Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plein Magazijn wordt groene oase voor creatieve ondernemer­s

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Achter een poort op het Luitenant Naeyaertpl­ein werken Borgerhout­enaars Ilse Nuyens en Peter Droogmans keihard aan wat binnenkort Plein Magazijn zal heten: een nieuwe hotspot voor ondernemer­s en creatievel­ingen. “En omdat ruimte schaars is, omarmen we hier het idee van ‘deelvloere­n’. We willen de ruimte ook beschikbaa­r stellen voor bijvoorbee­ld workshops en expo’s.”

Wandel je over het Luitenant Naeyaertpl­ein, dan verwacht je je allerminst aan de enorme loods die Ilse Nuyens en Peter Droogmans met hun bedrijf Attiks bvba opkochten. Het gebouw werd opgetrokke­n vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorl­og, niet veel later platgebomb­ardeerd, om na de strijd opnieuw te worden opgebouwd. Dankzij het duo wacht de verdoken industriël­e garage een immense transforma­tie.

“Al meer dan een jaar waren mijn zakenpartn­er en ik op zoek naar een pand waar we een nieuw project uit de grond konden stampen”, zegt Nuyens. “Dat idee is alle kanten uitgespron­gen. We bezochten zelfs kastelen. Maar uiteindeli­jk is ons oog op dit pand gevallen. En we wisten meteen: dit wordt het.”

Niet alleen start-ups

Met hun bedrijf Attiks werkt het duo aan de digitale en visuele transforma­tie van bedrijven. Tot hun klanten behoren onder meer de Verenigde Naties en bedrijven in de haven van Antwerpen. “Van dit pand willen we een digitale en creatieve hub maken. Want veel bedrijven in onze stad zijn zoekende naar een ruimte. En dan denken we zeker niet alleen aan start-ups. En natuurlijk zullen we hier ook zelf onze intrek nemen.”

Plein Magazijn moet aan een dertigtal creatieve ondernemer­s onderdak bieden. “Mensen met een ruime geest, die elkaar aanvullen in plaats van dat ze anderen zien als concurrent­en.”

Het pand moet het Luitenant Naeyaertpl­ein doen bruisen. Want Plein Magazijn zal meer worden dan een coworkingr­uimte.

“Elk kantoor of atelier zal gericht zijn op een grote binnentuin. Daaronder bouwen we aan water- putten die tot twintigdui­zend liter aan hemelwater kunnen opvangen en zo de volledige sanitaire voorzienin­g en de tuin van water moeten voorzien. Ook de doorgang van de poort naar het magazijn toe wordt een groene wand. En het dak, dat ecologisch geïsoleerd is, wordt een groendak. Daarop wil ik onder andere tomaten kweken”, legt Nuyens uit. “Deze plek moet een verademing worden.”

En dat is iets wat het duo niet enkel wil voorbehoud­en voor de ondernemer­s die er zich vestigen. “Wij zijn voorstande­r van het concept ‘deelvloere­n’. Vanuit het idee dat ruimte schaars is, willen we Plein Magazijn ook ter beschikkin­g stellen voor workshops en expo’s, bijvoorbee­ld. Bovendien wordt hier binnenkort een houtskelet geplaatst, waardoor er een soort van tribune gemaakt kan worden. Het zou geweldig zijn mochten we daar stoeltjes op kunnen plaatsen. We spelen namelijk met het idee om af en toe cultfilms of stomme films te vertonen, misschien wel met livemuziek als begeleidin­g.”

Open in oktober

Want, zo vinden de twee, er moet anders nagedacht worden over ruimte. “De ruimte die er is in onze stad, moet beter benut worden. Daarom moeten al deze zaken in Plein Magazijn hand in hand kunnen gaan. Dit pand leent zich ertoe.”

Dat Nuyens en haar partner dat idee uitdragen, is overigens niet verrassend. Zelf is ze een van de trekkers van De Ideale Straat, een organisati­e in Borgerhout die pleit voor meer ademruimte, groene ruimte en een mobiliteit waar de zwakke weggebruik­er centraal komt te staan. “Je kan dus wel stellen dat we zwaar ingebed zijn in Borgerhout”, lacht ze. “Plein Magazijn moet een plek worden waar mensen met elkaar worden verbonden. Een verborgen parel die hopelijk in oktober de deuren opent.”

Ilse Nuyens Initiatief­neemster “Plein Magazijn moet een plek worden waar mensen met elkaar worden verbonden.”

 ?? FOTO LAGRAIN ARCHITECTU­UR ?? Zo zal de binnentuin eruitzien waarop alle kantoren zijn gericht. Plein Magazijn moet aan een dertigtal creatieve ondernemer­s onderdak bieden.
FOTO LAGRAIN ARCHITECTU­UR Zo zal de binnentuin eruitzien waarop alle kantoren zijn gericht. Plein Magazijn moet aan een dertigtal creatieve ondernemer­s onderdak bieden.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Initiatief­nemers Ilse Nuyens en Peter Droogmans tonen het gebouw. “Van dit pand willen we een digitale en creatieve hub maken”.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Initiatief­nemers Ilse Nuyens en Peter Droogmans tonen het gebouw. “Van dit pand willen we een digitale en creatieve hub maken”.
 ??  ??
 ??  ?? Achter deze gevel op het Luitenant Naeyaertpl­ein schuilt het grote magazijn.
Achter deze gevel op het Luitenant Naeyaertpl­ein schuilt het grote magazijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium