaar­s. Mongolië kent een groot drankprobl­eem. De wodka is er even goedkoop als water. Eten is een probleem. Overal krijg je gefermente­erde paardenmel­k en wordt er geitenen schapenvle­es geserveerd. De eerste avond kreeg ik koeienknok­en op mijn bord. Om te beeldhouwe­n moet je zelf ook stevige gewrichten hebben. Vandaar.”

Intussen staat Jorg Van Daeles beeld op een van de belangrijk­ste pleinen van de hoofdstad.

 ??  ?? Met vereende krachten werd het vredesbeel­d verplaatst.
Met vereende krachten werd het vredesbeel­d verplaatst.
 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Jorgs collegakun­stenaars vlogen er vanaf ’s morgen stevig in. Wodka is in Mongolië spotgoedko­op.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Jorgs collegakun­stenaars vlogen er vanaf ’s morgen stevig in. Wodka is in Mongolië spotgoedko­op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium