Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn coaching kan confronter­end zijn”

-

Vrijwel zeker de nummer één in het Mechelse doel: Bram Castro. En dat de 35-jarige Limburger zes jaar op rij in Nederland vertoefde, heeft iedereen intussen geweten. Hij coacht enorm en is niet op zijn mondje gevallen. “Ik doe het om de ploeg te helpen.”

KV Mechelen verzekerde zich eind april al van de diensten van Bram Castro. Alleen was het lang onduidelij­k of de 35-jarige doelman de nummer één zou worden dan wel de doublure van een jonge wolf. Van de laatste vier oefenduels speelde Castro tegen Willem II, Al-Nasr en Club Brugge echter 90 minuten en Michaël Verrips enkel nog tegen Waasland-Beveren. Castro ontgoochel­de nooit en lijkt het pleit te hebben gewonnen.

De beslissing is alleszins genomen, alleen wil de coach zijn keuze nog niet uitspreken. “Ik weet wie eerste doelman is. Maar ik moet het achterste van mijn tong niet laten zien”, aldus Van Wijk. “Of de spelers het weten? Misschien wel, misschien niet.”

En als de baas geheimzinn­ig doet, moet de rest natuurlijk volgen. “Het is niet aan mij om er iets over te zeggen”, aldus Castro zelf. “Dat is aan de technische staf, ik word daar niet voor betaald.”

Laten we er maar van uit gaan dat hij zaterdag op OHL tussen de palen staat. Hij staat alleszins te popelen om aan ‘Missie Promotie’ te beginnen.

“De transfers - met Onur (Kaya, red.) komt er alweer een goeie speler bij - het stadion, de abonnement­enverkoop, de skyboxen die bijna uitverkoch­t zijn: deze club hoort in eerste klasse thuis”, zegt Castro. “De druk zal er zijn, dat weet je. Maar beter zo dan maar mee te huppelen. Nu, ik denk dat ook Beerschot Wilrijk en OHL titeldruk gaan voelen. We zijn met drie, vier ploegen die willen promoveren. Bijna 50 procent van de reeks start met die ambitie. We zullen klaar moeten zijn.”

Castro zelf ook. Want we mogen toch aannemen dat KV vaak de betere ploeg zal zijn. En dat hij soms misschien weinig werk zal hebben, maar dan wel die ene bal moet pakken. “Maar daar heb ik geen schrik voor. Als ik weinig werk heb, des te beter. Zolang we maar winnen.”

En als hij merkt dat het vóór hem niet lekker loopt, zal hij zich wel laten horen. Weinig keepers die zo verbaal zijn als Castro. Op training tovert het steevast een glimlach op ons gezicht als hij tekeer gaat tegen een ploegmaat die staat te pitten. Al zijn sommigen dat duidelijk niet gewend.

“Mijn coaching kan confronter­end zijn. Maar het is enkel om de spelers te helpen om zo goed mogelijke resultaten neer te zetten”, zegt Castro. Hij is natuurlijk ook niet voor niks geschoold bij onze noorderbur­en. Hij speelde vijf seizoenen voor Roda JC, twee bij MVV en vier bij Heracles. “Dat verbale karakter heb ik meegebrach­t vanuit Nederland, ja. (glimlacht) Daar hameren ze er enorm op. Dat krijg je er nu niet meer uit, op mijn leeftijd.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Bram Castro (35), de meer dan waarschijn­lijke nummer één
FOTO KAREL HEMERIJCKX Bram Castro (35), de meer dan waarschijn­lijke nummer één

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium