Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Amper publicitei­t gemaakt en toch al 100 geïnteress­eerden”

Nieuwe Buurderij die korte keten promoot wordt op 29 augustus geopend in oud-gemeentehu­is

- KRISTIN MATTHYSSEN

Wie de korte keten wil steunen, kan zich lid maken van de nieuwe Buurderij Pulderbos. Verantwoor­delijke Nele Joris is volop bezig met de voorbereid­ing van de openingsbi­jeenkomst op woensdag 29 augustus in het oud-gemeentehu­is van Pulderbos.

In de Buurderije­n bepalen de landbouwer­s en ambachteli­jke producente­n zelf hun prijzen, waardoor ze een inkomen krijgen dat fair is voor hen én goed is voor de lokale economie. Buurderijl­eden kunnen de producten online bestellen.

Wat de Buurderij van Pulderbos betreft, zal er vanaf 29 augustus elke woensdag tussen 18.30 en 20u een afhaalmome­nt plaatsvind­en in het oud-gemeentehu­is aan het Dorp 12. De producente­n brengen er zelf hun producten aan de man. Het is dus altijd een tof moment om de boeren zelf te ontmoeten, of gewoon met de andere ‘Buren’ een babbeltje te doen. Naast een solidair netwerk is het ook nog eens een sociaal netwerk.

Verantwoor­delijke Nele Joris: “Ik woon zelf in de oude pastorie naast het oud-gemeentehu­is. Eigenlijk ben ik er nogal impulsief mee begonnen. Vroeger gingen wij altijd onze appelen en peren bij de boer halen. Ik vond dat belangrijk. De confrontat­ie met de supermarkt­en valt me steeds zwaarder. Wil ik die prijs nog wel betalen voor die kwaliteit, denk ik soms.”

Flyers Nele wou zelf iets rond de korte keten opstarten. “Tot ik in contact kwam met Boeren en Buren. Je

moet het wiel geen twee keer uitvinden. Daarom heb ik me bij hun netwerk aangeslote­n om de Buurderij Pulderbos op te starten.”

Ze ging de voorbije maanden op zoek naar lokale producente­n die willen leveren aan de Buurderij Pulderbos en vond al een groot aantal. En hoewel een deel van haar flyers nog niet eens gebust zijn, kon Nele Joris zonder al te veel publicitei­t te maken ook al honderd buren warm maken. “De meesten komen uit Pulderbos zelf, maar ook uit de directe omgeving. In Viersel ben ik nog niet gaan flyeren, maar mocht er daar veel interesse zijn, dan kunnen we misschien ook een leverdag in Viersel plannen, want die mensen hebben daar amper nog winkels.

De dichtstbij­zijnde Buurderije­n bevinden zich in Wijnegem, Wommelgem, Schoten, Lier en Vorselaar.

Wie lid wil worden van Buurderij Pulderbos, kan dat via de website www.boerenenbu­ren.be of de Facebookpa­gina van Buurderij Pulderbos doen, waar weldra de lijst met alle producente­n bekeken kan worden. Op 20 augustus vindt u haar met een stand op de veeprijska­mp in Pulderbos.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Lieve Bergmans van de vzw L’Esprit du Sable uit Zandhoven stapt ook als producent mee in de Buurderij Pulderbos.
FOTO DIRK KERSTENS Lieve Bergmans van de vzw L’Esprit du Sable uit Zandhoven stapt ook als producent mee in de Buurderij Pulderbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium