Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fanny en Marcel verrijzen uit de inkt in gloednieuw­e luxeloft in Brasschaat

- JAN VORSSELMAN­S

De Kiekeboes hebben samen met hun geestelijk­e vader Merho een nieuwe stek gevonden. Ze verhuisden zopas van een riante villa in Zoersel naar een luxueuze loft in het residentië­le Brasschaat. “Onze villa in Zoersel werd te groot voor mijn vrouw en mij”, klinkt het.

Ze zien er minstens tien jaar jonger uit, Rob Merhottein (70) en zijn vrouw Ria Smits (66). Ze hebben altijd graag in Halle-Zoersel gewoond, waar ze in een villa in de buurt van het park van Halle woonden. Nu ze de stap zetten om naar Brasschaat te verhuizen, kijken ze met weemoed terug op de mooie Zoerselse jaren.

“Na 24 jaar in Zoersel wilden we compacter en comfortabe­ler gaan wonen. Onze woning met de grote tuin onderhoude­n begon een last te worden. Mijn eerste idee was om ons in het centrum van Antwerpen te vestigen, waar we zouden kunnen genieten van het bruisende culturele leven. Maar Ria zag dat niet zitten, omdat ze houdt van een groene omgeving. Zo kwam Brasschaat uit de bus, een groene gemeente met alle faciliteit­en van een stad: veel winkels en een bloeiende horeca”, zegt Merhottein.

Er moest een plek worden gevonden voor zowel hun privégedee­lte als voor de tekenstudi­o, én plaats voor een archief met materiaal van veertig jaar De Kiekeboes. Gelukkig maakte Ria toevallig kennis met een bouwprojec­t rond het Pendennis Castle in het centrum van Brasschaat. In 1971 logeerden Paul en Linda McCartney er in het toenmalige hotel, in de periode van het optreden van The Wings in Antwerpen.

De succesvoll­e tekenaar en bedenker van De Kiekeboes woonde de eerste tien jaar van zijn leven in de Antwerpse wijk Seefhoek. Daar lagen ook de roots van zijn leermeeste­r Willy Vanderstee­n en diens opvolger Paul Geerts. Een goede voedingsbo­dem voor striptalen­t, zo blijkt.

Het grootste deel van zijn jeugd bracht Merhottein in Merksem door. “Het was toen een toffe gemeente met een rijk sociaal leven. Nu ken ik mijn dorp van vroeger haast niet meer terug.”

Mooie herinnerin­gen

In 1979 kwam Merho’s eerste Kiekeboe-album De Wollebolle­n uit. De eerste drie verhalen tekende hij in Merksem. “Toen onze dochter Ine werd geboren, bleek het appartemen­t te klein. We kochten een huis in de Eugeen Verbiststr­aat in Schoten-Deuzeld. Daar zagen de albums 4 tot en met 62 het levenslich­t. Ook aan Schoten houden we mooie herinnerin­gen over. Zo staat er een beeldengro­ep van De Kiekeboes, een creatie van Luk Van Soom, bij het dienstence­ntrum Cogelshof.

Maar het langst woonden Rob en Ria in Halle-Zoersel: 24 jaar. Goed voor de productie van de albums 63 tot en met 152. In zijn meest recent verschenen album,

Dédé & Partner, voert Merhottein de Sint-Elisabethk­erk van Zoersel op als de tot rendez-voushotel getransfor­meerde Maria Magdalenak­erk van ‘Mestwalle’. Ook in andere albums worden vaak Zoerselse gebouwen in het verhaal geïntegree­rd.

In Zoersel werd een aantal speelplein­tjes vernoemd naar bekende figuren uit de De Kiekeboes-strips en werd zelfs de gemeenteli­jke basisschoo­l omgedoopt tot ‘De Kiekeboes’. In 2002 werd Merho ereburger

van Zoersel en vorig jaar werd veertig jaar De Kiekeboes uitgebreid gevierd. “Ja, ik ben verwend door Zoersel.”

Rob Merhottein ‘‘Ik wou naar Antwerpen verhuizen, maar mijn vrouw zag dat niet zitten. Dus kwam Brasschaat als compromis uit de bus.’’

Geschieden­is herhaalt zich

Maar nu is aan die periode een einde gekomen. Vanop hun terras in hun Brasschaat­se loft hebben Rob en Ria een mooi uitzicht over de omgeving. In hetzelfde complex bevindt zich ook de studio. Daar tekent Merho zijn verhalen en doet Ria het administra­tieve werk. “De geschieden­is herhaalt zich”, zegt Merho. “Onze dochter Ine kleurt nu de albums in. Voorheen deed Ria dat. Beiden gaven hun job als lerares op om voor mij te werken. Ik sta nog altijd in voor de scenario’s en de ruwe potloodtek­eningen.”

De medewerker­s Kristof Fagard en Thomas Du Caju werken die tekeningen in detail uit en Jos Vanspauwen zet ze in inkt. De final

touch gebeurt door Merho zelf. Rob Merhottein denkt nog niet aan ophouden, al doet hij het de jongste tijd wel rustiger aan. “Voor ons is ook de tijd aangebroke­n om te genieten van de nieuwe omgeving. Een voordeel is dat we met het openbaar vervoer makkelijk in Antwerpen geraken.”

Eens sinjoor, altijd sinjoor?

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VORSSELMAN­S, STANDAARD UITGEVERIJ ?? Rob Merhottein met zijn vrouw op het balkon van hun gloednieuw­e loft.
FOTO'S JAN VORSSELMAN­S, STANDAARD UITGEVERIJ Rob Merhottein met zijn vrouw op het balkon van hun gloednieuw­e loft.
 ??  ?? Rob Merhottein werkt zijn albums nu uit in een gloednieuw­e studio in zijn nieuwe woning in Brasschaat.
Rob Merhottein werkt zijn albums nu uit in een gloednieuw­e studio in zijn nieuwe woning in Brasschaat.
 ??  ?? Het moderne interieur van de loft.
Het moderne interieur van de loft.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium