Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het grootste kanten hoofddekse­l ter wereld

Mie Bol vestigt record met authentiek­e Kempense trekmuts

- (jaa)

Tijdens het derde internatio­nale Kantfestiv­al in het gemeentepa­rk, was Mie Bol de grote ster. De Schotense reuzin droeg voor het eerst haar Kempense trekmuts, het allergroot­ste kanten hoofddekse­l ter wereld. Met dank aan kantklosgr­oep De Kievit.

“Van oor tot oor is deze witte muts toch wel 2,5 meter lang. De flappen, al moet je eigenlijk vleugels zeggen in het geval van een Kempense trekmuts, zijn zelfs 3,5 meter lang”, zegt Reinhilde Janssens, de maakster van het reusachtig­e kledingstu­k. “Ik ben er vier maanden zoet mee geweest, de muts werd volledig uit stropkant gemaakt. Er zit 3.000 meter stopdraad in verweven. Bij een eerste pasbeurt in juni bleek dat de ‘vleugels’ wat te kort waren. Maar daar heb ik de voorbije weken nog een ‘mouw’ aangepast.”

Mie Bol, een forse dame van 4 meter groot, geïnspiree­rd op een legendaris­che cafébazin uit de wijk Atheneum, zag vijf jaar geleden het levenslich­t. Ze wordt beheerd door de Reuzen van Schoten. Hugo Lambrechts, historicus en een van de geestelijk­e vaders van Mie Bol, is trots omdat de muts historisch correct gemaakt

werd en goed is voor een officieus wereldreco­rd, want Guinness of andere instanties erkennen het niet. Kanten reuzenscho­rt

De Reuzen van Schoten hoeven zich niet aan een gepeperde rekening te verwachten voor dit soldeke van Mie Bol. “Dit is een geschenk van onze Schotense kantklosve­reniging De Kievit”, zegt Reinhilde. “Meer zelfs. Binnenkort beginnen we aan een al even reusachtig­e kanten schort om het uniform van de cafébazin te vervolledi­gen. We houden dan rekening met het kijkgat in het midwant den, want de drager van de reuzin moet natuurlijk wel zien waar hij loopt met dit gevaarte. Binnenkort stapt Mie Bol, met muts, mee in de reuzenstoe­t van Deurne. Zweten zal ze niet doen. Een kledingstu­k van kant is een lichte dracht.”

Janssens is ook blij met het succes van het derde internatio­nale kantklosfe­stival in het park van Schoten. “Onze 1.200 bezoekers, die demonstrat­ies en realisatie­s van tientallen kantklosgr­oepen kwamen bewonderen, kwamen uit alle hoeken van België en alle buurlanden. Binnen twee jaar doen we dit nog eens over.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Reinhilde Janssens past de kanten trekmuts van Mie Bol.
FOTO JAN AUMAN Reinhilde Janssens past de kanten trekmuts van Mie Bol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium